Recensioner av Runan #33

Här hittar du recensioner av Runan #33 från andra tidningar.

Recension av Daniel Lennéer från Rollspel.nu

Tema Konspirationer. Helt oundvikligt förs tankarna till det klassiska fansinet NisseNytt som gav ut ett nummer med samma tema för några år sedan. Rent fysiskt är detta nummer av Runan lika tjockt som vanligt. Ändå känns det tunnare än på länge.

Två stycken friformsscenarion slukar det mesta av sidantalet. Sök Sodom. Sök Gomorra, ett Tarrantino-inspirerat och nytänkande äventyr som följligen är det mest intressanta. Tandinor-äventyret från förra numret fortsätter. Anders Blixt (som nästan verkar ha blivit lite av en ”husgäst” på Runan vid det här laget) skriver lite kring Kentaurer i Gondicas värld och en konventsrapport, som ju alltid är kul att läsa. Utöver detta står inte mycket mer att finna.

Inte för att Runan #33 är innehållslös. Bara lite… intetsägande.

Anmärkningsvärt är att Runan har hängt på den senaste rollspelsdesign-trenden, som kom med Parabellum och nu senast Neotech 2, som går ut på att man utesluter illustrationer i förmån för dataretuscherade fotografier. Alla delar kanske inte min åsikt, men jag tycker i varje fall att detta sätt att illustrera rollspelsrelaterad text är ofantligt fult och smaklöst. Illustrationer lämnar mycket åt läsarens fantasi och rollspel handlar väl så vitt jag förstår om just fantasi?

Men det utlovas också ändring från och med nästa nummer. Runan ska lägga ned sitt strikta tema-koncept och börja med kortare artiklar av mer blandad kaliber. Då kanske Runan kan släppa in lite fler skribenter och illustratörer och kanske bli ett forum för debatt också. Det tror jag skulle lyfta Runan mot nya, än högre, höjder.

Recension av Hans Stenström från Codex

Inte mindre än tre (!) äventyr innehåller rollspelsfanzinet Runan denna gång, så mycket annat att läsa om numrets tema – konspirationer – blir det inte.

Två av äventyren är nutidsäventyr, varav det ena utspelar sig i Stockholm där rollpersonerna är mordutredare. Det får till och med mig som inte är speciellt förtjust i nutidsrollspel att vilja plocka upp polisbrickan. Det andra äventyret, Sök Sodom, sök Gomorra, är av slaget riktigt-rörig-äventyrskonstruktion där spelarna i stil med Pulp Fiction upplever äventyret från flera gruppers perspektiv. Frågan är om resultatet blir lyckat, eller om det blir FÖR krångligt? Det sista äventyret är den ej-fristående fortsättningen på Runans Tadinor-äventyr (Runans egna spelvärld) som påbörjades i förra numret, och därutöver hittas bland annat en artikel om att spela kentaur i Gondica och en konventsrapport från Runans Gothconbesök.

Även om det brukar vara brist på äventyr i fanzines så känns tre äventyr i mastigaste laget. Åtminstone jag hade gärna sett fler vanliga artiklar, men det är också något som redaktionen utlovar till kommande nummer.