Stämninsmusik till rollspel

Hej, och välkomna till Pers lilla musikspalt med känd och okänd musik från världens alla hörn. Den musik jag främst tänkt att recensera, kritisera och berömma är musik som passar bra till olika rollspel för att höja stämningen i olika avseenden.

Jethro Tull

Jethro Tull

Jag tänkte börja med ett brittiskt band som spelar allt från blues till keltisk folkrock, nämligen Jethro Tull.

Albumet jag tar upp den här gången heter ”Heavy Horses” och är inspelat 1978, en oerhört bra skiva med folkmusikinfluerad rock. Höjdare på plattan är Weathercock och Heavy horses.

Skivan för mig är en direkt avspegling av en lövskog med lite oknytt och rövare här och var, ett dystert slott med en fager prinsessa i och riddare trånande efter prinsessans gunst. Heavy Horses är en bra skiva till fantasyspel och dylikt, men det är upp till var och en vad för spel man tycker den passar till. Kortfattad en helt klar stämningshöjare. Eftersom Heavy Horses som sagt är lite annorlunda folkmusik tror jag också att skivan är helt utärkt till Changeling – The Dreaming (mystikt, medeltida men ändå lite modernt).

Garmarna

Garmarna

Garmarna spelar bra folkmusik, allt från lugn till nästa hårdrocksinspererad folk-musik. De kommer från Sverige och plattan ”Guds Spelmän” är från 1996. Av de skivor Garmarna spelat in anser jag att ”Guds Spelmän” är den bästa. Höjdare på plattan äro som följer: Herr Mannerlig, Varulven, Herr Holger, m fl. De som gillar folkmusik hittar säkert någonting på denna skiva som passar. Det finns låtar på plattan som är lite mystiska och fräna. Andra låtar på skivan har förmågan att trollbinda dig med örat mot högtalaren.

Portishead

Portishead

Portishead spelar supermystisk pop med fioler, cellos, samplingar av repiga LP-skivor och en mycket begåvad sångerska.

Musiken är annorlunda, men helt okej. Jag tycker själv att det är typisk sen 90-talsmusik, då man blandar gamla musikstilar och får fram en ny genre (som man kan tjäna pengar på). Portishead har blivit poppis nu på senare år och en hel del av deras låtar spelas på radio.

Vad man skulle kunna använda Portishead till för något rollspel vet jag inte, men det det är ju dystert och mystiskt, så det borde inte vara något problem att hitta något som passar.

Burzum

Burzum

Nu tänkte jag berätta om ett band som heter Burzum. Eller man kanske ska säga hette, för den enda medlemmen (Varg Vikernes, också känd som Count Grishnacht) sitter just nu i fängelse och avtjänar ett 21-årigt fängelsestraff för mordet på bandet Mayhems gitarrist Euronymous.

Men i alla fall, musiken är ungefär som tung och släpig dödsmetall med inslag av dystra slingor. Bandet kom från Norge (så klart).

När jag lyssnade på Burzum fick jag känslan av att jag stod mitt i en kall vinter och så kom döden på en häst och hämtade mig. Jag var inte så gammal när jag lyssnade på Burzum så därför är det väl så.

Som alla vet som känner mig, så är jag lite rädd för sånt där övernaturligt, så jag vågade inte ha bandet i bandspelaren när jag skulle sova; Jag var rädd att någon ond övernaturlig person skulle sätta på bandet med full volym på stereon så att jag skulle vakna och bli jätterädd.

Jag tror att Burzum passar bra till Kult och som stämningshöjare.

Alan Stivell

Alan Stivell

Alan Stivell är en man som spelar keltisk harpa likt en gud.

En bamsebra skiva är liveplattan ”Alan Stivell á l’Olympia” där ett helt band är med och spelar. Den plattan är det riktigt dragig folkmusik på där alla låtar är bra, men det var inte den jag hade tänkt att ta den här månaden, utan Renaissance de l’harpe Celtique.

Den plattan är det inte så mycket trummor och sånt på utan i stort sett bara harpa. Passar nog bra till dig som kommer hem helt utpumpad en dag och vill komma bort till ett medeltidshav ett tag eller om du vill ha den som stämningshöjare till något rollspel så borde det gå alldeles utmärkt.

Som ett exempel skulle vi kunna ta Pendragon eller kanske ett universellt scenario i keltisk miljö.

Sista låten på plattan tycker jag själv är en riktig höjdare och det är också den enda låten som det är trummor, bas och hela faderullan på.