The Show Must Go On – livet, religion och musiken

PDF Ladda ner denna artikel som pdf

Tedetz Serach slog sig ned i en av de bekväma stolarna på ”Dextor specialties”. På scenen stod ett band med tre Madoloner. Tedetz hade hört talas om dessas svåra men fantastiska musik. Nu såg han verkligen fram emot att höra dem. Då sångerskan stämde upp i sin flerstämmiga röst slöt Tedetz ögonen och sjönk ned i stolen. Han visste att han befann sig på rätt ställe, det har var paradiset…

The Project

The Project består av tre madoloner från Ioliu (se Bandets hemvärld): Kherla, Groui och Jouju.

Kherla

Kherla är bandets stora stjärna och hennes röst är mer en vad som krävs för att förtrolla den mest kräsne lyssnare. Hon anser själv att hon är grundaren av the Project, det var ju till exempel hon som kom på namnet. Kherla älskar showbizlivet och ångrar inte en sekund att hon lämnade sin stränga far och hans uppvisningar av henne vid minsta släktträff eller affärsmiddag. Tror han att hon är en Leivadaapa kanske?

Groui

Kherlas stämmor förgylls av Grouis elektroniska musikmaskin. Hemma på planeten var Groui en utskrattad teknik­intres­serad yngling. Han levde för elektronik och musik. Samtliga av hans elektroniska harmoniorglar och rytmmaskiner har han snickrat ihop själv med absolut precision och noggrannhet (såväl teknisk som samplingskvalitet). Grouis anser för övrigt att han skulle ha varit (och kanske rent av är) en mycket duktig Hagiji (se nedan). Detta är något som roar Jouju…

Jouju

Joujus anor sträcker sig lång tillbaka inom Hagijiorden och han har uppfostrats enligt de urgamla traditionerna. På grund av misstycket för orden hemma på Ioliu och en del personliga ekonomiska problem bestämde Jouju sig för att bilda bandet The Project med sina vänner från musik­akademin.

Jouju är skolad inom en rad traditionella Hagaijiinstrument. Tyvärr är sådana mycket svåra att få tag på eller tillverka så för tillfället har han endast två i sin besittning. Det ena är ett blåsinstrument, Ciji, gjort av ett heligt träd (enligt orden) från Ioliu. Vid tillverkningen som tar veckor av karvning och meditation håller man kvar trädets livskraft. Instrumentet får en själ som musikern spelar tillsammans med, cijin kan endast spelas av tillverkaren. Själens inverkan i musiken kräver att musikern lyssnar till sitt inre och på instrumentet. Jouju spelar sin ciji enligt traditionen stående på ett ben med två händer och en fot på instrumentet.

Det andra instrumentet (eller den fjärde bandmedlemmen) är en Korbishödla. Dessa är mycket sällsynta på Ioliu och det sägs att ödlan skapades av sandkorn som fastnade på guden Ghinogois (se nedan) stämband. Ödlan är täckt av bronsfärgad pansar med små hål i. Ur dessa håll kan de mest sälla tonerna uppstå när ödlan så önskar. Men ödlan gör det sällan självmant, inte ens som parnings läte utan endast då den själv vill och har sinne för det. Det är här lite Hagaijimagi kommer väl tillpass; genom att förena Hagaijis själ med ödlans kan man frammana tonerna.

