Recensioner av Runan #18

Här hittar du recensioner av Runan #18 från andra tidningar.

Recension av Håkan Aldengran från Sverox (även Runan #19)

Runan har som vanligt hunnit få ut två nya nummer sedan senaste Sverox (och säkerligen ett par till innan detta publiceras). Nummer 18 upptas huvudsakligen av tre artiklar: dels fortsätter beskrivningen av Runans kampanjvärld med ytterligare ett land, dels beskrivs en befästning till rollspelet Viking, och dels finns en artikel om keltisk mytologi. Runans kampanjvärld är en ganska lågmäld fantasyvärld som verkar hyggligt genomarbetad. Dess största fördel över andra världar jag sett publicerade i fansin är nog den stora mängden material, fyra delar har publicerats hittills (på bortemot tio sidor varje gång) och det verkar som om många fler är på väg. Runsa borg, befästningen till Viking, beskrivs ganska ingående med äventyrsförslag och värden för borgens invånare. En fullt användbar artikel. Artikeln om keltisk mytologi, slutligen, behandlar så gott som uteslutande den gaeliska mytologin, vilket åtminstone jag ser som ett minus. av någon anledning verkar alla fansinskribenter bedriva någon form av kollektiv bojkott mot den kymriska delen av myterna…

Nummer 19 är ytterligare ett intressant nummer, framför allt för alla eventuella nybörjare. Temat för detta nummer är rollspelsteori, och artiklarna går under titlar som Konsten att spelleda, Konsten att spela och Kampanjer och rollpersoner. Den överlägset längsta artikeln är dock en om att ”kvantifiera en rollperson” (dvs sammanfatta rollpersonens egenskaper med siffervärden), vilket jag tycker är synd, eftersom den också är den minst intressanta av dem. Utöver detta finns en bra artikel om rollspelens historia, en debattartikel, recensioner och annat smått och gott. De här båda numren är två av Runans bästa hittills, och fortsätter det så här är Runan definitivt ett av Sveriges bästa rollspelsfansin inom kort.

Recension av Daniel Hedengren från Drakens Tand

Det börjar nästan bli en tradition det här, att recensera fansinet Runan i varje nummer alltså! Detta artonde nummer i fansinets liv går även det i fantasyns tecken … eller? Vi får se om det är något att ha eller rena skämtet! ,-)

Fantasy…igen?!

Någon som reagerade på rubriken? Antagligen – Runans redaktion lär i alla fall ha gjort det! DT får nämligen en liten känga redan i ledaren i detta artonde nummer. Rätt kul, faktiskt. Lite respons! Får väl se vad som händer efter den här recensionen…! Skämt åsido, Runan är ett trevligt fansin som har minst sagt bra betyg hos DT, ett G och resten VG, vilket är mycket bra med tanke på att vi recenserat tre tidningar innan den här. Och det här blev, som alla säkert redan sett, även det ett VG.

Varför?

Varför satte vi VG den här gången, när vi tidigare fällde nummer sjutton för att vara ännu ett fantasynummer i samma stil som nummer sexton? Det var med motiveringen ”att det känns som en utbyggnad av nummer sexton” – varför gör då inte detta artonde nummer det?

Artiklarna…

För att spinna vidare på texten ovan: lätt att svara på … tror jag! Till en början så inleder man med en bra artikel om Runsa borg, till det numera nedlagda Trollspels rollspel Viking. En ingående artikel med några flyktiga kartor (de mer storskaliga lämnar dock en del att önska…) samt bra beskrivningar på viktiga spelledarpersoner, något som är uppskattat i sådana här artiklar.

Vidare fortsätter det med en kort text om indianhövdingen Cochise, något som jag kanske kunnat ha varit utan, men som fungerar alldeles utmärkt som utfyllnad. Dessutom lättar man upp lite så att det inte bara är kampanj och regler hela vägen!

Tadinor-artikeln i det här numret (Tadinor är en egen värld från Runan som beskrivs i varje nummer) tar upp landet Rodina, med en prydlig beskrivning och så. Dessutom en karta av Tadinor på mittuppslaget, vilket var ett mycket bra initiativ. Tadinor börjar överhuvudtaget ta form lite bättre. Vad jag saknar är lite annat än bara landsbeskrivningar. Jag förstår Runans resonemang (???) att publicera länderna först, men kanske det kunde vara en idé att lätta upp serien lite med kanske något om dess djurvärld, teknologi, flora eller vad man nu kan tänka sig. Kanske en stadsbeskrivning? Äventyret ”Kalabalik i Trollskogen” avslutas här, och jag måste säga att det känns mycket mera gediget och komplett med denna andra del. Naturligtvis!

