Rollspel på Internet

Internet är ett globalt nätverk av över flera miljoner datorer. Att lägga upp en sida på Internet klarar vem som helst efter lite arbete och därför finns det tillgång till det mesta på Internet, allt från bananmärkessamling till storföretag. Under de senaste åren har Internet utökats i en explosionsartad takt och det finns många menlösa hemsidor. Det är därför viktigt att sovra för att får ut gräddan av Internets enorma utbud. När jag drog upp på informationens motorväg hade jag rollspel i sikte. Närmare bestämt svenska rollspelssidor.

Det finns olika kategorier av sidor på Internet. Jag har bestämt mig för att tipsa om ickevinstdrivande sidor. De som inte kvalificerar sig är:

  • vinstdrivande sidor eller reklamsidor (t.ex. spelföretag och affärer).
  • fansinsidor eller andra sidor där sidan bara är reklam för det verkliga innehållet (t.ex. Sveroks sidor, lajv)
  • sidor som bryter mot Svea Rikes lag och/eller sunt förnuft (t.ex. Didi Örnstedts sidor)

De sidor jag valt att belysa är Elfwood, Drakens Tand, Rollspelssmedjan, Syskonskapet, Scenariobanken och Multiversum. Elfwood är och för sig inte rollspel och inte på svenska, men sidan är gjord av en svensk. Det är också ett intressant fenomen, eftersom sidan blivit så populär.

En stor sidor som för närvarande ligger nere som jag skulle tagit med är Arkivet. Jag återkommer kanske med den i ett senare nummer. Om du vet en sida som du tycker jag har glömt så skicka in en egen recension eller liknade så kan vi publicera det.

Den bästa katalogen för rollspelssidor ligger på Grunthens redaktör Olle Johanssons sidor. Där hittar du alla sidor som har med rollspel att göra. Andra sökkataloger jag rekommenderar är Google och Sverok som har länkar till alla spelföreningar.

Elfwood

Adress: http://www.elfwood.com

Elfwood är ett digitalt arkiv för amatörillustratörer. Med ett stall på 687 illustratörer i fantasygalleriet (Lothlorien) och 127 illustratörer i Science Fiction-galleriet (Zone 47) är Elfwood den största sidan för amatörillustratörer på Internet. Det finns även en del av Elfwood (Wyvern´s Library) där man kan publicera sina egenhändigt hopsnickrade noveller. För nyblivna (och gamla) illustratörer finns det också en guide till fantasyillustrering (FARP). Elfwood har idag ungefär 3200 unika besökare per dag (kontrollerat efter deras IP-nummer).

När och hur startades Elfwood?

Thomas Abrahamsson: Elfwood startades 1996 av mig efter att den italienske konststudenten Max Bertuzzi hittade min privata sida med fantasyillustrationer. Vi bestämde sig för att skapa ett digitalt galleri för amatörillustrationer och eftersom de inblandade höll fantasy varmt om hjärtat blev det ett fantasygalleri.

Max Betuzzi: One day I found Thomas Abrahamsson homepage at Lysator, säger Max Bertuzzi och fortsätter: I said thought ’wow, cool pictures, he’s an amateur but damn I like that’.. So, I decided to send a mail to Thomas telling him how I liked his pictures, and sent out to him my red dragon picture to exchange opinions. After that, it’s history. Thomas made that proposal of an amateur site and got me very enthusiast about it. Starting with 3 artists, the site was very small, but immediately was clear what Thomas had in mind, something like this Elfwood. And so it became. I immediatley felt that he was a serious hardworking guy, so the trust I had in him and the Lothlorien project was very high.