Mikkkrr (Tagorian)

På senare år har bandet märkt att valet av manager är nog så viktigt. Mikkkrr träffade de på en skitig cantina på Sullust. Tagorianen blev ursinnig när cantinans ägare vägrade betala The Pro­ject för kvällens underhållning. Mikkkrr som älskat föreställningen förklarade för den snåle sullustanen vad som skulle inträffa om han inte omgående gav dem deras andel plus 10 % för oför­skämd­heten. Bandet erbjöd Mikkkrr jobb som manager och han antog erbjudandet med stor ära. Sedan dess har The Project inte haft några problem med betalning för genomförda gage…

Framtiden

Bandet har haft blygsamma framgångar än så länge. En del hits som Hollow space och Fields of Oblivion kan dock höras spelas i en del delar av galaxen. Bandet är mycket glada och förväntansfulla; Mikkkrr har lyckats fixa ett kontrakt på Det Flygande Paradiset (se artikeln med samma namn). Under ett halvår kommer bandet att uppträda på Ertaz vilket kommer att generera fett med krediter. Dessutom kommer The Project säkert att på ett så omtalat spelparadis komma i kontakt med viktiga agenter inom stora musikbolag som Galacity Inc och Spassci Ltd.

Bandets hemvärld

Planeten Ioliu

Planeten Ioliu är känd för sitt ogästvänliga klimat. Här blåser det nämligen alltid kraftigt och atmosfären är tjock och varm. De ioliunska städerna ligger mestadels under marken med ett fåtal torn som sticker upp högt ovanför marken. Dessa torn är traditionella bostäder för Hagijiorden. Planetens är befolkad av madoloner.

Historia

Enligt den ioliuiska mytologin kom guden Ghinogoi till planeten i tidernas begynnelse. Med hjälp av sin kraftiga stämma lugnade denne atmosfärens andar. En vindande vägrade dock lyda guden och en strid utbröt mellan de båda. Ghinogoi skapade då madolonerna för att hjälpa honom att besegra anden. Kampen varade i århundraden men till sist lyckades madolonerna tvinga anden på knä tack vare den då nyabildade Hagijiorden.

Hagijiorden

Hagiji är såväl en gammal religion som en traditionell livsstil. Religionen är baserad på tron på sångens och musikens krafter. Hagijierna väljs som barn ut för att ägna sitt liv åt studier i musik och livskraft. Religionen är sedan länge utdöd och omodern. (Madoloner är numera i allmänhet sekulariserade.) Det sägs att på den tiden den praktiserades var Ioliu fri från stormar.

Idag…

På senare tid har madolonerna bosatt sig ovanför molnen i jättelika svävande städer. De som inte har råd eller viljan bor dock fortfarande kvar på planetens yta, i hopp om att vindarna en än gång skall tyglas…

Madolonernas hemliga vapen

Madolonerna har ett flertal strupar och stämband vilket gör deras språk mycket svårt att förstå för andra raser. Deras tal är mycket förvirrande då det alltid är en rad olika stämmor i varje mening. Även en främmande varelse som tränats i mado­lonernas lingvistik har svårt att tyda alla olika betydelser de olika tonerna har. Detta gör madolonerna till ypperliga kurirer och spioner då de kan framföra hemliga meddelanden obemärkt i för andra ohörbara understämmor.

Tillämpning i spelet

Bandet kan på flera sätt föras samman med rollpersonerna. Till exempel skulle bandet kunna bli taget till Debbans sal där de tvingas uppträda och Mikkkrr som lyckades fly när de blev bortförda ber RP:na om hjälp.

Kerla skulle kunna bli eftersökt av sin far. Antingen så kan RP:na vara dem som skall hämta henne och på så vis ställas inför ett moraliskt ställningstagande, annars kan bandet hyra dem som hennes livvakter. Samma situation skulle kunna användas med Jouju fast då med Hagiji-orden. Detta skulle nog dock bli betydligt mindre våldsamt.

Annars så kan bandet bli rånat eller bestulet på värdefulla Hagiji instrument och behöva hjälp.

Två bandmedlemmar skulle kunna bli fiender (till exempel kan Kerla och Jouju börja bråkar om vem som grundade bandet eller Groui och Jouju blir osams angående vem som är den största Hagiji musikern etcetera) och sedan kan den tredje be RP:na att få dem sams. Det skulle ju hjälpa om någon av RP:na var ett stort Fan till bandet.

Rasen och planeten kan ju även användas i andra sammanhang.