Recensioner av Runan #29

Här hittar du recensioner av Runan #29 från andra tidningar.

Recension av Daniel Lennéer från Rollspel.nu

Nummer 29 av Runan går under temat Cyberpunk. Omslaget är tillbaka som svart-vitt. Lite synd då man blev lurad att tro att det påkostade utförandet på nummer 28 hade kommit för att stanna.

Två äventyr, ett till Neotech och ett till valfritt cyberpunk-spel, tar upp stor del an utrymmet. Begrepper cyberpunk och ”ondingarna” i rollspelskampanjer granskas ingående. Men tyvärr kanske inte riktigt så ingående som man hade hoppats. Target Games ställs mot väggen i en mycket intressant intervju. Likaså Erik Granström, som ligger bakom den nästan episka Svavelvinter-serien till Drakar och Demoner, får bekänna färg.

I övrigt så är de kortare artiklarna, novellerna och recensionerna Runans verkliga styrka och de bidrar alla till att skapa vad jag vågar tycka är Sveriges bästa fansin med rollspelsanknytning just nu.

Recension av Hans Stenström från Sverox

I detta nummer av Runan har redaktionen försett sig med cyberimplantat och siktat in sig på en mörk och dystopisk framtidsvision – cyberpunken.

Först ut är en artikel där William Gibsons cyberpunkvärld genomlyses och framförallt då hans syn på människa och maskin. Onekligen faller en del reflektioner i artikelns spår vilket också är artikelförfattarens syfte.

Huvudattraktionen i detta nummer torde ändå vara äventyret Den onde, den gode och den modifierade, som också var det äventyr som vann 1999-års scenariotävling till Neotech. I klassiskt spionfilmsmanér, med hemliga agenter, dolda motiv och högteknologisk spionageutrustning, blir rollpersonerna anställda för att infiltrera den ryska maffian. Kanske inte det mest originella äventyrsuppslaget men alldeles säkert spelbart. Hämnden är ljuv, heter numrets andra äventyr och även om skribenten använt sig av ett något originellt grepp i själva grundkonstruktionen av äventyret så kilar klichéerna tätt i övrigt, något som cyberpunkgenren generellt sett lider av. Tyvärr.

Under rubriken, Fadern, Shagul och den helige konstruktören intervjuas Erik Granström, mannen bakom den populära Svavelvinter-serien, om livet och spelhobbyn. Även Fredrik Malmberg, Target Games grundare, intervjuas i detta nummer och som vanligt när Runan är i farten rör det sig om läsvärda intervjuer med inblickar i den svenska spelhobbyn.

Annat ur Runans repertoar är en titt på ”ondingen”. Tyvärr misslyckas författaren med att ta upp det som verkligen gör en ond karaktär intressant och mindre endimensionell, nämligen det att ingen är rakt igenom ond eller god. På detta följer en kort och tämligen meningslös novell, en rapport från Sveroks riksmöte 1999 och en kort artikel om säkerhetspolitik till Runans spelvärld Tadinor.

I god ordning finns också en dröse fansinrecensioner, några ord från spelförlagen och två sidor distriktsnytt med.

Med återkommande välfyllda sidor och ett överlag bra material finns det inte mycket att anmärka på Runan. Redaktionen har föresatt sig att göra en bra och läsvärd speltidning med stadig utgivning och har lyckats. Ta i trä!