Recension av ”Psychosis: Ship of Fools”

Psychosis Ship of Fools

Psychosis: Ship of Fools är en mycket annorlunda produkt utgiven av CEE och författad av Charles Ryan. Priset borde ligga runt 130 kr och för det får man en 168 sidor tjock bok i ett format som påminner om A5.

En kort introduktion kan vara på sin plats. Psychosis är ett rollspel och Ship of Fools en kampanj, och du finner båda dessa i samma bok. Psychosis bygger på grundkonceptet att allting inte är riktigt som det verkar, att världen endast är en skenbild av verkligheten. Anledningen till att RP:na kastas in i denna bisarra konstighet är olika från kampanj till kampanj, det viktiga är att något är helt uppåt väggarna knasigt och det gäller för RP:na att filura ut hur saker och ting verkligen ligger till. Ett exempel som jag tar ur tomma intet kan vara att RP:na spelar sinnessjuka som i en hejdundrans trans försvinner bort i medvetandets bortre hörn och tillsammans drömmer sig bort. Under kampanjens gång gäller det för RP:na att ta sig allt närmare verkligheten och rädda sig själva från de faror som deras riktiga jag ställs inför. Ja, som ni förstår, Psychosis är inte riktigt lätt för logiskt tänkande människor som dig och mig.

Nu när ni fått en hum av vad Psychosis är kommer vi över till själva kampanjen, Ship of Fools. Tyvärr kan jag inte säga för mycket, faktiskt nästan ingenting alls, eftersom hela konceptet bygger på att ploten är hemlig. Men lite kortfattat så är Ship of Fools en knäpp historia vari spelarna kommer att få lotsa sina RP:er i de allra konstigaste världar och få konfronteras med de mest mystiska av problem. Ship of Fools erbjuder spelgruppen att följa med på en sinnesrubbad resa som i all sin förnuftsvridighet motsäger allt vad lagar om tid och rum säger. Att bara hålla reda på allt i kampanjen som SL är komplicerat, tänk er då hur kämpigt det måtte vara för spelarna!

Men är det värt att prova på? Jodå, det är det verkligen! Psychosis: Ship of Fools är enligt mig en sådan produkt som visar gott exempel på hur man kan experimentera med vår hobby. Du kommer att få pröva på en helt ny variant av rollspel och till på köpet är det mycket roligt och givande. Boken är också snyggt illustrerad med stämningsförhöjande (läs varierande) bilder, har snygg och enkel layout och ett bra språk. I Psychosis ingår också rollformulär (för SL) och lite annat nödvändigt material för att spela. Observera att för att kunna få ut maximalt med nöje av rollspelet så behöver man en Tarot-kortlek. Man använder nämligen inga tärningar utan helt enkelt Tarot-kort för att bestämma hur händelseförloppet utvecklas.

Jag rekommenderar starkt att alla spelgrupper med lite smak för det annorlunda och även alla andra att investera i Psychosis: Ship of Fools. Och om ni blir bitna av rollspelet är det bara att hålla ut, snart kommer CEE att släppa fler produkter i Psychosis-serien.