TA: Den första maj 1996 öppnade fantasygalleriet Lothlorien med endast tre illustratörer. De första månaderna hände det inte så mycket. En handfull nya illustratörer lades upp på Lothlorien. Problemet då var att få besökte sidan. Jag kontaktade Yahoo! som efter några veckor och en del påminnelser lade upp Lothlorien som en länk i deras länkkatalog. Till slut började faktiskt saker hända. Lothlorien recenserades i Wired magazine och fick bra betyg. Detta ledde till att fler illustratörer gick med i Lothlorien. För att Lothlorien skulle bli bättre lades en interaktiv anslagstavla under varje illustratör och illustration så besökare kunde kommentera dem. I slutet av 1997 kom det in många nya illustrationer och illustratörer. Problemet var att jag fick lägga upp allt på Lothlorien för hand, vilket var ohållbart i längden. Jag stod då inför ett vägskäl. Skulle jag arbeta med Lothlorien på heltid och ta betalt av illustratörerna eller skulle jag bromsa utvecklingen? Det fanns som tur var en tredje utväg: Intranet. Jag beslutade mig för att bygga ett Intranet som säkert hört om genom media. Målet var ett systemet där illustratörerna själv kunde skapa en användarprofil, ladda upp illustrationer och ändra på interaktivt material. Min roll skulle bara vara att godkänna förändringarna. (Fast, om jag ska vara 100% korrekt, så är det faktiskt ett ”Extranet”) I maj 1998 flyttade Lothlorien och Zone 47 ihop under namnet Elfwood till domänen www.elfwood.com. Vid den här tidpunkten hade Elfwood över 500 illustratörer och flera tusen illustrationer. En månad senare startade en del för skribenter (Wyvern´s library) och en guide till fantasyillustrering (FARP). Båda blev en succé. Elfwood är mycket omtyckt bland illustratörerna och för många har Elfwood förändrat deras liv.

MB: So… did it change my life? For now, surely yes. The persons who contacted me to criticize, to give feedback and even some jobs, were all coming from ”Loth”.

Har Elfwood någon konkurrens på Internet?

TA: Nej, inte direkt. Tack vare vår smarta lösning med intranet och dylikt är det ingen annan som kommer i närheten. Ibland startas det liknande projekt, men de brukar självdö i tung administration när 20 personer gått med. Elfwood har hjälpprogram som gör allt jobb, t.ex. behöver vi inte hacka HTML för hand, eller så.

Vad är dina framtidsplaner med Elfwood?

TA: I ett samhälle med ökande sociala och ekonomiska problem och saknaden av vettiga fritidssysselsättningar leder det ofta till att unga människor blir involverade i den kriminella världen. Elfwood strävar efter att lyfta fram illustrering som en seriös och meningsfull fritidssysselsättningar för unga människor. Vi hjälper dem att komma igång, ge råd och till slut hjälpa dem att publicera sitt material. Vårt mål är att fortsätta samarbeta med unga amatörer som illustrerar och skriver. Våran vision är att fortsätta erbjuda gratis utrymme för illustratörer och skribenter, att fortsätta göra sidan lättnavigerbar (både informativt och underhållningsmässigt). Vi hoppas att vi hittar tillräckligt många sponsorer för att Elfwood ska fortsätta växa.

Drakens Tand

Adress: denna sajt finns inte längre på internet

Drakens Tand (DT) är ett webZine på svenska som i huvudsak behandlar rollspel. DT är en del av Alfaweb, en modersida för flera webZines. I skrivande stund ligger förutom DT webZinet Smajl under Alfaweb. Smajl är ett webZine om musik, film, böcker med mera. DT har även ett samarbete med NeoGames, Cell Stockholm, Rävspel och Oktober Produktion. DT har inte ett arkiv på gamla nummer. Det är endast det aktuella numret som finns att tillgå. Jag tycker detta är synd då de som nyligen skaffat Internet eller de som nyligen upptäckt DT inte får tillgång till äldre material. Men det är i och för sig en ekonomisk fråga, för det kostar ju faktiskt att ha en stor sida på Internet.

När och hur startades Drakens Tand?

Daniel Hedengren: DT startades sensommaren/hösten 1996 som ett litet hobbyprojekt när jag började leka med hemsidestillverkning. Jag höll mest på med rollspel under den tiden så det blev följaktligen väldigt naturligt att göra en sida som innehöll just rollspel. Tidigare har DT även funnits i tryckt form, men detta är en pinsam historia som jag hoppas aldrig kommer upp till dagens ljus igen. Hursomhelst, Arkivet var den enda rollspelssidan på webben som höll någon form av klass och då slog det mig att man kanske kunde göra en schysst tidning utan tryckkostnader. På den vägen är det…

Hur många besökare har Drakens Tand?

DH: En vanlig fråga och ett ständigt problem för oss, eftersom sidorna ligger på en privatserver och därmed inte kan få statistik. Dock kan jag säga så här att hänvisningssidan på Passagen, där vi låg tidigare, hade i samband med #14 (julen 1997) mellan 2500 och 3000 besökare (inte träffar!), och då hade vi redan börjat gå runt denna sida. Förhoppningsvis kan DT snart flytta till en server som tillåter tjänster som statistik och annat intressant. Mer exakt svar kan jag inte ge, tyvärr.

