Recensioner av Runan #27

Här hittar du recensioner av Runan #27 från andra tidningar.

Recension av Daniel Hedengren från Drakens Tand

Fansinet Runan har haft ett hektiskt 1998, med sin snabba utgivningstakt på hela 12 nummer per år! Ett nytt år medför dock förändringar här – man halverar utgivningstakten. Tyvärr. Men nu är det nummer 27 som gäller!

Temalöst…

Redaktionen har valt att göra Runan 27 temalöst, vilket känns bra från min sida. Det blir lätt för mycket om man hela tiden kör efter ett speciellt tema, för inriktat på något sätt. DT kommer nog för övrigt ta efter den här tendensen i framtiden…

”Ruinen” är ett äventyr, eller snarare förslag på äventyr man kan spela med litet spelledarpersoner och handling. Fantasy, för övrigt, och systemlöst. Väl genomfört dessutom.

”Situation: Röd” är numrets andra äventyr, till NeoTech. Då Runan 27 kom ut litet i sista minuten till pressläggning, och jag själv inte spelar NeoTech (än…) kan jag inte uttala mig direkt om äventyret, men en kamrat e-postade att det ”verkade helt okej”.

Småsaker…

Runan 27 innehåller, förutom dessa båda tyngre delar, även ”Pressgrannar” där man recenserar andra fansin, nämligen Alter Ego 1-3, Grunthen 7 och Fëa 23. Ingen DT där inte…

En intervju med nedlagda lajvfansinet StrapatS forne eldsjäl Jonas Nelson återfinns även, litet småtrevligt. En litet saftigare artikel är Pontus Löfs verk och intervjuer med olika sidmakare och sidor på nätet. Här tas även DT upp, måste jag ju bara nämna, så jag antar att Runan är förlåten för att vi inte recenserades i ”Pressgrannar”… ,-) Trevligt med litet mer flukt på nätet, och alltid kul att höra vad andra sidredaktörer gör.

Företagssidorna finns med de med, och jag ställer mig fortfarande skeptisk till dem. Två och en halv sida är inte sådär hemskt mycket, men… Vi får se när Runan får sin nya utformning.

Slutligen, artikeln ”Har du spelat någon roll?”, om rollspelande. Känns kanske litet uttjatat som artikelämne, men den är bra genomförd och läsvärd. Numrets skämt bjuder den också på, dock i innehållsförteckningen, där den döpts till ”Har du splat någon roll?”, vilket för mig låter som en berusad hobbyfilosof på krogen som försöker verka intelligent! Liten miss…

Runan och framtiden

Niklas Hallgren, redaktören på Runan, skriver om framtiden i sin ledare. Runan kommer tryckas, inte kopieras, sänka utgivningen till 6 nummer/år och bli både tjockare och bättre.

Det är väl bra och så, men han avslutar med något som jag tycker känns nästan som en förolämpning mot fansinhobbyn. Citerat: ”Vår vision om 1999 är att vi skall komma kallas tidning!”. Jag vet inte, jag kanske är överkänslig och läser alltför mycket mellan raderna, men det låter för mig som om han anser att fansin är något som småbarnen håller på med, och sedan tar man steget upp till tidning.

I framtiden tänker jag ta upp och plocka isär ordet ”fansin” samt dess betydelse men så länge skulle jag vilja påstå en del. För det första så finns det ingenting som skiljer ett fansin från en tidning. Båda är tidningar, dock har ”fansin” fått beteckna icke-kommersiella, inofficiella tidningar inom hobbyvärlden, i synnerhet inom rollspelshobbyn. Om det är så att Runan skall bli en tidning med vilken man ämnar försöka göra vinst tar jag tillbaka alltihop och har ingen direkt kritik att ge. Men är det bara så att man försöker säga att ”Under 1999 kommer vi bli bättre – vi blir en tidning!”, då tycker i alla fall jag att man hamnat litet snett… Nåja, det lär väl bli en diskussion mellan mig och Niklas, om inte annat e-postledes. Kanske återkommer vi till ämnet!

