Recensioner av Runan #16

Här hittar du recensioner av Runan #16 från andra tidningar.

Recension av Håkan Aldengran från Sverox (även Runan #17)

Runan är det svenska fansin som har snabbast utgivningstakt just nu – 12 nummer per år är en ganska imponerande siffra. De två senaste numren (när detta skrivs) har fantasytema, och en stor del av dem tas upp av beskrivningar av två länder i spelvärlden Tadinor. Dessa håller mer än godkänd kvalitet, och om någon är ute efter en ganska jordnära fantasyspelvärld så är denna värd en närmare titt. Mest intressant i nummer 16, utöver Tadinor-artikeln, är en ganska lång och utförlig artikel om Kung Arthur-legenden. Huvudattraktionen i nummer 17 är Kalabalik i Trollskogen, ett kaotiskt äventyr till valfritt fantasyspel. Utöver ovanstående finns det gott om kortare småartiklar – recensioner, debattartiklar, intervjuer, konventsrapporter och tyvärr också en och annan fortsättningsnovell av tveksam kvalitet.

Det får inte plats mycket mer än en eller två stora artiklar i varje nummer (32-36 A5-sidor), men med den utgivningstakten kan man inte begära mycket mer heller. Runan är dessutom väldigt billig – prenumeranter betalar under 10 kronor per nummer, inklusive porto. Sist men inte minst är Runan ett fansin i snabb utveckling – mycket har hänt det senaste halvåret, och det ska bli intressant att se var fansinet står om ännu ett halvår!

Recension av Daniel Hedengren från Drakens Tand

Sedan förra numret recenserar DT webZine även fansin, om vi får några och får lite tid över. Runan nummer 16 är vad som dras till slakt den här gången…

Ett nytt nummer…

Det förra numret av Runan var enligt DT webZine väldigt lyckat och fick betyg därefter – Väl Godkänd (VG alltså!).

Som synes gick det bra även den här gången, och det måste vi väl kalla beundransvärt att tillfredsställa oss två nummer i rad. Men varför? Ja, det är naturligtvis det den här recensionen ska behandla!

I Runan 16 är det artikeln om kung Arthur och alla turer däromkring som dominerar, men trots en hyffsad artikel så kommer den lite i skymundan av StockKon IV-rapporten och den andra delen i serien faktaartiklar om rollspelsvärlden Tadinor. En intervju med Marco Behrmann på Neogames www.neogames.se är ett gott tillskott, och Stanleys naturlagar är som alltid kul läsning.

Tyvärr blev vi på DT fruktansävrt besvikna när vi såg att Runan inte recenserat oss i Pressgrannar, som vi hoppats på. Men ack, man får lida om man publicerar sig på webben! 🙁

Tadinor växer

Som sagt så följer Runan upp artikeln om rollspelsvärlden Tadinor från förra numret, den här gången med landet Tzlán som beskrivs relativt ingående med kartor och så.

På tal om kartor kommer vi in på illustrationerna och layouten. Den här gången var omslaget väldigt mörkt och det förstörde bilden lite, men i övrigt så har Runan ett enkelt men ändå ganska proffsigt utseende med bilder här och var för att lätta upp texten. Som är liten, ett fansin i A5-format kan inte direkt unna sig 12 eller 14 punkters text (det du läser nu är troligtvis 12, beroende på vilka inställningar du har i din dator). Men på de flesta ställen är det lättbegripligt och inte alltför ansträngande att läsa.

Summa summarum

Summan av kardemumman blir som sagt ännu ett VG för Runan och ännu ett lyckat tillskott till fansinens värld. Vill du ha mer information om Runan föreslår jag att du besöker Fansinsidan, där Runan finns med, och sedan sätta upp sig på en prenumeration, för om Runan fortsätter så här så är det definitivt värt de 12 kronor varje nummer kostar!