Offlajv

Denna artikel är skriven för att ta upp problematiken med att vi är 1900-tals människor som försöker spela medeltidsmänniskor. Vi är vana med plastförpackningar och allsköns hygieniska attiraljer. På medeltiden fanns inte ovanstående. Därför måste vi anpassa oss om vi vill få en så genuin illusion som möjligt.

Dessa rader är mest tänkta som en inblick skriven av en enkel lajvare och gör inga anspråk på att vara den definitiva guiden till offlajv. Det är helt enkelt mina synpunkter och bör därför ses som en debattartikel och inte en fackartikel. Artikeln är anpassad till medeltida lajv eller fantasylajv. Skicka gärna in din egna erfarenheter och synpunkter i ämnet till Runan!

Kläder

Kläder måste vara totalt inlajv! Ett problem som vissa lider av är symaskinens vara eller icke vara i lajvsammanhang. Dessa individer tycker att man skall sy upp kläderna för hand då symaskinssömmar är för off. Jag tycker att man kan använda symaskin. Annars får man ju sitta flera veckor och sy en tunika! Nej, jag har överseende om jag råkar se någons sicksacksöm.

Alla kan inte veta allt om medeltida sömnad. Därför tycker jag det är okej om ett ytterplagg råkar ha fickor, även fast man inte hade fickor på medeltiden. Detta måste dock hållas under styr så att man inte springer runt i rosa mjukisbrallor. Nej, jag tycker att man skall sy alla sina kläder efter medeltida mönster och i det längsta hålla sig från att använda kläder som man hämtat från sin nutida garderob som ”nästan ser medeltida ut”.

Mat

Mat är ett stort problem på långa lajv. Kött ruttnar och smör härsknar. All mat som köps i livsmedelsbutiker idag är packade i plastförpackningar. Jag, och många med mig, ser det som dåligt lajvande att äta russin ur ett nutida russinpaket. Men det hör dock till vanligheterna att vissa undantag accepteras som till exempel förpackningar till torrmjölk och korv. Man kan nog tillverka inlajv behållare till dessa varor, men det kräver också lite arbete (och hållbarhetstiden på varorna kan även minska). Frågan är om man vill lägga ner så mycket arbete på matförpackningar. Är inte kläder och övrig rekvisita viktigare? Nej, inte om man vill ha den totala illusionen som vi lajvare talar så saligt om.

Matvalet bör också anpassas till tidsepoken lajvet försöker efterlikna. Man åt inte spagetti och köttfärsås på medeltiden! Ett skräckexempel är då vissa (inga namn nämnda) dricker Coca Cola på sina lajv och kallar drycken för Gyllenbrygd!

Strid

Vapnen som används på de flesta lajv idag är gjorda utav latex vilket således leder till att vapnen inte har samma vikt som originalen. Detta måste spelas, för det ser helt fel ut om en 15-årig kille på 160 centimeter kommer traskande med ett tvåhandssvärd och svingar det likt en bambustav.

Ett exempel är då jag var rövare på Högting och fick se en äkta boffertomte i aktion. Scenariot var som följer: Jag och en vän umgicks med våra fränder i byn. Mot väggen till ett av bybornas boningshus stod en gigantisk latexkspade (!) lutad. En bybo säger till en annan: ”Orkar du lyfta den där?” samtidigt som den samme pekar på bofferklubban. Den andre tar då utan några som helst problem och svingar runt bofferklubban som om den var lätt som en fjäder! Inte nog med det. Efter ett tag tröttnade han på det och ville, trodde jag, vara seriös och spela vapnets egentliga vikt. Men ack så fel jag hade. Han tog istället tag i klubban och drämde den i huvudet på en förskräckt fiskarkvinna medan han gapskrattade. Sedan sprang han iväg och skrek att kvinnan i fråga skulle ligga ner i 24 timmar enligt reglerna. De andra byborna tog sedan fast boffertomten och boffrade lite på den samme. Allt var skämtsamt och definitivt off. Ingen menade någonting med boffrandet utan gick gladeligen vidare till nästa spännande äventyr i lajvets värld.

