Tidigt rollspelande med Åke Eldberg

I förra numret av Runan skrev Åke Eldberg om Åke Ohlmarks tokerier och i samband med detta passade vi på att fråga om hans erfarenheter av rollspelens barndom och sitt arbete med tidiga versioner av Drakar och Demoner.

– Jag tror att jag spelade rollspel första gången 1975. Det var hos en kille vid namn Lennart Karlsson, som hade två eller tre tråkiga små grå häften på engelska som hette Dungeons & Dragons. Gissningsvis var det första upplagan av detta spel. Vår spelvärld bestod av ett värdshus där man kunde sova, en butik där man köpte utrustning, och en underjordisk labyrint där det bodde värre monster ju djupare ned man kom. Det var allt.

Sedan tog det fart väldeliga och snart fanns det rollspelare överallt, spelen utvecklades och blev mer omväxlande. Några entusiaster köpte spelbutiken Tradition i Stockholm och AD&D kom ut.

Men jag var inte direkt med i fandom eller aktiv i några föreningssammanhang då. Jag spelade bara där tillfälle gavs, med Erik Granström, Gunnar Redmalm, Mats Mariedahl och en del andra spelledare. Mest AD&D. Någon i Stockholm körde ett spel i ”Empire of the Petal Throne”, ett annat uråldrigt system, det var 1977. Vi experimenterade med Runequest och senare Traveller men det gav inget.

Den första boxade versionen av Drakar och Demoner skrev jag handboken till på en liten IBM PC med 640 KB minne och ord behandlingsprogrammet MultiMate, vill jag minnas. Den hade inte ens en hårddisk utan det var floppydisk som gällde. Lars-Åke Thor gjorde reglerna (tärningskast och mekanik) och jag skrev texten. En del text gjordes på en DEC stordator, portades till band via en VAX-maskin och lästes in till tryckeriet via en liknande maskin på KTH. Det var avancerat värre – på den tiden levererades manus oftast maskinskrivet på papper!

Jag tillhörde sannolikt de första som spelade rollspel i Sverige, men min kunskap är begränsad eftersom jag aldrig tillhörde de verkliga fanatikerna.