Recensioner av Runan #15

Här hittar du recensioner av Runan #15 från andra tidningar.

Recension av Håkan Aldengran från Sverox (även Runan #14)

Runan är egentligen ett av de mer nystartade fansinen i denna spalt, men ändå har de kommit ut med fler nummer än många andra. Detta beror förstås på den hurtiga utgivningstakten som inte ens StrapatS klarar att tangera. En utgivningstakt på tolv nummer per år låter ju bra i teorin, men i praktiken brukar så optimistiska mål aldrig hålla. Runan har nu klarat det i över ett år och bara det är klart imponerande.

Huvudattraktionen i nummer 15 får väl sägas vara ett ganska roligt äventyr till DoD Chronopia om ett bortsprunget… uh, kidnappat, troll. Dessutom presenterar Runan sin egen fantasyspelvärld. Sådant har vi sett många gånger förr och Tadinor – Runans värld – är väl egentligen varken bättre eller sämre än sådana brukar vara. Spelvärlden och äventyret tar tillsammans upp den största delen av numret, vilket jag dock ser som en fördel. Det känns bättre med några få längre artiklar än med flera korta. Lite annat har man dock lyckats klämma in; ett par rapporter från två postspel, enstaka recensioner, en kort debattsida och en betydligt längre intervju med en osedvanligt ointressant ”hobbyprofil” (dvs mig). På det stora hela är Runan numera ett ganska bra fansin, även om man kanske kunde önska att de utnyttjat utgivningstakten för att lägga ännu större tonvikt på debatt och information.

Recension av Daniel Hedengren från Drakens Tand

I och med Fansinsidans start i det här numret av DT webZine kanske man skulle kunna tänka sig en fansinrecension litet då och då. Runan är ett fansin som kommit ut med femton nummer när detta skrivs, och det här är ändå bara januarinumret. Nästan i DT webZines storlek alltså! Det är en blandad kompott med lajv, rollspel, fantasy/sf och postspel, men just detta femtonde nummer är väldigt fantasyinriktat.

Chronopia-äventyr och kampanjvärld

På rollspelsfronten hittar vi ett äventyr till Drakar & Demoners kampanjvärld Chronopia, som heter ”Har någon sett mitt troll?” och är skrivet av Mats Andersson. Det är ett ganska lättsamt äventyr och underhållande att spela, men ingen direkt episk saga. Men det var ju (troligtvis/förhoppningsvis?) inte meningen heller!

Dessutom började Runan en serie artiklar om en alldeles egen kampanjvärld – Tadinor – från och med nummer femton. Världen är universiell, det vill säga att den fungerar till alla möjliga fantasyspel.

Avrundning

Runan nummer femton är ett trevligt nummer med ännu mer än vad vi nämnt. Bland annat en liten berättelse, debatter, insändare, postspel och lite annat smått och gott. Betyget blir Väl Godkänd, dock med ett litet minustecken för viss extrem inriktning på fantasy och en och annan avdelning som inte förklaras särskilt ingående för en ny stackars läsare. Vad är ”Frontier news” för någonting till exempel?

Hursomhelst, Runan nummer femton är ett bra nummer, och för den ynka tia som det kostar så är det självklart att varje intresserad läsare ska inhandla ett exemplar!