Recension av ”Iduns äpplen”

Det var länge sedan ett professionellt äventyr till rollspelet Viking producerades, men nu har ett slutligen kommit. Studio Bärsärk presenterar ett 46 A4-sidor tjockt och stilrent illustrerat äventyr som till stor del är uppbyggt på den fornnordiska mytologins historier om Idun. Idun var väktare för de magiska äpplen asarna åt för att vara evigt unga, och i spelet har tre av äpplena tappats ner till Midgård. Dessa äpplen har magiska krafter även för vanliga människor…

Spelarna blir av en dödligt sjuk gode uppmanade att söka upp en spåman, vilken goden tror kan rädda honom. Spåmannen får under trans en syn, och han uppmanar spelarna att finna tre äpplen för att kunna rädda goden. Nu är det ju inte så enkelt att bara rida iväg och hämta dem, utan mycket händer på vägen.

Intrigen i stort är fullt hållbar och rikliga beskrivningar av platser och miljöer ger spelledaren ett förenklat läge. Äventyret är logiskt uppdelat i tre delar – ett för varje äpple som rollpersonerna skall finna. Utan att avslöja för mycket av vad som händer, eller kan hända, kan jag berätta att man lyckats beskriva människor som de komplexa varelser de är. Alla är inte alltid det de utger sig för att vara och rollpersonerna måste vara uppmärksamma.

Vidare har man lagt ned stor möda på att få äventyret att kännas äkta, t ex har man skrivit ett kväde på en och en halv A4. Alla små detaljer ger ett mycket genomtänkt intryck och om Studio Bärsärk fortsätter att producera Viking-äventyr kommer jag stå först i kön för att införskaffa dessa.

Om jag måste vara petig och anmärka på något som var mindre bra kan jag nämna att en hednisk spåman ber några SLP ”dra åt helvete”. Kanske har man bara råkat blanda ihop hel och helvetet, men det var nog också det enda jag reagerade över.

Kontentan blir att jag starkt rekommenderar detta äventyr. Alla Viking-fantaster kommer garanterat att uppskatta det, det gjorde i alla fall jag. Äventyret ger också vissa uppslag för en, av spelledaren improviserad, fortsättning – och det är ju alltid uppskattat!