Personligt med Krister Sundelin

PDF Ladda ner denna artikel som pdf (ingår i Runan #36)

Krister ”Krille” Sundelin är en rollspelsmakare som skrivit för kända svenska rollspel (Neotech, Eon, Lemuria) och som fabricerar egna rollspel under varumärket Rävsvans förlag. En del publicerar Sundelin gratis på sin hemsida Rollspelssmedjan (www.foxtail.nu), men han säljer även tryckta produkter. Exempel på Rävsvans alster är det episka fantasyrollspelet ”Västmark”, det manschauvinistiska koboldnostalgiska fantasyrollspelet ”Playelf”, regelverket ”Gränsvärldar” (med flera SF-världar), den alternativa Eon-världen ”Skymningshem” och den fristående manga-uppföljaren ”Skymningshem: Andra Imperiet” (som är Sundelins senaste tryckta rollspel). Vidare har han gjort en modern action-version av DoD-världen ”Ereb Altor” som utspelar 900 år efter Den Femte Konfluxen. På hemsidan finns även mycket mer som filmmusiksrecensioner, artiklar och kåserier. Sundelin är också den mest flitige skribenten på forumen hos www.rollspel.nu med över otroliga 18 000 inlägg.

Hur kom du i kontakt med rollspel?

– En kompis visade mig den ökända blå ”Drakar och Demoner”-boxen under sommaren 1982. Två veckor senare så köpte jag min egen box, och sen var jag fast.

Vad är rollspel för dig?

– För mig är det ett interaktivt gruppnöje, ett sätt för en grupp människor att skapa en story ihop.

Vilken är din målsättning med Rävsvans förlag?

– Jag vill ge ut ett antal rollspel som jag tycker saknas på den svenska marknaden. Det känns allt som oftast att svenska rollspel idag krånglar till saker onödigt mycket, och de flesta av dem saknar fokus på den där grejen med att skapa en story ihop. Jag vill ge ut spelen som saknas, helt enkelt.

Filmen ”Snatch” är en jättebra liknelse när det gäller vad jag vill uppnå. När jag såg den första gången så satt jag med öppen mun under hela inledningen och undrade ”vad sjutton är det här för film?”. Samtidigt njöt jag fullständigt av berättarteknik, klippning, dialog, story, och det faktum att det var så avskalat. Det är ungefär den känslan som jag vill uppnå.

Just nu har jag fokuserat mig lite på manga och anime. Jag ska inte säga att jag känner till varenda manga och anime som någonsin gjorts, men jag är väl förtrogen med teckningsstil och berättarstil. Så jag försöker utforska den grenen just nu med produktlinjen. ”Skymningshem: Andra Imperiet” tittar närmare på action/space opera-delen av manga och anime, men jag har ett annat spel på gång som kommer att titta mer på shojo manga (serier för tjejer) och maho shojo (magiska flickor, i stil med ”Sailor Moon”). Det förra är rätt hyfsat konventionellt, medan det senare behöver rätt stora avsteg från hur rollspel normalt fungerar.

Slutligen försöker jag titta på att expandera interaktionen mellan spelgrupper mer. Tanken är att spelgrupper ska kunna kommunicera med varandra och utbyta material mellan varandra, så att en spelgrupps material ska kunna komma andra tillgodo och expandera hela spelvärlden.

Vilken rollspelsproduktion är du mest nöjd med?

– Lätt. ”Skymningshem: Andra Imperiet”.

Vad anser du om de svenska rollspelen som ges ut för tillfället?

– Mina två stora favoriter just nu är ”Mutant: Undergångens Arvtagare” och ”Western”. Båda är jättebra exempel på riktigt bra rollspel: lagom komplexa regler, helball miljö, och inte mycket som kommer i vägen för storyn.

Är rollspel underhållning eller kultur?

– Ja. Det är kultur, och det är underhållning. Huruvida det är finkultur är en helt annan fråga. Där skulle jag vilja säga nej, men då kommer väl ett antal rollspels-pretton att hata mig.

Vad tror du om rollspelens funktion i framtiden? Kommer rollspel att överleva?

