Högting

I julas bestämde vi oss för att åka till Högting, ett lajv med flera år av förberedelser bakom sig.

Högting har föregåtts av hela tre mindre evenemang. Alla dessa har utspelat sig i kampanjvärlden Illmhyr, en värld med åtskilliga år bakom sig, mycket väl genomarbetad och med oerhört mycket fakta och detaljer. Speciellt landet Venapel där Högting utspelade sig är väl beskrivet. Under förberedelserna för lajvet utökades denna informationsmängd mycket då många grupper gjorde hemsidor och skrev detaljer om sin hemort. Antagligen så finns det inget annat lajv med en så genomarbetad värld. Antagligen finns det inte heller något annat lajv som föregåtts av så många oändliga diskussioner som Högting. Dessa har rasat på för fullt på Högtings mailinglista och på Högtings nyhetsserver över ett halvår innan lajvet började!

Bild från Högting

Två av de mest diskuterade frågorna har varit alkoholens vara eller icke vara samt de höga utrustningskraven. På Högting var nämligen alkohol totalförbjudet (det fick inte ens användas i matlagning). Detta för att förhindra att folk blev för fulla och började ”offa” samt att minderåriga inte skulle dricka. Dessutom för att öka säkerheten och förhindrar onödiga olyckor/situationer som går överstyr.

Kraven som ställdes på utrustning var mycket höga. Inte ens underkläder fick vara ofräna (uttryck lånat av Gyllende Hjorten!). Gummisulor på skor var till exempel heller inte tillåtna. Att sätta så höga krav var nog ändå ganska lyckat, även om vissa kritiserat dem. Självklart följdes de inte till punkt och pricka (över hälften av deltagarna hade gummisulor på skorna) men utrustningsstandarden ökades ändå då de flesta åtminstone försökte hålla sig inom kraven.

Vad handlade då detta lajv om? Jo, det handlade om ett stort Högting, ett möte som sammankalas vart 7:de år och som är landets högsta beslutande organ. Till Högtinget skulle 42 delegater komma och alla de som kom hade med sig ett följe på ett varierat antal personer med tjänare, rådgivare, vakter, riddare med mera.

I trakten fanns det en liten by sedan tidigare. Det bodde även två rövarband i skogarna runtomkring byn. Dessutom bodde alver och troll i skogarna, för att inte tala om småfolken som bodde under varje stubbe, sanna mina ord! Illmhyr är som ni kanske förstår en highfantasyvärld.

Förutom dessa hade även många lycksökare (tjuvar, äventyrare) sökt sig till trakten samt handelsmän och teater/operasällskap. Andelen av detta ”lösa folk” kändes dock alldeles lagom stor och var inte överdimensionerad som det ofta brukar bli på lajv.

Bild från Högting

Det hela förlöpte med mycket få missar och slutresultatet blev förmodligen ett av Sveriges bästa lajv hittills. Området torde dock vara den största missen. Visserligen var det mycket stort vilket kanske kan ses som en fördel, men i det här sammanhanget tror jag inte att det var det. Det var mycket långt mellan de olika delegaternas läger. Detta resulterade i att de sällan kunde hålla någon nära kontakt med sina avlägsna grannar – men likväl allierade – förutom vid förhandlingsbordet. Dessutom var det flera som slet ut sina skor, bland annat jag… Men man får väl se det på den positiva sidan, lite träning fick man ju i varje fall, och de långa sträckorna gjorde ju inte precis att världen kändes mer overklig. Vad som däremot kändes lite konstigt var att det löpte en stor väg mellan alla lägren, men bara en traktorstig till byn, dessutom fanns det lite för många snitslar i skogen. Området innehöll också många myrar och mossar vilket gjorde det svårt att gå på annat än vägen samt spädde på antalet myggor markant.

Bild från Högting

En annan miss var att skänkhuset och ölstugan fick alldeles för många att betjäna då alla högtingsdelegater gick dit med sina följen för att festa. Detta gjorde också att byn och skogsborna inte fick något direkt ”eget” ställe vilket var lite synd. Ett större tältvärdshus vid högtingsplatsen hade inte direkt skadat…

Att trollen gick omkring på vägarna som de gjorde tyckte jag kändes konstigt. Jag hade bott i skogen i 8 år och aldrig sett dem och nu vandrade de plötsligt på vägen därför att det var så mycket folk i trakten. Och dessutom pratade de samma språk som oss! Min rollfigur blev mycket förvirrad och ställd av detta.

För övrigt så klaffade det dock mycket bra. Jag är inte så insatt i hur Högtingsförhandlingarna förlöpte men så vitt jag förstått efteråt så hade det hela varit mycket intressant och intrigerna hade hopat sig. Under lajvet räddades tydligen också världen flertalet gånger så vitt jag förstått, inte för att jag märkte ett dugg inlajv, men tydligen var det så. Detta ger en utmärkt bild av blandningen mellan den mer jordnära och skrockfulla stämningen och de traditionella fantasyinslagen/rädda världen intrigerna.

En intressant detalj var att väldigt många av deltagarna var beväpnade men att nästan inga strider utkämpades med undantag för Högtingsturneringen. Lajvhobbyn utvecklas!

Nu undrar ni säkert hur det fungerade med alkoholförbudet? Jo, detta var ju antagligen lite olika från person till person. Personligen tyckte jag att de fungerade rätt bra och att de övriga deltagarna spelade sina berusningar relativt bra. Att själv spela full kan faktiskt kännas lite konstigt då man egentligen inte är det, men rullar på om man får in lite flyt. Överlag tycker jag att fördelarna med alkoholförbudet övervann nackdelarna. Lite överdrivet var det ju dock att alkohol inte ens fick förekomma i matlagningen…

Jag ser, liksom många andra med mig, fram emot nästa Illmhyrlajv. Jag tackar arrangörerna samt alla andra som var på Högting för ett mycket lyckat lajv!

På återseende i lajvskogarna 1999!