Svenne slänger ett öga på nya svenska rollspel

Renässansen är här! Den svenska rollspelsmarknaden bokstavligen översvämmas av nya, fräscha rollspel. För att bringa lite ordning i djungeln av produkter tänkte jag slänga ett öga på några spel vars konstruktörer jag kontaktat.

Ett av de mest uppmärksammade nyheterna är rollspelsräven Anders Blixts (se intervju i Runan #17) nya rollspel Gondica. Man kan fråga sig om det finns efterfrågan på ytterligare ett fantasyspel, men Anders själv verkar övertygad att marknad är mogen. Han lägger till: ”Gondica är ett spel för gamers som gillar action.” Tills sin hjälp har han Dag Stålhandske, Leif Euren, Michael Leck, Lennart Larsson och Åke Rosenius. (Den sistnämnda illustrerar även.) Det skall bli intressant att se om de planerade tillbehören – en monsterbok och en bok med sjöfartsregler – blir verklighet eller enbart påfyllnad till högen av outgivna, svenska rollspelsprodukter.

Anders Blixt har tillsammans med Anders och Tove Gillbring ett varumärke – Rävspel www.rollspel.com. De sistnämnda har också en ny upplaga av en gammal klassiker på lut, nämligen Western. Av den knappa informationen jag har tillång till verkar det röra sig om stora likheter med Lancelot Games härliga kultspel, i varje fall rent utseendemässigt. Kvar är den trevliga träffmallen och kartan och… helt enkelt värt en närmare titt! Konstruktörerna har stora planer inför framtiden; samtidigt som spelet släpps Western Klassiker med alla de gamla äventyren, konverteringsregler till det nya systemet och ett helt nytt äventyr. I december släpps Laglöst Land författat av paret bakom En Garde och Kult, nämligen Gunilla Jonsson och Michael Petersén, med mer om livet på båda sidorna om lagen, efterlysningar, fängelser med mera. Under 1999 kommer 3-4 produkter att släppas, kontruktörerna har mycket idéer: Texas (kartor, ranchskötsel, ranchkrig, boskapsdrivning med mera), Postorderkatalog (massor av prylar), De Vilda Städerna (Deadwood, Dodge, Tombstone), Indianer, Inbördeskriget och Mexiko. Det verkar också som om Western, som släpps nu i oktober, kommer att översättas till engelska, men vi får väl se.

Det tredje rollspelet som jag slängt ett getöga på skänker en ideell rollspelsmakare som jag själv stor glädje. Jag pratar om Zhoria – Legendernas Land, ytterligare ett fantasyspel men som till skillnad från det mesta redan finns som freeware på Internet [members.spree.com/pmzg]. Visserligen är detta en gammal version, men den nya helt genomarbetade versionen som kommer att ges ut i bokform kommer även att finnas tillgängligt i sin helhet på Internet. Detta gäller även tillbehör och dylikt. Konstruktören, Peter Magnusson, utlovar ett spel späckat med mörk stämning och skräck, fast ändå på ett realistiskt stadium. Tyvärr kan Zhoria Games ej svara på frågan när bokversionen kommer att vara tillgänglig i en spelbutik nära dig.

Sist men inte minst i denna lilla ögonkastning har vi det nya, fräscha rollspelet Gemini, skrivet av Stefan Ljungqvist och Johan Sjöberg. Rent grafiskt är spelet mycket intressant och Cell Stockholm verkar har gjort ett helt igenom seriöst arbete. Rollformulär och referensark kommer enligt företaget vara ute när denna tidning går i tryck, men ytterligare tillbehör är konstigt nog ej fastlagda. Dock tror de att marknaden för svenska rollspel är god, om än inte lika stor som för tio år sedan. På frågan om Geminis atmosfär svarar Cell: ”(Gemeni har en) mörk, ödesmättad stämning. Väldigt lite monster, istället fokusering på rollspel, intrigerande och uråldriga mysterier som sakta men säkert avslöjas…”

Då har jag förhoppningsvis skapat lite ordning i röran. Tyvärr fick jag ej tag på Oktober Produktion som snart släpper Parabellum (kan någon hjälpa mig!?) men kanske kommer en presentation i ett kommande nummer. Vad som dock är säkert är att både Western och Gondica samt antagligen Zhoria kommer att utförligt recenseras i Runan under hösten -98.

Rollspel Genre Utseende Uppskattat pris
Gondica Heroisk och dynamisk fantasy 220s A4, s/v sb <300 kr
Western Realistisk vilda western 248s A4, s/v sb & hb hb: 350 kr. sb: <300 kr
Zhoria Darkfantasy 150-200s, s/v sb max 200 kr
Gemini Mörk ”medeltids” fantasy 240 s, 48 s färg sb 300 kr