Personligt med en GothCon-general

Rollspelskonvent är en högtid för rollspelaren då denne kan mingla med likasinnade och spela alla sorters spel med nya bekantskaper. Dessutom kan rollspelaren köpa det senaste fansinet eller det senaste tillbehöret till favoritrollspelet av självaste konstruktören. Sveriges största och äldsta rollspelskonvent är GothCon som hålls i Göteborg under påskhelgen. För att få reda på vad som egentligen händer bakom kulisserna på GothCon har jag intervjuat den nuvarande konventsgeneralen Clans Sundström. Om hur det hela började berättar han:

– Det första konventet hölls på Chalmers Tekniska Högskola år 1977. Då hette det ”Konvent 77”. Namnet GothCon fick det ett par år senare.

Vadå konvent?!

Mer än ettusen spelgalna fanatiker samlas varje påsk till denna spelfest som kallas för GothCon. Väl inne på konventet kan man spela i de många roll-, figur-, bräd-, konflikt-, kort- och tvspelsturneringarna. Dessutom arrangeras mystifika lajv, ofta i källaren så långt bort från civilisationen som möjligt.

GothCon är mycket mer ändå, här kan du bland annat delta i den för oss konventsbesökare så kända auktionen där du kan fynda gamla spel till priset av fickpengar. Ett konvent är inget konvent utan en kiosk där personalen ofta består av konventledningens flickvänner. Kioskens sortiment består av snask. läskeblask, koffeinhaltiga drycker, egenhändigt komponerade mackor och självklart det viktigaste: uppvärmbar skräpmat som oftast är den enda räddningen för en hungrande spelräv.

En historisk återblick

Varför startades GothCon för 23 år sedan och vilket är huvudmotivet för att arr-angera GothCon?

– I föreningens stadgar står det att vi skall verka för att främja spelandet av alla sorters spel, genom att arrangera GothCon. Vi vill göra ett årligt konvent, med en god organisation, så att deltagarna skall ha så goda utsikter att bli nöjda som möjligt.

GothCon har med årets arrangemang anordnats 23 gånger. Är det möjligt att hålla en bra standard på så många arr-angemang?

– Eftersom konventet har varierat så enormt i utformning över 23 år är det omöjligt att svara på den frågan. De senaste fem åren, då jag har varit inblandad i konventet, har vi hela tiden förbättrat och förändrat vår organisation för att uppnå bättre klass.

Ett konvent som pågått i hela 23 år måste ha haft sina bättre och sina sämre dagar. Jag frågade vad konventsgeneralen själv tyckte om vilket GothCon som varit bäst.

– Personligen anser jag att X och XXIII drar jämt om den saken. De som var med på XVII säger ofta att det var det bästa.

GothCon är en ideell organisation, vilket bland annat betyder att ingen får betalt för sitt arbete. Hur går GothCon runt ekonomiskt?

– Vår enda inkomst är i form av betalande deltagare. Eftersom vi är en ideell förening kan vi inte heller gå med vinst.

Vad var då GothCon-ledarens bästa respektive sämsta minne från arbetet som konventsarrangör?

– Dåliga minnen i form av trilskande arr-angörer, uteblivna spelledare och missar i organisationen finns det ett antal av. Inget enskilt är dock av sådan grad att det blir speciellt ihågkommet. Alla andra minnen är goda.

Spel så långt ögat kan se

Det vi som rolispelare fram för allt förknippar konvent med är rollspel. Jag frågade därför GothCon-generalen vilken som varit den bästa respektive den sämsta rollspelsturneringen.

– Det beror på vem/hur man frågar. Deltagarna fyller i en enkät som visar oss vad de tyckte om de spel de deltog i. Arrangörsgruppens svar på samma fråga baserar sig på hur bra samarbetet mellan spelarrangören och övriga medverkande fungerade.

Rollspel är ingalunda det enda som spelas på konvent, lajv brukar till exempel också arrangeras.

– På XXIII arrangerades fyra lajv av olika karaktär. Tidigare år har det också arr-angerats lajv, men aldrig så här många på en gång. Det förefaller som om deltagarna på de olika arrangemangen ansåg att de var lyckade.

Konventsblaskor

Lustiga små skrifter kvantifierade på papper av dasspapperskaraktär med skämt om det pågående konventet går i rollspelsvärlden under namnet konventstidningar. I Sverige är urmodern till denna företeelse Löken som förpestat konventens regeringar på diverse besynnerliga vis. Vad tycker då GothCon-chefen egentligen om konventstidningar?

– En bra konventstidning skall ha god förståelse för hur konvent arrangeras, skriva aktuella artiklar om pågående aktiviteter, delge aktuell information om konventet till deltagarna och bete sig civiliserat.

Sömn

På konvent är det vanligt att många offrar nattsömnen emot att få spela några extra timmar. Hur är det egentligen med konventledningens sömnvanor?

– Flax (brädspelschef, heter egentligen Niklas Kärrstrand) brukar vara den som sover minst. Om detta var sant för årets arrangemang har jag inte koll på. Jag försöker få sju till åtta timmars sömn varje natt, vilket antagligen får anses som mycket.

Avslutningsvis

Att summera en konventsupplevelse är tvetydigt. Fysiskt och hygieniskt mår man inte särskilt bra, men man har förhoppningsvis haft väldigt kul. Att vara arrangör är en helt annan sak för då måste allting klaffa innan, under och efter konventet. Innan konventet måste lokal (oftast en skola) hyras, information om konventet måste skrivas och skickas, kioskens förnödenheter måste inhandlas och arrangemangen arr-angeras. Under själva konventet måste receptionen, kiosken, filmsalen, aktionen, matsalen, med mera fungera. Efter det att dörrarna stängts och den tungt dånande dödsmetallen lagt sig från figurspelsrummet så har konventsarrangörerna mycket kvar att göra. Medan vi besökare kan åka hem, duscha, äta riktig mat och sova måste konventsarrangörerna vara kvar och städa hela lokalen. Jag vill härmed tacka alla som arrangerar konvent i Sverige! Arrangerandet tar mycket tid i anspråk och säkerligen även hälsa, men jag hoppas att de känner att det är värt mödan. Tack!

Fakta om Claes Sundström

Namn: Claes Sundström.
Ålder: 25 år.
Hemort: Göteborg.
Favoriträtt: Innan konventet: Protein och kryddor; Under konventet: Snabbt och varmt.
Favoritdryck: Apelsinjuice eller Cola.
Favoritfilm: Klassiska: Metropolis och Blade Runner; Moderna: Fifth Element, Aliens, Matrix och Shakespeare in Love.
Favoritmusik: Synth, EBM, Crossover och techno.
Favoritrollspel: Friform med några tärningar.