Svenne slänger ett öga på svenska spelföretag

Ibland börjar man ju fundera på hur det verkligen ligger till på den svenska spelmarknaden. Ibland undrar man varför det finns så få schyssta spel på svenska. Ibland undrar man vad folk ger sig in på när de bestämmer sig för att ge ut svenska rollspel. Då finns det bara en sak att göra. Släng ett öga på problemet.

Det första riktiga rollspelsföretaget var Target Games/Äventyrsspel. Det hela började som en skön hobbygrej men förvandlades under 90-talet till en pengahungrig best. Den svenska marknaden fick stå tillbaka jämte den amerikanska, och rollspelen blev en allt mindre del i sortimentet. Man insåg hur lätt man kunde tjäna kosing på kort- och datorspel, eller varför inte sälja sitt koncept till en Hollywood-produktion? När man sedan framför sina klagomål till grabbarna på Target Games blir de purkna och säger saker som: ”om vi lyssnade på sådana som du skulle Äventyrspel garanterat inte finnas längre”.

Sedan kom Lancelot Games. Med förstklassiga spel såsom Western och Wastelands slog man spel-Sverige med häpnad. Lika häpnade blev vi nog när företaget gick i konkurs. Grabbarna själva bakom företaget skyllde på helt fel vald produktionsform.

I all förtvivlan och sorg upptäcktes dock en gnistrande stjärna vid horisonten. NeoGames var här! Efter en oväntad framgång med det lilla lustiga NeoBunnies betsämde de sig för att ge ut regelrätta rollspel. Neotech, Viking och Eon fanns snart inom räckhåll för rollspelare över hela riket. Men varför är man så anonyma? Varför svarar man inte på brev annat än i sällsynta undantagsfall? Länge levde jag i ovisshet innan jag fick alltmer kontakt med Carl-Johan Ström, Marco Behrman och company, tack vare i-net. Det senaste jag hört är att Viking och Vikingatid nu helt tas över av 101 Production/Trollspel medan NeoGames behåller Neotech och Eon.

Ekonomin borde vara skäl nog att förtränga tankar på att ge ut spel på svenska. Men kanske kan man tjäna en slant? Rykten går att NeoGames har håvat in en hel del från försäljningen av Eon. Men det måste vara mycket svårt att gå runt enbart på att producera svenska rollspel. Fast man slipper ju slå sig fram på den högkvalitiva amerikanska marknaden.

Vikten av att det finns seriösa svenska rollspel i affärerna är stor. De allra flesta som upptäcker rollspel gör det på svenska. Men så finns det ju de som inte tycker att det är tufft att spela svenska spel. Jag hoppas att dessa bara gör så stort väsen av sig att de verkar fler än de verkligen är. Svenska spelföretag behöver vårat stöd. Så gör som jag. Köp alla nya svenska rollspel som släpps!