Vad är fördelarna med ett digitalt fansin kontra ett analogt?

DH: Kostnaderna och möjligheten att nå ut till så många människor. Ett digitalt fansin har inte tryckkostnader som de mer traditionella varianterna lider av. Dessutom dyker Internet upp i vart och vartannat hem numera, för att inte tala om skolor och bibliotek! Och de flesta som är intresserade av rollspelsfansin spenderar en hel del tid på dessa platser. Överhuvudtaget kostnader för produktionen hålls nere, även om man måste ha bra program, dator, gärna scanner, Internetabbonemang och gott om tid för att hålla ett digitalt fansin igång. Vill man sedan ha domän saltas notan ännu mer, så frågan är om det inte blir större utlägg för skaparna, när inkomster (vilka för DT inte existerar) dras från utgifter (det har vi en del!). Men så når vi så många fler också!

Tycker du att pappersfansin är förlegade och borde läggas upp på Internet istället?

DH: Japp! Sluta genast upp med idiotin! Webben är framtiden! ,-)

Nej, allvarligt talat så blir Internet – eller något som läses på en skärm – aldrig samma sak som ett häfte du lugnt kan läsa i mysfåtöljen framför brasan en kall och regnig kväll. Däremot är det inte vidare smart att inte ha en sida på nätet, som presenterar fansinet! Fansinen behövs – digitala såväl som traditionella! Det står jag fast vid.

Vad är ditt bästa minne från ditt arbete med Drakens Tand?

DH: Oj. Det var svårt. Jag kan inte beskriva hur oerhört glad jag blev när ett tjugotal läsare hörde av sig i samband med #2 och påpekade att en hög bilder fallit bort. Negativ kritik, visst, men jag hade absolut inte gjort någonting för att sprida länken till DT och likväl hör flera läsare av sig! Det tyckte jag var kul. Sedan måste jag säga att det första aprilnumret var fruktansvärt roligt att göra.

Samarbetena med Neogames, Cell Stockholm, Rävspel och nu senaste även Oktober Produktion är förstås också glädjande, eftersom de ger oss exklusivt officiellt material och möjligheten till direktkontakt konsoment/producent. Sedan finns det mindre roliga saker, som datakrascher och så, men som tur är frågade du inte om det!

Har Drakens Tand någon konkurrens på Internet?

DH: Hur svarar jag på det här utan att verka överlägsen? Nej. Det tror jag egentligen inte. Inte som fansin i alla fall. De webbtidningar som poppar upp har en tendens att försvinna lika snabbt, och de som väl håller sig kvar brukar hålla sig på sin kant. DT är väldigt fantasyinriktat, även om det börjar ändra på sig, och drar åt alla möjliga håll. På så sätt är vi väl ganska unika. Vidare har vi kontakterna hos spelföretagen och är dessutom så pass rutinerade och kända att intresserade kikar in på DT i vilket fall.

Innan jag fortsätter måste jag poängtera att jag inte alls ser konkurrerande webbfansin som något hot, tvärtom! Det är bara kul om fler kommer ut på nätet, och det första jag skulle göra är att erbjuda något form av samarbete. Eftersom DT är gratis blir det svårt att konkurrera ut oss – det kostar ju inget att titta förbi!

Däremot, om man jämför DT med alla rollspelssidor med mer eller mindre originella namn som dykt upp bara det senaste året, då kanske man kan tala mer om konkurrens. Dels finner man på dessa sidor i vissa fall betydligt mer material, även om det ofta är detsamma som på sidan man var på sekunden innan, och dels så finns detta material tillgängligt hela tiden. DT är en webbtidning och följaktligen försvinner det föregående numret när ett nytt kommer, eftersom vi inte har något arkiv. Jag tror att DT hade lockat betydligt fler läsare ifall vi arkiverade allting vi publicerat, men den möjligheten har vi inte. DTs konkurrens från rollspelssidorna i sig ligger snarast i att surfare blir så bekväma att de går in på en sida som samlar material och räknar med att allt finns där, mer eller mindre, och missar DTs tillfälliga material. Slutligen, spelföretagen. De utgör – anser jag – inget direkt hot mot varken DT eller någon annan sida. Men den dag de börjar publicera mer på webben, då kommer det bli tufft för främst ”vanliga” rollspelssidor men även för DT. Varför skall man läsa en tidning producerad av utomstående när tillverkarna själva gör en, med enbart officiellt material? Men ärligt talat, det ser jag inte som ett hot – det hade varit en tillgång!

