Recension av ”Hardware”

Hardware

Detta fjärde supplement till det svenska cyberpunkrollspelet Neotech tar upp ett så intressant ämne som utrustning, vilket namnet även antyder.

Omslaget består av sex datorframställda småbilder föreställande diverse utrustning. De är ganska snygga, men personligen föredrar jag en heltäckande framsida. Ett klart minus är att omslagsbilderna sedan återfinnes här och var i boken, då i svartvitt format. Om vi lämnar omslaget och tar en titt på illustrationerna så är det bara att konstatera att de är bra, de är snygga och ser i regel realistiska ut. Layouten är enkel och lättöverskådlig för man hittar snabbt det man söker under spel. Bra innehållsförteckning och komplett index underlättar ytterligare.

Vi lämnar det grafiska för att gå in på det väsentliga: innehållet. Ja, som sagt, Hardware är en utrustningsguide och innehåller fullt med prylar som kan vara bra att ha i en Neotech-kampanj. Men inte nog med det, den innehåller även en rad matnyttiga artiklar som djupare behandlar vissa områden som t.ex. ambulansservice, telefonkommunikation, simstim™, media, m.m.

Utrustningen är uppdelade i rubriker, som t.ex. Verktyg, Kablar, Datorer, Fordon, o.s.v. Här presenteras grejorna med varierande lång beskrivning (mellan 2 rader och en halv sida). I början av boken finnes också en lista över ALLA prylarna i hela boken med pris, men bäst av allt är tillgänglighet. SL lätt kolla upp hur rollpersonerna skall bära sig åt för att få tag på en specifik detalj: finns det på köpcentrumet eller måste man göra inbrott i ett forskningslabb?

Hardware är konstruerat för både spelledaren och rollpersonerna och boken höjer stämningen oerhört mycket. Nu undrar jag hur jag klarade mig innan Hardware fanns! Nu får man en färdig serverad bild av hur vardagslivet är år 2051 och exakt på vilken teknisk nivå man befinner sig på. Här finns även en massor andra pryttlar som tillhör det allra senaste och som är avsedda för de mest högteknologiska operationerna. Det bör påpekas att boken inte innehåller någon rent militär utrustning. Är du lagd åt det hållet får du gott vänta till NeoGames släpper Neotech Offensiv.

Kort sagt är Hardware, trots sitt något höga pris, en rekommenderad investering, inte bara för er Neotech-lirare. Det är ett nöje att bara sitta och låta sig förföras av all materiel!