Recensioner av Runan #20

Här hittar du recensioner av Runan #20 från andra tidningar.

Recension av Håkan Aldengran från Sverox (även Runan #21)

Runan har förmodligen fansinsveriges snabbaste utgivningstakt just nu. Tolv nummer per år är en mycket imponerande takt, och Runan-folket har dessutom lyckats hålla den takten i snart två år. Inte bara utgivningstakten imponerar dock, utan Runan lyckas även fylla varje nummer med intressant material och denna kombination har lett till en upplaga på 300 exemplar. Detta gör Runan till ett av de största fansinen i dagens ganska kärva klimat. Att Runan är ett fansin i snabb utveckling är också ganska uppenbart – hur många hade ens hört talas om fansinet för ett drygt år sedan?

Runan nummer 20 innehåller ett ganska intressant äventyr i polismiljö till ett ospecifierat nutidsspel. Utöver det finns ännu ett land i Runans fantasyvärld Tadinor, och inte så mycket mer. Nummer 21 känns lite mer innehållsrikt. Detta nummer har Star Wars-tema och bjuder bland annat på ett äventyr där rollpersonerna med glatt humör skall leta efter en muffreq på en gudsförgäten planet nånstans långt bort. Dessutom finns en fullt användbar äventyrsplats; Ertaz, den flygande staden, beskriven. Slutligen får Star Wars-fantasterna en beskrivning av ett jizzband och deras hemvärld, samt en recension av ett datorspel i Star Wars-miljö. Utöver detta innehåller båda numren lite andra småartiklar och recensioner. Som vanligt kan jag bara rekommendera detta fansin.

Recension av Daniel Hedengren från Drakens Tand

Hur har det gått för Runan den här gången då? Det är kanske dags att öppna en avdelning för recensioner av Runan, med tanke på att det är ett återkommande inslag med recensionerna. Hursomhelst är det dags för det tjugonde numret av Runan, ett nummer som faktiskt blir det första fansin som når upp till det åtråvärda betyget Mycket Väl Godkänd!

Inget tema…?

Runan nummer 20 har inget uttalat tema, men i själva verket kretsar väldigt mycket kring nutidsrollspel. Större delen av fansinet tas nämligen upp av ett polisäventyr med färdiga rollpersoner och en genomgående intrig. Äventyret är skrivet av redaktör Niklas Hallgren och är mycket bra. Om jag skall peka ut någonting negativt med det så skulle det vara att för en oerfaren spelledare är det nog svårspelat. Mycket improvisation och egna tankegångar behövs, men nu är det ju så att jag bedömer efter vad jag tycker, och jag hade inga problem att spelleda det.

Vidare har vi ännu en artikel som är åt hållet för nutida rollspel, nämligen en kortare sådan om gifter. Sven Folkesson har tagit en titt på lite allmänna gifter, som visst nog skulle fungera även till andra rollspelsvärldar än nutida, men det känns som om den är skriven för nutiden. Strunt samma, användbar är den i alla fall – till och med väldigt bra!

Tadinor är tillbaka!

Ni som följer Runans följetongskampanj Tadinor kan glädjas åt landet Zhu Kemplak, ett land härjat av krig och oro. Det här är egentligen den enda svaga punkten i fansinet, vilket också ger MVG:t dess minustecken. Å andra sidan så är det bara ett minustecken och med tanke på hur mycket snarare jag är att sätta VG än MVG så kan ni dra slutsatsen att den är ganska okej ändå! Klart bäst av Tadinor-artiklarna hittills.

Vidare finns en insändare (eller vad man nu skall kalla det – rättelse kanske?) angående en gammal artikel om Diplomacy-SM på StockKon. Svenne slänger ett öga på snus och man recenserar Target Games’ brädspel ”Svea rike”. Slutligen svarar Sven Folkesson för avslutningen med den bästa delen av ”Stanleys 10 naturlagar – att överleva i staden” jag läst. Helt enkelt lysande!

Kontenta av kontot!

Vad skall jag säga? Välskrivna artiklar, snygg layout (även om kopieringen är lite ”kladdig” här och var) och ett läckert omslag. Jag brukar verkligen dra mig för att sätta MVG:n, men faktum är att Runan nummer tjugo är det första fansin som fått betyget. Visserligen med ett minustecken, men ändå!

Jag säger bara så här: fansinet är väl värt det hedersomnämnande man fick av NisseNytt 1997, gärna visar upp. Och man är även väl värd den eloge jag ger dem, för Runan 20 är nog det bästa jag läst i fansinväg!