Tinget – en arrangörsträff

En regnig natt…

Klockan började närma sig 23:00 och jag kände mig ganska illa till mods där jag stod vid vägkanten viftande med en röd cykellampa. Det körde tillräckligt många bilar på landsvägen för att mina ögon inte skulle vänja sig vid mörkret men ändå så få att jag kände mig ensam och övergiven. Kyla, regn och mörker var visserligen ingen ny kombination för mig men osäkerheten i att inte veta hur länge jag skulle bli kvar där var påfrestande.

Ett par stora strålkastare uppenbarade sig runt kurvan och jag passade på att se mig omkring. Busshållplatsen jag stod på låg precis vid skåneleden som svängde in i Vedemas beryktade skogar. Här hade jag väntat en bra stund för att ta emot de sista gästerna till Tinget och agera moralisk stöd de resterande kilometrarna till mötesplatsen vid stugan. Strålkastarna visade sig tillhöra en lastbil och chauffören tittade underligt medan han lyckades pricka in den stora vattenpölen ett par meter i från mig. Någon kvart senare blir jag till slut hämtad av mina kompisar och får då veta att de sista gästerna hade tagit taxi till området. Ingen bra början…

Så fort jag steg ur bilen kände jag en obeskrivlig men nästan fysisk förändring. Det var som att stiga ur en tidsmaskin och inträda en annorlunda men välbekant värld. Jag kände mig som en tioåring som tog plats i en sagobok, där stod mina vänner med facklor och matkassor utspridda omkring sig. Det var då jag insåg det: Vi var inte bara en grupp ungdomar. Vi var lajvare!

Vi såg alla fram emot en givande helg och kände oss lite som stolta pionjärer. Ansiktena var bekanta och diskussionerna startade redan innan vi hade fått upp eldstaden. En och annan stoltserade med sina lajvutrustningar, andra berättade ivrigt om sina framtida rollidéer och jag letade frustrerat efter ketchupen bland högar av grytor, lyktor och svärd.

Dagens ungdom

Kristian Knutsson och Mikael Bynke

Efter inkvarteringen förklarade jag vad som stod på dagordningen fastän jag insåg att vi inte skulle hinna med allting. Dessutom var arrangemanget ordnat som en studiecirkel i medeltida matlagning under Medborgarskolans regi vilket innebar att nästan all mat skulle tillredas och serveras på medeltida vis.

”Mamma Mårds mattips för lajvare” samt recept taget från olika nyhetsgrupper på nätet fick utgöra våra inspirationskällor. Drycken ”lammul” provades bland annat och blev en omedelbar succé. Vi testade i detta fall också att ersätta sockret med honung vilket gjorde drycken ännu godare. Vår erfarenhet blev att det behövs betydligt mera cider än rekommenderad mängd i SVEROX. Kryddningen är mycket viktig fick vi lära oss, men ju mer olika kryddor och smaker som blandas desto smaklösare blir resultatet. Betydelsen av frukter som smaktillsatser skall inte underskattas. Äpplen och päron rekommenderas till allt ifrån gröt till rotsaksgryta. För att göra det hela ännu mer autentiskt diskade vi allting i kallt brunnsvatten, utan varken diskmedel eller diskborste. Det senare får dock anses vara min personliga (bort)förklaring.

Demokrati och föreningsliv var ett centeralt tema under Tinget. Det visade sig att ”vi-känslan” och ”maktdecentraliseringen” var något som alla större föreningar borde jobba mera på. Bristande självförtroende och visioner är de mindre föreningars akilleshäl. Generellt sätt verkade antalet eldsjälar och ledargestalter vara oroande litet. Den allmänna meningen var att det var bristen på förebilder, kunskaper och administrationsrutiner som satte käppar i verksamheten och hämmade utvecklingen, pengarna var av mindre vikt. Alla var dessutom överens om att SVEROK kunde ha gjort betydligt mera för att förbättra situationen.

