Recension av ”Westerns spelledarskärm”

SL-skärm till Western

Nu är det dags att kasta ett öga på Westerns spelledarskärm, som funnits i handeln under en god tid vid det här laget. Detta supplement är konstruerat av Westerns skapare Tove och Anders Gillbring.

Rävspel har använt den brillianta metoden att släppa Spelledarskärmen tillsammans med ett häfte innehållandes nya träffmallar, spelledarpersonsarketyper och slumpmöten samt ett äventyr kallat Lagen i Trinidad.

Vi börjar hursomhelst med att ta oss en titt på själva spelledarskärmen. Att använda spelledarskärmar är mycket av en smaksak: vissa spelledare tycker att det är ett onödigt tillbehör; tärningsslag och papper kan döljas på annat sätt och tabellerna kan man ha i huvudet, i boken eller strunta i att använda. Men för den som är en flitig användare av regler så kan faktiskt spelledarskärmen vara en mycket användbar attiralj. Jag märkte själv att strider gått lite smidigare när alla väsentliga tabeller fanns nära tillhands och man slipper sitta och slå i regelboken. På utsidan, mot spelarna finns dessutom en lathund för att skapa en rollpersson, vilket kan vara bra om flera rollsperssoner skapas samtidigt (och det bara finns en regelbok). Personligen är jag dock inte speciellt övertygad om spelledarskärmars obligatoriska varande. Alla de väsentliga tabellerna går ju faktiskt att kopiera från grundreglerna och vill man dölja sina papper är det inte så svårt att bygga en egen, mer eller mindre genomtänkt skärm (eller bara lägga något över dem). Slutsatsen är alltså att behovet av en spelledarskärm är en smakfråga, därför kan jag varken rekommendera eller avråda ett köp av en spelledarskärm.

Låt oss då istället fortsätta med att kika in i det 40 A4-sidor långa häftet. Träffmallarna förstår jag faktiskt inte varför man inte hade med redan i Westerns grundregler då det är figurer som ofta används i stridssituationer. Det känns skönt att äntligen slippa använda sina egentecknade, halvtaskiga, träffmallar på dessa figurer (människor och ryttare i olika ställningar). Just på grund av att det fattades så många figurer har jag tidigare känt att systemet med träffmallen har sina brister, men nu har man i alla fall de mest väsentliga sådana.

De nya spelledarpersonerna kan underlätta en del för de spelledare som använder mycket regler, kanske speciellt vid strider. Slumptabbellerna är också bra för den idéfattige spelledaren, de är faktiskt mycket bra utformade så att man kan slå fram/välja det mesta kring mötet (inklusive hur SLPna är och vad de gör). Även en spelare med god improvisationsförmåga kan ju behöva vila ibland…

Därefter följer äventyret Lagen i Trinidad. Till detta äventyr finns även en mycket gedigen handout/prop bestående av tidningen The Trinidad Herald. Äventyret är enligt min mening mycket bra. Det rör sig i första hand kring ett sheriffval där rollpersonerna spelar en viktig roll. Äventyrets handling beskriv dag för dag och känns mycket välgenomtänkt. Äventyret innehåller flera olika trådar att nysta upp, där rollpersonerna bland annat får ledtrådar i tidningen. Det känns ganska lagom öppet och varken onödigt välbeskrivet eller alltför tunt.

Tidningen känns också väldigt äkta och väl genomarbetad, med en hel del riktiga historiska händelser inkluderade samt ett antal uppslag som man kan skapa egna små äventyr på (även sådana som ligger lite utanför huvudhandlingen). Dessutom får man en beskrivning av staden Trinidad, som man kan använda för framtida kampanjspelande och/eller enskilda äventyr.

Illustrationerna kan jag knappast klaga på, inte heller utseendet på spelledarskärmen.

Det är nästan så att jag kan rekommendera denna spelledarskärm även till de som inte brukar använda sig av sådana med tanke på det medföljande häftet. Dock är det i första hand skärm-älskare som starkt bör betänka ett köp av detta supplement.