Keltisk mytologi

Kanske lyssnade man på oss, eller så var det på eget bevåg (troligare, med tanke på att de gjort så här tidigare!) men Runan har lagt med en artikel om keltisk mytologi. En mycket bra sådan dessutom. I tidigare nummer har man publicerat en artikel om Arthur-legenden, men den var ingen höjdare enligt mig. Den här, däremot, är bra och även användbar i rollspel.

Det är det här jag saknat i Runan tidigare. Gedigna artiklar som kan roa en läsare för läsandets skull, samt eventuellt även vara till nytta i spel längre fram. ska jag peka ut något negativt med den så blir det – återigen – att det är väldigt nära till fantasygenren. Dock tycker inte jag att det spelar någon roll här, dels för att det är en bra artikel och dels för att numret i sig inte är så koncentrerat på fantasy. Inget ont om fantasy i koncentrat, men utger man sig för att täcka åtskilliga genrer och sedan nästan står och stampar på en så är det negativt. Men som sagt, det fungerade bra i det här numret. Kanske får vi se en artikel av motsvarande klass om cyberpunk inom en snar framtid? ,-)

Det andra då?

Förutom dessa större artiklar och arbeten man gjort så har Runan ett antal fasta avdelningar – stora som små. I Pressgrannar recenseras Armageddon #8 – det sista av fansinet innan det läggs ned – och får fyra runor av fem möjliga. DT webZine #16 är nästa kalv till slaktbänken, men får nöja sig med tre runor. Vi får väl se vad de tycker om #17 … för att inte tala om detta #18! 🙂

En debattartikel om rollspel och varför man spelar återfinns även den i aprilnumret, såväl som Månadens Musik – en ganska kufisk avdelning som tar upp minst lika kufisk musik. En kul grej … som man dock kanske inte ska ge mer utrymme än en halvsida, som nu.

Svenne slänger i detta nummer ett öga på politik i rollspel, och Stanley fortsätter med sina naturlagar. I detta nummer måste jag ge en eloge till Sven ”Svenne” Folkesson, som skrivit en ganska rolig spalt.

Runan i framtiden – bara fantasy?

Med tanke på allt snack om Runan och fantasy i den här och tidigare recensioner anser jag det lämpligt att klargöra mina tankar kring det.

Runan utger sig för att vara ett fansin som ska täcka flera genrer, om jag förstått det hela rätt. Tonvikten (för att inte säga övervikten!) har legat på fantasy sedan vi började recensera fansinet (nummer femton om jag inte missminner mig) och även om kvalitén i många fall är bra så blir det ett litet minuspoäng eftersom man inte håller vad man lovar. Nummer sjutton, som jag tyckte kändes som en utbyggnad av nummer sexton, höll ganska okej klass (fick ett G) men var helt koncentrerat på fantasy, vilket drar ned betyget. I sig självt, med till exempel ett sf-nummer innan, skulle det varit en litet annan situation, eftersom man då inte bara håller vad man lovar när man talar om olika genrer utan även hackar upp det hela litet med olika inriktningar på nummerna. Fantasy må vara den största av dem, men för den skull behöver man inte skriva om det hela tiden. Värt att notera är även att nummer sexton var väldigt koncentrerat och väldigt faktaspäckat. För mycket, enligt min smak, utan artiklar att lätta upp med.

Jag har absolut inget mot fantasy, men om Runan ska fortsätta så här skulle jag nog rekommendera dem att välja en huvudgenre (fantasy i deras fall) och sedan ha sidoartiklar eller kanske rentav temanummer i andra genrer.

Men framtiden då? Jo, det ser lovande ut, för nummer nitton ska bli ett nummer om rollspelsteori, vilket lättar upp även om nummer tjugo nu blir ett fantasyorienterat nummer eller ej. Detta artonde nummer var ett rejält uppsving från nummer sjutton, inte bara för att det är bättre balanserat – det håller bättre klass också. Jag ser med spänning på vad som händer, och lär säga vad jag tycker och tänker i framtiden med, så länge Runan recenseras!

Slutligen, summeringen!

Efter detta väldigt konkreta utlägg (!!!) kommer då summeringen. Som jag tidigare antytt (sagt rakt ut, men vadå då?!) så är det här ett stort steg uppåt sedan föregående nummer, och väl värt betyget Väl Godkänd, som det också får. Layouten har blivit bättre sedan förra numret (gratulerar till ett utmärkt arbete Pontus!) och omslaget är också snyggt. Materialet håller även det förhållandevis hög klass, med vissa svagare kort. Det är en bit till MVG, men fortsätter det så här kommer nog Runan kanske kunna kamma hem ett sådant någon gång i framtiden!

Kämpa på!