Tyvärr fanns endast ett fåtal föreningar representerade på Tinget vilket gjorde det svårt att göra en korrekt uppskattning av vilka resurser som finns för lajvare och lajvarrangörer. I Skåne verkar det finnas ett par små, entusiastiska föreningar och privatpersoner som arrangerar lajven medan de större rollspelsföreningarna mest tittar på. I Blekinge är lajvhobbyn ung och domineras fullständigt av ett fåtal stora föreningar. Intressant är också att andra ungdomsorganisationer som scouterna, dramaklasser och även politiska ungdomsföreningar anordnar lajv.

Det är främst fantasy- och vampirelajv som arrangeras i samtliga fallen och något större utrymme att experimentera med form eller innehåll förekommer sällan. Det verkar som om många eldsjälar och erfarna lajvare lämnar hobbyn på grund av bristande respons och uppskattning från lajvarnas, allmänhetens och SVEROKs sida vilket gör att kvalitén på arrangemangen förblir måttliga. Det lämnar nybörjarna utan förebilder och denna trend måste brytas.

Samtidigt börjar allt fler föreningar inleda samarbete med studieförbund, kommuner och liknande instanser och lite större föreningar satsar även på utbildningar av olika slag. Kraven på lajvdeltagarna har också ökat men det har mest varit märkbart på utrustningssidan. Till exempel blir silvertejpsvapen bannlysta på allt fler lajv och kraven på rollspecifik utrustning ökar. Arrangörerna har också blivit duktigare på att undvika ekonomiska förluster och att beakta säkerhetsaspekterna på arrangemangen.

Tänd ett ljus

På Tinget kunde man konstatera att SVEROK tyvärr hittills inte kunnat göra särskilt mycket för lajvhobbyn i södra Sverige även om den statliga aktivitetsstöd som SVEROK distribuerar bland föreningarna naturligtvis har varit en god ekonomisk grogrund. Tinget är ett ideellt forum för samarbete, diskussioner och utbildning och är tänkt att, så gott det går, fylla det rådande vakuum som i dagsläge existerar. Det är SF Stiftelsen som är initiativtagare till Tinget men framöver kommer även andra föreningar att turas om att arrangera mötet med jämna mellanrum. De konkreta projekt som Tinget i dagsläge jobbar med är följande:

– Husprojektet är till för att ge lajvhobbyn en välbehövlig resursinjektion. Det är ett samarbetsprojekt mellan många föreningar och har som mål att bygga en återanvändbar och mycket realistisk lajvby bestående av ett tjugotal sektionsbyggda hus som framtida arrangörer kan begagna.

– ”Slaget om Skåneland” är tänkt att bli ett internationellt lajv där svenska och danska lajvare kan prova sina diplomatiska och militära muskler. Många föreningar kommer att vara arrangörer och förhoppningarna är stora att det blir ett återkommande arrangemang. Vem vet, kanske blandar sig tyskarna och norrmännen in i leken så småningom! Som skåning har jag ännu inte valt sida.

– Att utnyttja Internets möjligheter för att förenkla arbetet med att arrangera lajv. Till exempel kommer det att skapas ett register med uppgifter om aktiva lajvare i södra Sverige. Ett utförligt kalendarium över kommande arrangemang, diskussionsplatser liksom ett lajvfansin kommer att läggas upp på en egen hemsida.

– Att sammanställa en lista över de områden i södra Sverige som är lämpliga för lajvarrangemang, samt att om möjligt agera förhandlingspartner gentemot markägaren.

En lycklig början…

Efter två dagars idéutbyte och planering inför framtiden avslutades det första Tinget med en rundvandring i strövområdet Vedema för att försöka fastställa dess potential som lajvområde. Höjdskillnader, varierande vegetation, åar, sjöar och smått imponerande klippor gör Vedema till ett spännande område. Synd bara att så många orienterare och barnfamiljer också tycker likadant.

Under sommaren kommer ”Som-Ting” att bli uppföljningen på Tinget. Förhoppningsvis kommer ett trettiotal aktiva lajvare och arrangörer, samt ett par föredragshållare och representanter från SVEROK, att närvara. Tillsammans ska vi se till att det blir ett roligt, inspirerande och oförglömligt möte. Vi är ju trots allt lajvare!