Ett annat fall för…

PDF Ladda ner detta äventyr som pdf

Konspiratoriskt nutidsäventyr av Niklas Hallgren. Detta äventyr finns för tillfället enbart tillgängligt i PDF.

Karaktärer

Johan Grünwedel

Kön: Man
Ålder: 38 år
Längd: 190 cm
Vikt: 92 kg
Yrke: Polis (gruppchef/utredare)

Beskrivning

Johan är lång och ser rätt vältränad ut. Han har blå ögon, är blond, kortklippt och vidare ikläder han sig lite skäggstubb eftersom ”det ser mer manligt ut”. Grünwedel har även lätt för att anpassa sig och varierar ofta klädsel efter uppgift. Han är relativt attraktiv och bryr sig verkligen om att göra ett bra intryck.

Kunskaper och färdigheter

Brottsplatsundersökning 70%, Datorkunnande 40%, Förföra/Manipulera 60%, Köra bil 50%, Ledarskap 80%, Närkamp 80%, Pistol 60%

Tillgångar och utrustning

Bil (Saab 95) och lägenhet i Solna.

(Bär på) Pistol, handfängsel, kniv, anteckningsblock, penna, minificklampa, polislegitimation, mobiltelefon.

Bakgrundshistoria

Johan föddes i en medelklassfamilj för 36 år sedan i Dalarna. Hans föräldrar brydde sig föga om sin femte son och för att få uppmärksamhet gjorde Johan allehanda hyss. Dessa resulterade dock bara i faderns ilska och brutal aga. Johan försökte med andra metoder. Han fuskade sig igenom skolan och fick väldigt bra betyg, men inget tycktes imponera på familjen. Flera bröder hade redan karriärer som lärare eller läkare. Unge herr Grünwedel klippte av banden med familjen när han gjorde sin värnplikt i Kiruna och efter detta flyttade han till Stockholm. Väl i rikets huvudstad sökte han in till polishögskolan. Hedern glömde dock Johan så snart han blivit utexaminerad. Genom att ta mutor tjänade han bra med pengar och eftersom han var bra på att ta och ge order tog det inte lång tid innan han började klättra i karriärstegen. Med mer ansvar ökade också inkomsterna, mutor eller lön var sak samma för Johan under denna tid. Men en kväll slutade hans positiva samröre med den undre världen, en torped hade mött honom ute och börjat hota honom. Johan hade i vredesmod slagit ner mannen och fortsatt att sparka och slå tills han inte orkade mer. Vid det laget hade mannen redan avlidit och Johan insåg att han var illa ute. Han gjorde sig av med liket, men till sin fasa skulle hans grupp dagen efter utreda mordet. Grünwedel utnyttjade dock sin chefsposition och satte dit en annan korrumperad polis, nämligen Göran Henningsson. En man som Johan verkligen avskydde. Under gripandet gick allt fel och Johan sköt Göran till döds. En annan ur gruppen avled av sviterna efter att ha blivit skjuten av Göran och en tredje flyttade till Frankrike och blev civil. Så, gruppen splittrades, men sanningen kom aldrig fram. I dag försöker Johan vara hederlig och är glad över den andra chans han fått. Han arbetar tillsammans med Uno Qvist, den enda person från den tidigare gruppen. Förut kom de inte överens men med tiden som gått har de utvecklat en ärlig vänskap och arbetar mycket bra tillsammans. De har lyckats lösa flertalet fall tillsammans trots att de saknat manskap under utredningarna. Nyligen blev de dock en fullständig utredningsgrupp igen då Johanna Skogslund, Ali ben Amir och Eva Roos börjat hos dem.

Tycker om Johanna Skogslund

”En relativt attraktiv medelålders kvinna som har stor polisiär erfarenhet. Även om Johan är lite av en mansgris kan han inte annat än att bli imponerad av denna mycket kompetenta medarbetare. Johanna var tidigare förhörsledare och kompleterar gruppen. Johan gillar henne…”

Tycker om Ali ben Amir

”En ivrig grön polis, som verkligen vill göra allt rätt. Tyvärr, finns det stunder då hans ständiga frågor gör Johan irriterad. Men faktum är att Ali är en kul kille som alltid gör som man säger åt honom. Ett friskt tillskott.”

Tycker om Eva Roos

”En väldigt attraktiv ung kvinna som Johan börjat bli förälskad i. Något som aldrig skulle kunnat hända förut, men som sagt känner Johan att han fått en ny chans i livet. Eva är intelligent, hurtig och vacker och Johan skulle göra vad som helst för henne. Tyvärr innebär detta vissa svårigheter för honom i hans chefsroll, men det kan det kanske vara värt?”

Tycker om Uno Qvist

”Johan skäms för det sätt han utnyttjade Uno förra året och tar vara på varje tillfälle att ställa saker till rätta. Uno är en äldre man med mycket stor erfarenhet och numera uppskattar Johan Unos kommentarer och synpunkter. Och även om de inte umgås i större utsträckning privat skulle Johan kalla gubben för sin bästa vän…”

Uno Qvist

Kön: Man
Ålder: 55 år
Längd: 176 cm
Vikt: 86 kg
Yrke: Polis (mycket erfaren utredare)

Beskrivning

Uno är en äldre man som börjat bli gråhårig. Han har en yvig mustasch och blåa ögon som knappt syns bakom de buskiga ögonbrynen. Första intrycket folk brukar få av Uno är buskig eller rufsig. Uno har ingen familj, men detta beror inte på honom som person eftersom han är både glad och positiv.