Vad är dina framtidsplaner med Drakens Tand?

DH: Ojdå, och det skall få plats i ett nummer av Runan?! Kort och gott kan jag väl säga att – tyvärr – kommer utgivningstakten nog att sänkas under 1999, så att det bara kommer ett nummer under sommaren. Andra projekt, exempelvis webbtidningen Smajl, tar upp en hel del tid och jag har faktiskt ett liv jag med. Men planerna är många! Gammalt och nytt material kommer att dyka upp i tryckt form för försäljning, vilket kanske kan leda till att DT åtminstone blir självförsörjande (min plånbok är inte vidare djup…). Vidare finns planer på on-linespel, PBeM, solospel och chat.Det är väldigt svårt att redogöra för framtiden just nu, för att jag står mitt i ett skede av mitt liv som är så pass komplicerat och valbetonat att jag måste ta hänsyn till många faktorer. DT är en av dem, en jag prioriterar. Men klart är att om jag måste fortsätta lägga så mycket tid och pengar i DT som jag gjort, då är det tveksamt om mitt lilla skötebarn lever till år 2000. Å andra sidan, säljer jag litet webbannonser så att jag kan avstå från några timmars jobb i månaden från andra projekt, då lär vi se ett enormt uppsving! Sedan beror det förstås på vad läsarna tycker…

Rollspelssmedjan

Adress: http://www.foxtail.nu/

Krister Sundelin som skriver för NeoGames har en egen sida som han kallar för Rollspelssmedjan. Den har funnits på Internet i drygt ett år nu. Antal besök är mer än 15000 vilket är ganska mycket. Sidan innehåller några av hans egna rollspelsprojekt, både helfärdiga och halvfärdiga. Själv är han mest stolt över Västmark, det mest kompletta rollspelet på sidan. Vidare innehåller sidan Trollvinter, hans första rollspel. Dessutom finner man halvfärdiga rollspel (Evangelium, Playelf) och världar till färdiga rollspel (Ereb ’98 till DoD1 och Skymningshem till Eon) i olika långt framåtskridna stadier. Sist men inte minst finns en kritisk genomgång av De övergivnas armé, plus en hel del annat smått och gått.

Varför startades Rollspelssmedjan?

Krister Sundelin: Huvudsakligen för att jag hade fått Internetabonnemang och ”var tvungen” att ha en hemsida. Att den handlade om rollspel var rätt naturligt, eftersom det är mitt huvudintresse. Sedan kom den att växa med tiden.

Har innehållet förändrats från starten till nu?

KS: Ja, framförallt har det blivit mer. Jag var tvungen att dela in den på något sätt i eget rollspelsmaterial, rollspelsmaterial för andra spel och sådant som inte är rollspelsrelaterat över huvud taget.

Under senvintern 1998 så gjorde sidan en ganska omfattande metamorfos, från Krilles Dunkla Boning som den hette då till Rollspelssmedjan, men det är den största enskilda förändringen som inträffat.

Vad är ditt bästa minne från ditt arbete med din rollspelssida?

KS: Det skulle nog vara alla de positiva kommentarer jag fick i våras när jag startade Ereb ’98-sektionen. Den var mycket omtyckt. Möjligen kan det vara när FMMSL (Folkfront för Minskad Makt åt Spelledaren) startade också – det var himla kul. Annars har jag nog inget enskilt minne av sidan, inte ens starten.

Har din rollspelssida någon konkurrens på Internet?

KS: Nej. Jag tycker mig ha funnit en relativt unik nisch. Inte ens Eon-sektionen, den som är mest lik någon annan sida, känner av någon egentlig konkurrens med andra sidor. I övrigt är den helt enkelt för unik. Det finns ett fåtal sidor som presenterar egna rollspel, men jag upplever inte detta som konkurrens.

Vad är dina framtida planer med din rollspelssida?

