Svenne slänger ett öga på Parabellum

Jag har nu kommit i kontakt med Oktober Produktion som med sitt rollspel Parabellum försöker slå sig in på den svenska rollspelsmarknaden. Detta blir en fortsättning på förra månadens ögonkastning på nya svenska rollspel (se Runan #23) även om det är en fristående sådan. För att nå målet upplysning åt folket har Oktober Produktions Martin Lindholm kontaktas och nedan kan utläsas ett aplox av de svar Svenne fick på sina fräcka frågor. Ni vill väl veta mer om Parabellum, ”ett thrillerrollspel som utspelar sig i vår brutala verklighet”?

Vilka är kontruktörerna?

– Jag som har konstruerat spelet heter Martin Lindholm. Andreas Nilsson och Anthony Karlsson har bidragit med idéer och speltest. Andreas har dessutom sammanställt vapentablåer.

Hur ser spelet ut rent grafiskt?

– Med Parabellum har Oktober Produktion tagit ett stort steg ut i det okända, då spelets utformning skiljer sig från mängden. Andra rollspel håller ju inte ihop, så Parabellum volymkopieras (dock hög kvalitet) i ett dubbelsidigt lösbladssystem: Search & Deploy-systemet. Varje ark sätts in i en tålig plastficka och de ca 70 plastfickorna (ger 140 sidor) placeras sedan i en snygg ringpärm. På så vis kan du närsomhelst komplettera spelet, samtidigt som det överlever normalt slitage. Pärmsystemet bidrar också till att vi inte behöver en enorm innermarginal för bindningen, varför sidornas yta är mycket väldisponerad. I konventionell tryck skulle samma textmassa och bilder kräva närmare 200 sidor. Omslagsbilden och ryggen är fullfärg, medan inlagan i sin helhet trycks i gråskala. Alla illustrationer är fotografier.

Beräknat cirka pris?

– Parabellum kostar så mycket som 349 kronor. Detta beror på ett flertal faktorer, men vårt unika inbindningssystem är den stora boven i dramat. Det kostar helt enkelt fruktansvärt mycket att använda sig utav Search & Deploy-systemet – betydligt mer än att använda konventionellt tryck. Man kan alltså säga att hållbarheten har sitt pris… Om vi skulle plocka ut samma marginal som övriga förlag, och använda samma distributionskanaler, skulle Parabellum kosta 500 kronor eller mer i butik. Nu säljer vi enbart på postorder och genom vår nätshop, vilket gör att vi kan hålla ett betydligt lägre pris än så. Tyvärr är vi dock inte billigare än våra konkurrenter.

I vilken genre placerar ni Parabellum?

– Parabellum utspelar sig i vår brutala verklighet – alltså i nutid. Spelarna gestaltar individer som försöker motverka förfallet i vårt samhälle. Därmed är det inte sagt att alla roller är poliser eller privatdetektiver. Istället finns det många vinklingar på vad som är rätt och fel, och varje spelgrupp kan lätt anpassa miljön till den stil som passar dem bäst. Vi har varit noga med att inte binda upp rollerna till organisationer, såsom man annars gjort i gamla föredettingar som t ex Chock (Chill), James Bond eller Top Secret.

Vilken stämning och atmosfär har spelet?

– Mörk…men ändå finns det en strimma hopp. Om det inte hoppet fanns skulle ju spelvärdet också försvinna. Rollerna har faktiskt alla möjligheter att leda sina medmänniskor mot en bättre och ljusare värld. Fruktansvärt många jämför Parabellum med TV-serier och filmer som t ex Millenium eller Seven – en liknelse jag personligen tycker är ganska okej, bortsett från att Parabellum innehåller mer hopp. Rollspelare brukar dra paralleller till White Wolfs World of Darkness, eller som någon uttryckte det: Kult och WoD utan monster!

Vad har ni för planer på kommande produkter?

– Först ut blir en äventyrsmodul som heter Förnuftets händer. Den är läbbig, vacker och gastkramande på samma gång. Håll utkik på hemsidan för mer info www.oktober.com. Vidare släpps fler moduler till Parabellum, och i år hoppas vi på att få ut Nordexpressen – en kampanjmodul om Norden, innehållande ett fräckt äventyr som jag arbetar på just nu. Nästa år hoppas att Parabellum-sortimentet växer med ytterligare 4 till 5 moduler, varav den ena blir kampanjmodulen om USA. Vi håller även på med strategispel, och först ut blir ett projekt med arbetsnamnet Norge 1940. Arbetet är i full gång, även om jag själv inte tar fram reglerna. Såvitt jag vet är det dock en höjdare, och med lite tur får vi se en förhandsvisning redan på Borås Spelkonvent (30 okt – 1 nov -98 Red anm.)! Nästa rollspel släpps i slutet av 1999, och det är ett mastodontprojekt. Mer än så vill jag inte säga. Vi har ju konkurrenter…

Tror du att det finns en marknad för svenska rollspel idag?

– Jag tror det finns en marknad för spel som är svåra att ersätta på datoriserad väg, så svaret måste bli ”ja”. Jag skulle kunna utveckla min teori ytterligare men jag håller gärna inne med den informationen tills jag ligger närmar mig målområdet. Anledningen är densamma som nämnts innan.

Övriga kommentarer?

– Jäpp. Jag vill gärna ta tillfället i akt och bekänna färg för Sveriges hobbyspelare. Oktober Produktion är ett nytt förlag, och vi gör saker på vårt eget sätt. Detta skapar problem, bl a för att andra förlag har ett mer beprövat distributionsnät, inarbetade varumärken och god likviditet. Vi kan inte erbjuda glassiga broschyrer och idel färgillustrationer, men i gengäld erbjuder vi någonting annat – service! Du kan ringa oss i princip när du vill, t ex för att få svar på regelfrågor. Om din avundsjuke lillebror river sönder ett par sidor i regelpärmen så skickar vi nya. Vill du inte punga ut med 350 spänn i en enda smäll har du möjlighet att prenumerera. Listan kan göras lång, och därför skulle jag vilja att ni ger oss samma chans som ni en gång i tiden gav våra konkurrenter. Oktober Produktion är ett företag med visioner, och om bara en bråkdel av dessa förverkligas går alla hobbyspelare en mycket ljus framtid till mötes. Tror ni mig inte? Det finns bara en väg till sanningen: pröva oss!