Recensioner av Runan #34

Här hittar du recensioner av Runan #34 från andra tidningar.

Recension av Daniel Lennéer från Rollspel.nu

Någonting hände med Runan med nummer trettiofyra. Fansinet växte upp till A4-format. Dessutom bars fansinet upp av ett elegant färgtryckt omslag. Som grädden på mosen levererades tidningen dessutom inplastad till prenumeranterna. Mycket stiligt.

Runan gjorde redan ett bra fansin och med den nya upprustningen blev allt ännu lite bättre. I #34 är några av artiklarna riktigt bra och intressanta. Det bjuds på många intervjuer. Den med Anders Blixt är väldigt välkommen. Rävspel och Sveroks orförande får också stå till svars. Krister Sundelin bjuder in till debatten regelspel vs. friform. Sist i tidningen följde en lite längre artikel om ekonomi och handel på Khelataar. Det må vara många gamla rävars favoritspel, men i ärlighetens namn; Hur många spelar fortfarande Khelataar? Då kändes äventyret ”Hårt mot hårt” till Neotech eller annat sci-fi-spel mer relevant. Att gänget från Nasses Nekrozin bidrog med illustrationer och en serie var för övrigt ett välkommet plus i kanten.

Olyckligtvis har vi ännu bara sett ett nummer till av Runan i dess nya form… Illvilliga rykten säger att #36 fastnade på tryckeriet och aldrig kom loss. Snacka om snopet öde för brinnande fansinentusiaster. Låt oss hoppas att vi ännu inte sett det sista numret av Runan!

Recension av Hans Stenström från Codex

Så har det då hänt. Runan har efter många turer klivit upp i storlek till a4-format. Dessutom har nummer 34 ett färgomslag fotograferat av allas vår Olle Sahlin.

Även om redaktionen till det här numret frångått idéen med temanummer så märks det knappt på innehållet. I Konsten att spela hård får vi några anledningar till att man inte ska förkasta Arnold-arktypen som rollperson fast man spelar ”seriöst”. Det är nämligen skillnad på hård och hård, förklarar skribenten. Därpå kastas vi in i äventyret Hårt mot hårt – ett actionpackat äventyr till Neotech som skulle kunnat vara ett episodmanus till en amerikansk actionfilm. Inte mycket finlir alltså, stora bössor och hejdlöst tempo är det som gäller. Intervjuer finns det särdeles gott om i det här numret. Tove & Anders Gillbring (Rävspel), Anders Blixt och Sveroks förbundsordförande Karl Nissfeldt är de som fått svara på frågorna. Särskilt intervjun med nestorn Blixt är kul att läsa, kanske speciellt för de som (liksom jag) växte upp på Anders´ rollspel i mitten av 80-talet. En annan glad överraskning är den första delen (av två) i en artikelserie om ekonomi i Khelataar. Det var länge sedan jag såg en artikel till Lancelot Games gamla flaggskepp. Trevligt både för den som spelar Khelataar, men säkerligen också användbar som inspirationskälla i andra sammanhang.

Runan nummer 34 känns långt ifrån lika välkomponerad som tidigare utgåvor; överlag är den välskriven, men layouten har fått sig en ordenlig knäck vid formatbytet, och jag hade gärna sett ett mer varierat innehåll.