– I längden så kommer väl en dinomördare att göra slut på hela tjofräset, eller så slocknar solen, eller så har vi ihjäl oss själva, så ur det perspektivet så kommer rollspel förmodligen inte att överleva. Men det var nog inte det svaret du ville ha. Ja, rollspel kommer att överleva, så länge som det finns en önskan att utforska andra roller, berätta storysar i grupp och framförallt att skapa. Frågan är mest i vilken form.

Jag tror att vi har fått en liten glimt av framtiden i form av ”Neverwinter Nights” och alla MMORPG, MUSH, MUD m.fl. förkortningar. Det gick ju att skapa egna moduler till ”Neverwinter Nights” som andra kunde spela i; det tillsammans med konnektiviteten hos onlinerollspel tror jag kommer att bli den framtida formen av rollspel.

Men än så länge så ligger bordsrollspel långt före. Det är mycket enklare att skapa en gemensam story i bordsrollspel än online just nu. Rollspelare har en önskan att inte styras av spelkonstruktörens story, så det måste gå att skapa egna storysar, annars så kommer onlinerollspelen inte att kunna ersätta bordsrollspel. Vidare är onlinerollspel fortfarande för begränsade när det gäller rollpersonsgenerering. Men vem vet? En dag kanske det blir lika enkelt eller enklare i ett digitalt medium, och i så fall kommer rollspel förmodligen att hoppa in på det digitala planet.

Det kan också hända att det aldrig händer, att storysarna är för svåra att skapa gemensamt online. I så fall så har man inte så mycket annat val än att fortsätta med analoga bordsrollspel.

Vilka rollspelsprojekt driver du aktivt för tillfället och har du några på gång?

– För närvarande jobbar jag stenhårt på fler produkter till ”Skymningshem: Andra Imperiet”. Dessutom skriver jag på årets konventsscenario till ”Västmark”, och bara för att stressa upp mig ännu mer så skriver jag på bidrag till Dogma-tävlingen på Rollspel.nu. Det är kul – en tävling som går ut på att skriva ett rollspel på max två A4-sidor. Det tvingar fram en väldigt avskalad ekonomi i rollspelen, så man har helt enkelt inte plats med allt fluff som brukar komma in i fullvuxna rollspel.

Vilka är dina bästa stalltips för den som vill konstruera egna rollspel?

– Det första tipset är ”glöm’et”. Det är ett helsickes slit att skriva ett rollspel.

Struntar man i det första tipset så är det andra ”keep it simple, stupid” eller KISS. Kan du inte sammanfatta ditt spels koncept i tre meningar och dess regelsystem i ungefär lika mycket så är det förmodligen för krångligt för att vara värt att göra.

Det tredje tipset är att analysera andra spel. Och jag menar verkligen att analysera sönder och samman: plocka isär spelet i dess beståndsdelar, och se på vad dess absoluta grund är och vad de olika delarna däröver tillför.

Slutligen, ett visdomsord från John Wick, som designade ”Orkworld”. Varje regelsystem består i princip av två moment, hur man dyrkar upp dörrar och hur man slår ihjäl goblins. Resten är antingen fluff eller administration.

Vad anser du om fansinhobbyn?

– Att det inte är min grej. Det är jättekul att folk skriver fansin och expanderar hobbyn på det sättet och de fyller en viktig roll i hobbyn, men var och en blir salig på sitt. Jag skriver rollspel, andra skriver fansin.

Vad skulle helst vilja se hända år 2005 när det gäller rollspel?

– Att jag blir tvungen att trycka om ”Skymningshem: Andra Imperiet”. Det vore riktigt, riktigt skoj!

Fakta om Krister Sundelin

Namn: Krister Sundelin.
Ålder: 34 år.
Hemort: Skövde.
Favoriträtt: Kyckling i gräddsås.
Favoritdryck: Cola Light Citron.
Favoritfilm: ”Den gode, den onde, den fule” av Sergio Leone.
Favoritmusik: Filmmusik och jpop.
Favoritrollspel: Star Wars d6 2nd ed, Revised & Expanded.