Betyg ja, höll nästan på att glömma… Runan 27 är ett trevligt nummer och ”Ruinen” samt ”Rollspel på internet” faller mig verkligen i smaken. ”Situation: Röd” kan jag inte uttala mig om, vilket kanske gör betyget litet osäkert, men jag tror nog att detta kvalitativa nummer hade fått VG+ ändå! Plustecknet är satt med tvekan, men är likväl där. Ett bra nummer, och för struntsumman 12 spänn finns det inte så mycket att snacka om…!

Recension av Daniel Lennéer från Rollspel.nu

Det här är sista numret av fansinet Runan i sin nuvarande form. Runan ska satsa mer på en profisionell inriktning, utveckla mer på innehållet och trycka tidningen i fortsättningen. Tyvärr sker detta på bekostnad av att utgivningstakten halveras, vilket är beklagligt. Runans största kvalité har alltid varit just den höga utgivningstakten.

Nåväl, #27 är som vanligt ett innehållsrikt nummer. Större delen tas upp av Situation:Röd, ett actionladdat och ganska standardutformat äventyr till Neotech, och en mycket intressant artikel om rollspelsrelaterade sajter på internet. Den sistnämnda artikeln är riktigt intressant och ett bra ämne att belysa.

Men det finns förstås mycket annat smått och gott som vanligt. Pressgrannar och företagssidorna är alltid intressant läsning. Intervjun med Jonas Nelson är oxå ett kul inslag. Kort sagt; Ännu ett mycket bra nummer av Runan! Nu ska det bli intressant att se hur Runan klarar omställningen till varannan månad…

Recension av Hans Stenström från Sverox (även Runan #26)

Sedan senast har Runan prånglat ut ytterligare två nummer, vilka också antagligen är det sista som vi ser av Runan i dess gamla format, då redaktionen utlovat stora förändringar till kommande nummer.

Temat för Runan nummer 26 är vikingatiden och förutom de sedvanliga recensionerna och nyheter från de svenska spelförlagen så innehåller numret två äventyr i vikingamiljö. Det första äventyret, som utspelar sig i Birka är till Vampire – the Dark Ages, medan det andra är ett mer jordnära och ordinärt vikingaäventyr. Båda äventyret är välskrivna, men till viss del lider de av enkelspårighet och få valmöjligheter för spelarna. I det senare äventyret bör också spelledaren, enligt författaren, använda sig av modulen Runsaborg, som publicerades i Runan #18.

Vidare ur innehållet är en intressant historisk tillbakablick på Birkas försvar, samt en gedigen artikel om runorna och deras betydelse, vilket är bland det intressantaste som erbjuds i detta nummer, och något för alla som har det minsta intresse av våra forntida skrivtecken. Till detta nummer har redaktionen också lyckats värva några av Henrik Tamms stämningsfulla bilder.

Runan #27 är något tunnare än föregående nummer, men även här finns ett, om än något klichéartat äventyr som tar plats på en rymdstation med – denna gång till Neotech.

Ruinen som äventyrsplats föräras också några sidor, och trots det väl använda äventyrssceneriet lyckas artikelförfattaren riktigt bra med att smyga liv i miljön.

Intervjuer finns det gott om i detta nummer, dels med Jonas Nelson, mannen bakom StrapatS, och dels med upphovsmännen bakom en rad populära rollspelssidor på nätet. Både roligt att läsa och informativt.

Numret avslutas med en något kortfattad artikel om hur man kan spela sin rollperson, och naturligtvis finns även i detta nummer recensioner och ett par ord från spelförlagen prydligt på sin plats.

Sammanfattningsvis håller Runan genomgående en hög klass, och lägger sig därmed snäppet högre än de flesta andra fansins i Sverige idag. Och för att besvara frågan som ställs i Runan #26, om det publiceras bra material i fansins, så är denna publikation ett levande bevis på det.