KS: Jag har en svensk version av regelsystemet till Evangelium på gång – den nuvarande är på engelska – och jag har en del material till Skymningshem (en egen värld till Eon) och Evangelium som ska upp inom en ganska nära framtid. Någon gång i framtiden ska jag nog ta en rejäl röjare och städa ordentligt också. Just nu känns den rörig. Förmodligen kommer sidan att byta utseende i samband med detta.

Syskonskapet

Adress: http://www.syskonskapet.se/

Syskonskapet är en levande rollspelsförening. Som kuriosa kan nämnas att ett av namnförslag på föreningen var Kennelklubben jojkarna. Sidan Syskonskapet på Internet är mer än bara föreningsinfo. Det är faktiskt en av de största sidorna om lajv på den svenska delen av Internet. Sidan innehåller det mesta om lajvhobbyn. Nybörjarsidor, ett stort diskussionsforum, en välbesökt chat där man kan spela sin karaktär, bildarkiv med över 200 bilder, en handelsbod där du kan annonsera ut dina lajvprylar och rena nöjessidor med spelliknande innehåll är ett axplock av vad Syskonskapet har att erbjuda. Syskonskapets sidor lades upp första gången hösten 1996, men det som idag kallas Syskonskapet arbetades fram sommaren 1997. Syskonskapets förstasida laddades ner 25 000 gånger i oktober, dvs över 800 gånger per dag. Allt som allt har 156 000 sidor laddats ner.

Vad är ert bästa minne från ert arbete med Syskonskapets sida?

Bo Kjellsson: Det måste ha varit att bevittna det värdshus-lajv som några chattare från vårt Wärdshus anordnade. De spelade sina roller som de startat på vår chat, och det var hög stämning (tills jag kom och fotograferade…).

Har Syskonskapet någon konkurrens på Internet?

BK: Visst finns det sidor med liknande innehåll och många är riktigt bra. Jag kan inte direkt se att jag vill konkurrera med någon, utan snarare dra nytta av varandras innehåll. Till exempel har jag med flit undlåtit att starta ett lajvkalendarium, eftersom Jonas Nelson2 sköter sitt alldeles perfekt. Jag länkar dit istället.

Vad är era framtida planer med Syskonskapet?

BK: Fortsätta i samma anda! Jag vill bygga ut vår chat ännu mer med fler rum och större möjligheter att interagera med varandra som på en MUD (textbaserat rollspel på Internet). Jag vill att så många som möjligt ska kunna känna sig hemma på vår sajt.

Scenariobanken

Adress: http://bank.sverok.se/

Scenariobanken ligger under Sveroks webbsidor och är ett arkiv för scenarion. Där finns äventyr, regeltillägg och annat till rollspel att ladda ner. Det finns lite under 200 texter med en sammanlagd storlek av 10 MB, där DoD-avdelning i särklass är störst. Alla får skicka in sina äventyr till Scenariobanken och Scenariobankens redaktion utser även de bästa äventyren. Skaparen av äventyret ifråga får då en presentcheck på 250 kr. Scenariobanken har i år hittills haft 9500 besökare.

När, hur och varför startades Scenariobanken?

Ola Ehrstedt: När – någon gång vid års skiftet 96-97. Hur – Jag hade gjort ett alternativ på Scenariobanken som hette Äventyrsbanken på våran (TDRs sidor, min förening) och Sverok hörde av sig och undrade om jag ville göra något likande till dem, på den vägen är det. Varför – Min mening med Scenariobanken är att samla så mycket som möjligt på samma ställe. Jag vet hur det är att leta texter och Scenario, ofta får man titta på massor av ställe innan, man hittar det man söker. Dessutom tycker jag det är bra att det finns ett ställe som visa uppskattning för det eldssjälar som verkligen lägger ner tid och arbete med sina Scenario.

Ställer ni några krav på materialet ni får in rent kvalitetsmässigt sett?

OE: Nej, alla är välkomna att skicka in men det är ju så att för att ha chans att vinna de 250:- i presentkort vi delar ut så bör man ha lagt ner en hel del på sitt arbete.

Har Scenariobanken någon konkurrens på Internet?

OE: Det finns flera svenska sidor med samma koncept men jag ser inte det som konkurrens. Det är bra att det finns fler då kommer fler texter upp på nätet och olika inriktningar provas.

Vad är dina framtida planer med Scenariobanken?

OE: Just nu ligger de framtida planerna på Scenariobanken lite på is, men de kommer igen när alla möten har varit och det som skall bestämmas har bestämts.

