Recensioner av Runan #21

Här hittar du recensioner av Runan #21 från andra tidningar.

Recension av Håkan Aldengran från Sverox (även Runan #20)

Runan har förmodligen fansinsveriges snabbaste utgivningstakt just nu. Tolv nummer per år är en mycket imponerande takt, och Runan-folket har dessutom lyckats hålla den takten i snart två år. Inte bara utgivningstakten imponerar dock, utan Runan lyckas även fylla varje nummer med intressant material och denna kombination har lett till en upplaga på 300 exemplar. Detta gör Runan till ett av de största fansinen i dagens ganska kärva klimat. Att Runan är ett fansin i snabb utveckling är också ganska uppenbart – hur många hade ens hört talas om fansinet för ett drygt år sedan?

Runan nummer 20 innehåller ett ganska intressant äventyr i polismiljö till ett ospecifierat nutidsspel. Utöver det finns ännu ett land i Runans fantasyvärld Tadinor, och inte så mycket mer. Nummer 21 känns lite mer innehållsrikt. Detta nummer har Star Wars-tema och bjuder bland annat på ett äventyr där rollpersonerna med glatt humör skall leta efter en muffreq på en gudsförgäten planet nånstans långt bort. Dessutom finns en fullt användbar äventyrsplats; Ertaz, den flygande staden, beskriven. Slutligen får Star Wars-fantasterna en beskrivning av ett jizzband och deras hemvärld, samt en recension av ett datorspel i Star Wars-miljö. Utöver detta innehåller båda numren lite andra småartiklar och recensioner. Som vanligt kan jag bara rekommendera detta fansin.

Recension av Daniel Hedengren från Drakens Tand

Att ge sig på ett Star Wars-nummer är vågat, eftersom Star Wars är heligt för många och risken är större än vanligt att man sumpar det hela. Runan-folket blir dock bara bättre och bättre, och lyckas faktiskt ganska hyffsat!

Det börjar med en recension av strategispelet ”Star Wars Supremecy” till PC, av Sven Folkesson. Helt enligt med temat och en väl framförd recension. Nästa steg är en recension av det svenska strategispelet Imperium. Har inte mycket med Star Wars att göra, men vad spelar det för roll i en recensionsavdelning? Sedan följer tre sidor Pressgrannar, med recensioner (nu utan några utsatta betyg) av diverse fansin samt Sverox. DT fick för övrigt ganska hyffsat omdöme.

Nu blir det Star Wars!

”En hjälpande hand” heter ett Star Wars-äventyr man glatt bjuder på. Det är så där litet lagom långt och kräver inget speciellt rollspel, vilket har både för och nackdelar. Det innebär naturligtvis inga spelledarpersoner, i alla fall inga med värden. På de tretton sidorna berättar man dock allt man behöver veta för att nyttja äventyret, och man gör det dessutom bra. Ett bra äventyr för alla Star Wars-fantaster!

Nästa artikel heter ”Det flygande palatset” och behandlar en flygande stad med en av Jabba the Hutts släktingar, Debban the Hutt som bas. Ertaz, som staden heter, är vagt beskrivet, med några spelledarpersoner och ett par äventyrsuppslag. En användbar artikel, men av någon anledning så känns det inte riktigt som man får tag i Star Wars känslan.

Slutligen bjuder man på ett band (japp, musik!) i Star Wars’ universum, och en artikel om att leda ett Play-By-Mail (PBM) i Star Wars-miljö.

Resten och en summering

En debattartikel mot lajv finns med, samt en artikel om intressanta fornlämningar i Sverige, för de som vill ha lite inspiration om vikingatiden. Den senare kan ses som en liten utbyggnad till artikeln om Runsa borg som fanns att läsa i aprilnumret. Utöver detta rapporterar man från Tinget, och bjuder på ett kalendarium.

Runan nummer 21 är ett bra nummer. Jag befarade att man skulle köra sig i botten genom att råka förstöra Star Wars-känslan och följaktligen hela numret, men trots att känsla är så individuellt så tror jag nog att man lyckats med att göra ett nummer som alla kommer gilla. Om man gillar Star Wars förstås, för annars har man inte så där jättemycket att hämta. Men vem gillar väl inte Star Wars?! Betyget blir väl godkänd minus!