Recension av ”Star Wars Supremacy”

Det var med stora förväntningar jag satte mig ner för att spela bort min värdefulla tid på min inte fullt lika värdefulla dator efter att ha införskaffat det senaste datorspelet med Star Wars som tema: Supremacy. Förutfattade meningar är ibland bra, ibland inte…

Grafiken är snygg och funktionell, såsom den sig bör. Imponerande intro och i regel snygga bilder i Encyklopedin, men ett minus är avsaknaden av videoklipp under pågående spel. Ljudet består av kommentarer från hjälpdroiden, i rebellernas fall självklart C-3PO, som är oerhört påfrestande efter hundraelva timmars spelande. Lugn musik flyter på i bakgrunden i det välkända Star Wars-temat.

Supremacy ingår i kategorin strategispel och är ett ganska avancerat sådant också. Som spelare tar man kontrollen över antingen Alliansen eller Imperiet och får styra såväl gruvdrift, raffinering, produktion som trupper, karaktärer, flottor, agenter och forskning. Det gäller att med dessa medel besegra sin motståndare genom att uppfylla vissa objektiv (för till exempel imperiespelaren bland annat att försvara Coruscant, förstöra de allierades högkvarter och tillfångata/mörda Mon Mothma med mera). Detta kan vara hemskt svårt så räkna med veckor av ugglande framför skärmen innan du känner dig nöjd…

Det klart mest nyskapande i spelet är karaktärerna och deras roll. Från början har du huvudkaraktärer såsom till exempel Luke, Han Solo eller Palpatine och Darth Vader men under spelets gång kan många kända ansikten från filmerna rekryteras för din sak. Karaktärerna fyller en stor funktion och kan användas för att skicka på uppdrag (det finns en uppsjö olika, till exempel spioneri, forskning, lönnmord, sabotage, jedi träning med mera) och för att leda dina militära styrkor (flottor, markförsvar eller fighters). Ett mycket stort plus är att handlingen i filmerna infogas i spelet, till exempel kan Han Solo bli tillfångatagen av Bounty Hunters eller Luke Skywalker besöka Yoda!

Supremacy har ganska god hållbarhet eftersom vissa faktorer slumpas vid början samt att det finns en rad olika strategier att välja. Om du till exempel skall ta över ett system behöver du inte flyga dit en flotta utan istället skicka en agent på diplomtiuppdrag eller ta över ett annat system i samma sektor vilket ger din sida ökat stöd. Spelet känns mycket väl genomtänkt och ännu har jag inte funnit några allvarliga buggar vare sig det gäller realism eller spelbarhet. Dessutom är Supremacy jäkligt skoj att spela; tänk dig själv att få styra en kejserlig flotta med Star Destroyers, ledd av Admiral Needa i dess jakt på Prinsessan Leia som du genom Darth Vaders spioneri vet befinner sig på Corellia och propagerar för de fjuniga rebellernas sak… För en Star Wars entusiast går det kalla kårar över ryggen!

Negativa anmärkningar är att spelet ibland tar lite för lång tid, jag får en känsla av att det inte går att spela klart utan att offra en semester. Dessutom fungerar det inte för mig att använda decoys på uppdrag (någon som vet – hör av dig ill redaktionen!) och ibland kan man ifrågasätta den artificiella ”intelligensens” agerande som motspelare. Spelande mot din kompis via modem, i-net eller kabel rekommenderas sålunda varmt!

Eftersom detta är ett hejdundrans hisnande strategispel till din dator där hemma kan jag inte annat en ge Star Wars Supremacy fyra. Bränn av det av en polare och gör något vettigt av semesterdagarna vetja!