Multiversum

Adress: denna sajt finns inte längre på internet

Jag har endast fått tag på Ralph ”Eldar” Sundberg som har hand om Multiversums undersida DoD: Ereb Altor. Multiversum består nämligen av flera sidor, t.ex. Eon och för DoD: Chronopia. Multiversum har gamla anor i Internetsammanhang, sidan har nämligen funnits i hela två år. Multiversum innehåller mest material för Drakasr och Demoner. Ett axplock ur innehållet är: regler, äventyr, nya kampanjvärldar, nya besvärjelser, introduktioner till alviska språk, regelkompilationer och till och med ett ölspel baserat på DoD. Det mesta materialet på Multiversums sidor är inskickat av utomstående rollspelare, så man kan säga att Multiversum innehåller den samlade kunskapen av Sveriges alla DoD-spelare. Multiversums DoD: Ereb Altor sida har under de två åren Multiversum existerat haft ungefär 40 000 besök.

Varför startade ni Multiversum?

Ralph Sundberg: Multiversum föddes som ett elektroniskt samarbete mellan Drakar och Demoner spelare som ville se ett gemensamt och interaktivt forum där de kunde samtala med varandra och utbyta spelmaterial och erfarenheter. Multiversum startades då som en länkcentral till olika delar, en innehöll Chronopia, en annan Eon och så vidare. Det var tänkt att Multiversum skulle innehålla i stort sett alla svenska rollspel, och en del utländska spel, men det svala intresset för vissa av dessa spel gjorde att sidor helt enkelt inte lönade sig. Istället blev Multiversum en mötesplats nästan enbart för DoD-spelare, och gärna sådana som älskade regler och färdigskriva äventyr. Den egentliga meningen med Multiversum var och är dock att hjälpa rollspelen att växa.

Har innehållet förändrats från när ni började till nu?

RS: Nej, egentligen inte, men dock har antalet inskick minskats något drastiskt. I början, då alla hade massor av regler nedskrivna på papper, då webbsidor om DoD inte fanns, vällde bidragen in då 10 års kunskap plötsligt skulle spridas elektroniskt. Numera rinner bidragen in som små klumpar i klibbig sirap, väldigt sakta det vill säga. Antingen har folk slutat skapa nya regler (är allt som kan skapas redan skapat?), eller så har de helt enkelt en lite långsam och avslappnad produktionstakt. Innehållet är i alla fall mycket varierat numera, nu när både 25-åringar och 12-åringar har kunnat visa sig på Nätet.

Vad är ert bästa minne från ert arbete med Multiversum?

RS: Det måste vara de eviga grälen kring layout och laddningstiderna på de olika sidorna. Eftersom alla sidor tillhörde Multiversum var det från början tänkt att de skulle vara någorlunda lika i utseende och uppbyggnad. Vi grälade något ohyggligt om hur det hela skulle se ut innan vi slutligen enades om mer frihet åt individen med ansvar för själva sidan. Detta ledde givetvis till att enbart namnen kunde härledas till Multiversum, men det gjorde inget. Det blev ju ganska bra till slut i alla fall.

Har Multiversum någon konkurrens på Internet?

RS: Det finns många, låt säga, mindre sidor om Drakar och Demoner och rollspel på Nätet, som konkurerar med Multiversum. Men inte många har samma anor i antal år, och många blomstrar upp och faller sedan ihop. Den absoluta grunden till alla svenska rollspelssajter är ju givetvis Arkivet, och konkurrensen med just denna sajt var stenhård ett tag. Tyvärr lades Arkivet ned, och alla väntar spänt på en ny version av Arkivet som aldrig tycks komma. För ögonblicket finns det dock ingen egentlig konkurrent till Multiversum, om man nu inte räknar Sverok och Target Games själva.

Vad är era framtida planer med Multiversum?

RS: Framtiden? Vem vet vad den har att ge. Personligen ser jag gärna en överlevnad av Multiversum, och en återgång till den forna storheten, men det tycks just nu ganska avlägset. Intresset kring DoD tycks falna, och entusiasmen hos oss sidmakare likaså. Utan material är det inte lika intressant att uppdatera mer, och vad kul kan man ge i alla fall, utan svenska rollspelares deltagande? Men om jag nånsin ger upp själv så planerar jag att ge upp sidan till någon ny eldsjäl, som kan vårda den väl. Intressenter kan maila mig genast!