Recensioner av Runan #17

Här hittar du recensioner av Runan #17 från andra tidningar.

Recension av Håkan Aldengran från Sverox (även Runan #16)

Runan är det svenska fansin som har snabbast utgivningstakt just nu – 12 nummer per år är en ganska imponerande siffra. De två senaste numren (när detta skrivs) har fantasytema, och en stor del av dem tas upp av beskrivningar av två länder i spelvärlden Tadinor. Dessa håller mer än godkänd kvalitet, och om någon är ute efter en ganska jordnära fantasyspelvärld så är denna värd en närmare titt. Mest intressant i nummer 16, utöver Tadinor-artikeln, är en ganska lång och utförlig artikel om Kung Arthur-legenden. Huvudattraktionen i nummer 17 är Kalabalik i Trollskogen, ett kaotiskt äventyr till valfritt fantasyspel. Utöver ovanstående finns det gott om kortare småartiklar – recensioner, debattartiklar, intervjuer, konventsrapporter och tyvärr också en och annan fortsättningsnovell av tveksam kvalitet.

Det får inte plats mycket mer än en eller två stora artiklar i varje nummer (32-36 A5-sidor), men med den utgivningstakten kan man inte begära mycket mer heller. Runan är dessutom väldigt billig – prenumeranter betalar under 10 kronor per nummer, inklusive porto. Sist men inte minst är Runan ett fansin i snabb utveckling – mycket har hänt det senaste halvåret, och det ska bli intressant att se var fansinet står om ännu ett halvår!

Recension av Daniel Hedengren från Drakens Tand

Runans marsnummer, det sjuttonde i fansinets historia, skyltar lite smått om förändring. Hittills har det ju varit VG-betyg för hela slanten, men hur var nummer 17.

Mer fantasy

Runan nummer 17 går i samma tecken som de senaste två nummerna, nämligen i fantasyns! Redaktör Niklas Hallgren antyder också att han skulle vilja ha något annat snart, men det verkar inte bli slag i saken, helt enkelt. Hursomhelst så är ju fantasy ganska kul, eller hur?

Hela elva sidor av Runans totala trettiofem upptas av äventyret ”Kalabalik i Trollskogen”, vilket fungerar till de flesta fantasyspel – ett universiellt äventyr således. Detta har i och för sig sin baksida då spelledarens jobb blir betydligt mer ansträngande då spelledarpersoner måste skapas och vissa modifikationer alltid behövs för anpassning till den aktuella kampanjvärlden. Försök att spela äventyret i Chronopia! Det är inte lätt!

Ytterligare elva sidor tas upp av den tredje delen i serien om kampanjvärlden Tadinor, som i och för sig är nog så användbar. ön Korda byggs här ut ännu mer åt spelledaren med landet Kordulan. För eventuella Tadinor-spelare så är det här förstås en bra artikel, men annars har man inte mycket nytta av den.

Resten då?

Så förutom dessa båda längre inslag i nummer 17, vad hade Runan att bjuda på då? Ja, som vanligt hade man ”Stanleys 10 naturlagar” och ”Svenne slänger ett öga på USA”. Dessutom verkar det som om man försöker starta en debatt, för ett inlägg är titulerat ”Teknikens uppkomst – fantasins förfall?”. Intervjun med rollspelsräven Anders Blixt är förstås välkommen, men dåligt genomförd med bara några halvhjärtade frågor.

I Pressgrannar, där man alltså recenserar grannar i fansinpressen, återfinner man denna gång Sverox nummer 3 samt Almagast, som är ett äventyrsfansin för fantasyspelet Ars Magica. Dessutom recenseras DT webZine #15, ni vet, det med dvärgtemat, och får föga imponerande 2 av 5. Recensenten menar på att det är ett relativt tunt nummer, vilket vi kan hålla med om med tanke på att #15 blev lite av en uppladdning efter julen och omorganisationen i DT. Vi får väl se vad Runan tycker om nyare nummer…

Så varför inte ett VG?

Eller, ”varför ett G?”, vilket man vill. Jo, trots att Runan nummer 17 är väl genomfört, med nya layoutare och allt, så är det väldigt inriktat på fantasy. Igen. På något sätt känns det här numret av Runan som ett tillägg till de föregående två. Två nummer på raken är väl okej, men nu börjar det bli överflödigt. Dessutom har man inte lagt in någon artikel att lätta upp, som i förra numret där man behandlade Arthurlegenderna.

Men spelar man fantasyrollspel och dessutom spänt väntar på att Tadinor ska byggas färdigt så är Runan nummer 17 ett helt okej nummer. G står för Godkänt och är inte alls ett direkt nedlåtande betyg, som man kanske kan luras att tro. IG däremot…

Vi hoppas naturligtvis att Runan rycker upp sig till nästa nummer och gärna har lite andra artiklar än ren fantasy.