Recension av Pär Tångeberg från NisseNytt

Sämsta numret på länge, tyvärr. Det ger intrycket av ett mellanummer i väntan på bättre tider. Fansinet har nämligen lovat kvalitetsfärbättringar och äkad seriositet infär det kommande året. De ska äverge sin fula bläckstråleskrift och lämna kopiatorn och istället anlita ett tryckeri. Skitbra!

Samtidigt finns det stora risker med detta. Främst omkostnaderna, dessa kommer färmodligen att öka kraftigt. Tyvärr så kan ett allt för högt kvalitetstänkande allvarligt hota utgivningstakten, se bara på NisseNytt… Runan inser detta och för att inte arbeta ihjäl sig har de planerat att halvera utgivningstakten. På både gott och ont, misstänker jag. Innehållet blir säkert bättre men samtidigt så är faktiskt en av Runans absolut främsta kvalitéer, deras vansinnigt höga utgivningstakt. En annan poäng med Runan är mer tveeggad. De har som uttalad princip att i stort sett publicera allt material de får in. Det är mycket bra, det behövs ett organ som rappt pumpar ut mängder av material och låter även oerfarna komma till tals. Samtidigt, självklart, innebär det en ojämn kvalité.

Så vad jag frågar mig är: Hur långt tänker Runan gå i sin kvalitetssträvan? Tänker de bärja sovra allt hårdare i materialet och bli allt mer elitistiskt? Tveksamt om det är rätt väg att gå fär Runan, om de inte passar sig så hamnar de i samma situation som NN och tvingas ta till fula knep, slag under bältet, rejäla mutor och sliskiga fjäskerier för att överhuvudtaget få tag i någon som vågar skriva i tidningen. Jag sa inledningsvis att det här numret var sämre än vanligt. Jag tänker inte gå in på vilket sätt, utan nöjjer mig med att konstatera att Runan denna gång ger ett tämligen slätt inryck. äventyren består dels av en systemlös händelse i odefinierad fantasy-skogsglänta om natten. Om du tycker att ditt spelgäng i din kampanj börjar bli fär gosiga med varandra, är Ruinen en ypperlig episod att slänga in för att skapa osämja och misstänksamhet bland spelarna. Det andra, Situation Röd är en liten pryl till Neotech. Spelarna skickas ut i rymden fär att slåss mot myggor och fixa söndriga rymdskepp. Säkert lyckas äventyrarna på kuppen starta ett nytt världskrig, men det är en annan historia. Nr. 27 innehåller en omfattande genomgång om e-zine eller webzine eller vad det nu kallas (det står säkert i artikeln). En bra nyckel till de stora resurser som flyter omkring ute på webben. Hmm, jag måste klaga lite på detaljer. I recensionen av Grunthen har de mage att klaga på att artiklarna om karolinernas färd äver fjällen inte går att genomföra som ett lajv; och därfär skulle artiklarna i princip sakna värde fär en lajvare! Sen klagar de vidare på att Grunthen har inaktuella annonser för Runan. Som om inte NisseNytt har det, faktum är att vi inte ens har tryckt den än (förlåt, det var ett inernt skämt med mig själv).

Anders Blixt skriver en korkad reflektion över rollspelshobbyn. Det låter på honom som om man via fansin, hemsidor och framför allt med hjälp av SVEROK aktivt måste påverka folk att börja spela rollspel. är det så hemskt, tror jag det är dax att betrakta rollspelskulturen som död. Fär rollspel är ingen hobby i mitt tycke, utan en egen särskiljd och självstående kulturgenre. Vi ska inte behöva påverka folk, det ska räcka med att bara flyta på och utöva rollspel. Blixt eller vem som helst som ser rollspel som en hobby får gärna utveckla sina tankar och be mig dra åt helsike i avantgardetVänta, jag är inte klar än. Runan avslutar sin ledare med att säga ”Vår vision om 1999 är att vi skall komma att kallas tidning” Vad menar de? Jag tolkar de som att de menar: ’inte blott ett fansin…’ Om det är så, är det djupt beklagningsvärt. ’Fansin’ står fär mig fär kärlek, otyglad glädje och färutsättningslös fascination inför det ämne det är tillägnat.