Detta förstör mycket anser jag. Visst, det kanske är komiskt, men om man vill leva sig in hur en rövare levde på medeltiden så faller dessa dåd i alla fall inte mig på läppen. Det är inte för inte man brukar förknippa seriositeten med ålder (boffertomten ifråga var 16 år).

Glasögon

Många människor är kortsynta eller långsynta och således även glasögon- eller linsberoende. Jag har sett många på lajv som gått med moderna glasögon och jag lovar, det stör! Därför skall man inte ha på sig moderna glasögon. Om man inte har så allvarlig synskada kan man vara utan. Det brukar jag vara och det fungerar bra, även fast man inte ser på håll. Om man nu måste ha synhjälpmedel så finns det två alternativ: gör medeltida glasögon eller ha linser.

Att göra medeltida glasögon går till på följande sätt: Du tar ett par av dina gamla glasögon och går till en optiker och ber honom att borra ett håll i varje glas där du sedan fäster läderband. Om du inte har ett par glas i din styrka blir det genast lite jobbigare då du måste beställa dessa och det kan kosta! Men för övrigt kan sägas att på medeltiden fanns det bara glasögon för långsynta och dessa glasögon var säkerligen dyra. Detta kan man ignorera, men för den inbitne lajvaren kan det vara någonting att tänka på.

Linser syns inte, men de kan vara jobbiga att sköta, då det blir väldigt offlajv när du gör detta. Men om du inte bryr dig om ditt eget offande, så var så god.

Skor

Detta sägs vara den svåraste delen att tillverka i en lajvutrustning. Moderna ”gympadojjor med en fet Nike logga” skor skall vara förbjudna på alla lajv, men slitna ridkängor eller dylikt tycker jag går bra.

Den stora frågan i detta sammanhang är gummisulans vara eller ickevara. Jag har personligen haft otrevliga erfarenheter av dåliga skor. Därför tycker jag att gummisulor är okej. Skorna skall dock se lajvenliga ut och detta är ett måste! Jag har sett folk som haft skor där det i gult ståt Adventure och till och med gympadojjor. Skor skall framförallt vara sköna att gå i, men lika viktigt är att de ser bra ut rent lajvmässigt!

Språk

Moderna uttryck skall inte finnas med i ditt talspråk under ett lajv. Exempel: ”Ey, kompis. Ska vi fett gå till den där jävla värdshuset, elle fett?”. Ett adekvat alternativ kunde varit: ”Käre frände, slår du följe med mig till Pearil och Ariks Ölstuga och dricker dig säll?”.

Man tänker inte på de moderna ord som poppar ut ur ens mun om man inte sätter sig och studerar sin egen röst med bandspelare. Jag tror dock att man lär säg att plocka bort ord som okej, shit, fan, satan, coolt, typ och så vidare ur sin vokabulär ju mer erfarenhet man har av lajv. Alla engelska (och andra utlänska) ord får inte förekomma i ditt tal under ett lajv.

Dialekter är svårt att vänja sig av med. De är också svåra att imitera för en utböling. Därför tycker jag att detta kan ignoreras. Detta är synd då dialekter kan förstärka en karaktär till max. Ett exempel är Dalmålet som gjorde tiggarna på Högting -98 till några av lajvets bästa karaktärer.

Man bör också anpassa språket och tonfallet efter samhällsklass. En bonde som svänger sig med allt för svåra ord är inte att föredra. Om du skall spela bonde, använd jordnära ord istället!

Avslutningsvis

Lajv är kostsamt både tidsmässigt och ekonomiskt. Om man vill uppnå den totala illusionen måste man ligga i hårt med förberedelserna. Varenda liten sak som skall medtagas skall kontrolleras innan den packas ned. Vi ses kanske på något framtida lajv!