Recension av ”Gorkamorka”

”Lookk boss… Em snuffin’ gits from da wild boys are gettin’ all da scrap… They fink’ they are da ’ardest, huh!? But we’ll show ´em boss… we’ll giv’ ´em a propper an’ goood stompin’!”

”LETZ GOO!!! WAAAAGHHH!!!!! WAAASKULLCRUSHA!!!!”

GorkaMorka, GWs nya table-top spel. Hela spelidéen går ut på att man tar rollen av en orchisk gängledare, en Nob. Spelet utspelar sig på en död planet. För ca 100 år sedan störtade orchernas ”Space hulk” på planeten och förstörde i samma veva allt liv på planeten. Som tur var är orcher hårda och kan överleva i stort sett vad som helst och således började snabbt planeten koloniseras av orcherna. När den stora stålklumpen kraschade på planeten lämnade den en lång ravin efter sig, kallad ”da slid”. Över hela ”rännan” ligger mekanik- och elektronikdelar utspridda. Dessa vrakdelar är högt värderade Mektown, den enda staden på planeten, byggd av orcherna. 1 Mektown har man nämligen börjat konstruera ett nytt fortskaffningsmedel, GorkaMorka, som idag har fått en religiös innebörd.

Utanför Mektown fmns flera mindre fort, vari olika gäng lever. Gängen lever på att gräva efter scrap ute i rännan och omgivning, de flesta fort har en ”scrapgruva” på bakgården. Du spelar alltså en av gängledarna ute i rännan. Du börjar spelet med 100 tänder, orchernas valuta, och bränner in till Mektown för att köpa några boys och ett fordon eller två. Spelet har en viss Mad Max känsla över sig och man kan se flera plagiat från filmerna. Men detta gör inte spelet sämre, snarare lite roligare. Grunden i spelsystemet är samma som i Necromunda, för att inte säga exakt samma, bara lite omskrivet för att passa orcher istället för vanliga människor.

Jag som själv inte har spelat Necromunda lider dock inte av detta.

När man har köpt sitt gäng är det bara att börja slåss och plundra. Målet med spelet är klart; Bli störst bäst och hårdast i Mektown! När man spelat sin första match får gänget genomgå flera procedurer i vad som kallas ”besöket i Mektown”. Man kollar om nedskjutna/nedslagna krigare har klarat sig, likaså med förstörda fordon. Man spenderar tänder på att inhandla nya vapen och grabbar, eller att förbättra den utrustning man har på en massa olika sätt. Man kan också besöka doktorn, vilket inte är att rekommendera då han har en förkärlek till hjärntransplatation…

När alla ”post-battle” kontrollerna är färdiga kan man börja spela en match till. Allteftersom man spelar blir ens gängmedlemmar mer erfarna och man samlar fler och fler tänder.

Spelet är mycket roligt och snabbt, ett slag tar kring en timme. Spelsystemet är anpassat till få deltagare på varje sida, dvs reglerna är lite mer detaljerade än i Fantasy Battle eller 40k. Jag tycker att reglerna är mycket bra och spelet faktiskt, trots att det är från GW, är ganska realistiskt. Det finns regler för bordning av fordon, att slänga sig av fordon, att skjuta korta eldskurar eller att släppa lös allt man har (vilket år självklart för alla orchkrigare med lite självrespekt). Reglerna för fordonen är bra, de kunde varit lite mer detaljerade, men det skulle bara sakta ner spelet och göra det segt.

Som slutgiltigt betyg ger jag, med tanke på Necromunda och Mad Max-plagiat; 3 Runor av 5 möjliga.