Svenska rollspelens historia

Rollspelen kom först till USA, men letade sig så småningom över pölen för att nå svenska butikshyllor.

De företag som idag betyder mest för rollspelsindustrin är NeoGames (med cyberpunkinfluerade NeoTech och fantasypelet Eon ) och Target Games (med Mutant Chronicles och Drakar och Demoner Chronopia).

Under denna rubrik tänkte jag bara ta upp tre svenska rollspel: Drakar och Demoner, Mutant och Kult då dessa tre är de som inspirerat och uppmärksammats mest.

En trend man kan se är att svenska rollspelsföretag översätter redan väletablerade spel från USA. Till exempel Chock (Pacesetters Chill), Sagan om Ringen (Middle-Earth Roleplaying), Stjärnornas Krig (Star Wars) och Dungeons & Dragons.

Drakar och Demoner

Sveriges första riktiga rollspelet på svenska, Drakar och Demoner, är det rollspel som spelat enormt stor roll för att rollspelande blivit så pass stort som det ändock blivit. Trots namnet är detta inte en Dungeons & Dragons klon.

Regelsystemet är hämtat från Chaosium, incs spel Basic Role-playing (BSP) och är skrivet av Steve Perrin. Första utgåvan av Drakar och Demoner gavs ut av Äventyrsspel och kom ut 1982 och var en direktöversättning av Steve Perrins Magic World som tillsammans med Future World och Super World getts ut (på engelska) i boxen Worlds of Wonder 1982. Tyvärr var översättningen i Drakar och Demoner undermålig så reglerna blev svåra att lära sig.

1984 kom en återutgivning av en helt omarbetad version av Drakar och Demoner och ytterligare en tryckning kom ut 1985. Dessa två upplagor, den andra och den tredje, var ett enormt steg framåt och spelet blev snabbt synonymt med rollspel i Sverige. Det enda som saknades nu var en egen kampanjvärld. I de äventyr som såldes till Drakar och Demoner vid den här tiden fanns många olika miljöer. Men med kampanjmodulen Kandra hittade man den värld som länge skulle förknippas med Drakar och Demoner; Ereb Altor.

1985 släpptes Drakar och Demoner Expert som byggde på andra och tredje upplagans regelsystem. En ändring var att man gick ifrån T100 och istället gick över till T20 för alla färdighetsslag. Modulerna Drakar och Demoner Samuraj, Drakar och Demoner Ivanhoe och Drakar och Demoner Gigant släpptes sedan lite i skymundan.

1987 släpptes den fjärde utgåvan med de två klassiska äventyren Svart Duell och Skönheten & Odjuret. Inga genomgripande förändringar hade skett sedan tredje upplagan, många spelare tycker inte ens att detta är en ny upplaga!

Modulerna Drakar och Demoner Monster/Monsterboxen och Drakar och Demoner Magi släpptes samtidigt som konstruktörerna slipade på den femte utgåvan. Efter det att den femte utgåvan äntligen kommit följde en rad handböcker (t ex Krigarens Handbok) som byggde på regelsystemet så det blev oöverskådligt.

Den senaste utgåvan, den sjätte i ordningen gavs ut 1994. Det speciella med Drakar och Demoner Chronopia, som namnet löd, var att de helt frångått Ereb Altor. Den nya världen hette Chronopia och var skriven av Bill King. Många äldre spelar har sett ner på denna utgåva och ser inte glädjen i den komiska staden Chronopia som världen består av.

En liten pikant detalj är att Drakar och Demoner översatts till både norska och danska utan framgång. I Sverige utges Drakar och Demoner idag av Target Games och ser man på de totala siffrorna för alla upplagor har det inte gått så dåligt, det har nämligen sålts över 100.000 exemplar. Drakar och Demoner Chronopia var dock en besvikelse för Target Games rent ekonomiskt.

Mutant

Ett annat spel som också haft stor betydelse för rollspels-Sverige är Mutant. Den första utgåvan av Mutant gavs ut av Äventyrsspel 1984. Detta efterkatastrofenspel har med sin blandning av mutanter, högteknologi och fattiga slummoråden gett Mutant en given plats i rollspelshistorien. Reglerna liknade Drakar och Demoners andra och tredje upplagor fast med undantaget att magi bytts ut mot mentala krafter och mutationer.

Den andra upplagan, Mutant 2, kom ut 1986 och täppte för de regelbuggar som fanns och utvecklade beskrivningen av världen och dess invånare. Modulen Efter Ragnarök, ett regel- och världssupplement, gavs ut 1987.

Förväxla icke detta spel med Nya Mutant, Mutant R*Y*M*D eller Mutant Chronicles som Target Games senare gett ut. Dessa versioner har inte alls samma värld.

Kult

Skräckrollspelet Kult gavs ut av Target Games 1991. Författarna, Gunilla Jonsson och Mikael Petersén, kanske mest kända från Mutant, men de har också konstruerat de mindre uppskattade spelen En Garde! och Skuggornas Mästare för deras egna företag Ragnarök Speldesign. Kult utspelar sig i nutiden. Nej, inte vår nutid, för i Kults värld är den allmänna världsbilden en lögn. Bakom idyllen döljer sig hemska demoner som man framkallar med sataniska riter. I Kults värld är alla apatiska och nihilistiska. Ingen bryr sig om någon blir våldtagen i gathörnet, man vill bara rädda sitt eget skinn och komma hem till sitt trygga hem.

Detta spel har fått utstå mycket kritik från främst radikala religiösa fanatiker, men också de mer “trovärdiga“ moraltanterna. Det blev också nyhetsstoff för den mindre seriösa delen av det mediala etablisemanget. Det gick så långt att leksaksaffärer slutade sälja Kult, andra slutade till och med att sälja rollspel överhuvudtaget!

Kults regler var hämtade från författarnas tidigare allster. De var enkla och effektiva.

Källor

Inspirationsmaterial till denna artikel har bland annat varit webbsidan Swedish Roleplaying Games.