Kunskaper och färdigheter

Brottsplatsundersökning 90%, Datorkunnande 10%, Förföra/Manipulera 50%, Köra bil 60%, Närkamp 20%, Pistol 50%

Tillgångar och utrustning

Bil (nyköpt VW Beetle) och lägenhet i Tumba. (Bär på) Pistol, handfängsel, anteckningsblock, penna, polislegitimation, mobiltelefon, pipa och tobak.

Bakgrundshistoria

Uno föddes i en medelklassfamilj för 54 år sedan i Kristianstad. Hans barndom präglades av motgångar. Hans far omkom i en olycka och hans mor gifte om sig med en annan. Denna man slog ofta modern och Uno tog på sig ansvaret att ta hand om sina fyra syskon. Han gav dem den trygghet de inte fick av modern som vid det laget hade börjat dricka. Redan tidigt hade Uno bestämt sig för att bli polis vilket hans far och farfar hade varit före honom. Han ville kämpa mot orättvisor och ge andra den trygghet han saknade. Efter skolan gjorde han sin värnplikt och sedan blev han mycket riktigt polis. Uno dedikerade sitt liv åt polisyrket, men hade aldrig ambitioner att klättra i karriären – vilket av många sågs som konstigt. Många år av hårt arbete passerade innan han träffade sin fru under arbetstid och det var kärlek vid första ögonkastet. De gifte sig en vecka senare och fick snart en son, Nicklas. Åren gick och även om Uno var en tillgiven man tog arbetet allt mer av familjens tid. När Nicklas var 12 år flyttade fru och son till Danmark med fruns chef. Uno märkte detta efter ett tolvtimmars arbetspass. På köksbordet låg en lapp: ”…vi orkar inte mer. Du bryr dig mer om ditt jobb än din egen familj…” Han blev förkrossad, historien upprepade sig själv och skrattade den arbetsamme i ansiktet. Hans arbetsinsatser blev sämre och sämre. Till slut sattes han i en polisgrupp som inte hade det bästa ryktet. Men detta var hans nya familj. Han skulle vårda den. Ta hand om den som ingen tagit hand om honom. Men ödet ville annorlunda och det visade sig att en av gruppens medlemmar var en simpel skurk! När denne Göran Henningsson skulle gripas utbröt en eldstrid som ödelade Unos förhoppningar om en ny familj. Johan Grünwedel hann skjuta brottslingen innan det hela gick för långt, men en ung polisman dog. En annan kvinnlig kollega fick nog och flyttade sedemera till Frankrike och började arbeta på IBM. Det var bara Johan och han själv kvar, men kanske var detta meningen? Johan hade alltid tidigare haft en distans och kyla gentemot sina medarbetare, men med tiden tycktes han mjukna. Numera har Uno och Grünwedel ett outalat samförstånd, en sorts absolut gemenskap och arbetet har fortgått bättre än tidigare. Nyligen tillsattes tre nya poliser i gruppen; Johanna Skogslund, Ali ben Amir och Eva Roos. Nu ser Uno det som sin uppgift att lära dessa allt han kan…

Tycker om Johan Grünwedel

”En man som Uno gärna skulle kalla sin bästa vän, även fast de sällan umgås privat. Han är en bra chef och god ledare som tar snabba och effektiva beslut. Han lyssnar på Unos synpunkter och frågar ofta om råd vid speciellt svåra situationer.”

Tycker om Johanna Skogslund

”En sagolik kvinna! Vacker, ödmjuk och intelligent och Uno skäms ibland för att han gör sig till för henne. Ingen av dem är ju något barn precis, men ändå känner han sig alltid pirrig i hennes närvaro. Hon har varit förhörsledare förut och Uno anser att hon är ett mycket bra tillskott i gruppen.”

Tycker om Ali ben Amir

”En riktigt hurtig grabb. Han är otroligt grön och oerfaren, men ivrig att lära sig. Uno gör sig alltid beredd på att besvara ungefär tre tusen frågor när Ali kommer. Killen är en frisk fläkt och det kan behövas med tanke på att Uno hellre sitter kvar i bilen än jagar skurkar till fots.”

Tycker om Eva Roos

”Lika grön och oerfaren som Ali, men inte lika frågvis. Hon har höga ambitioner, och gissningsvis kommer hon få en hel del hjälp av Johan. Uno har sett de blickar Grünwedel slänger efter denna synnerligen vackra unga dam.”

Johanna Skogslund

Kön: Kvinna
Ålder: 35 år
Längd: 178 cm
Vikt: 68 kg
Yrke: Polis (förhörsledare)

Beskrivning

Johanna är en attraktiv kvinna, även om hon ibland känner sig mullig i närheten av Eva Roos. Hennes leende kan få den bistraste att börja skratta och hon har en allmänt positiv livsåskådning. Hon klär sig ofta i korrekta dräkter, sällan eller aldrig i kjol och klänning.

Kunskaper och färdigheter

Brottsplatsundersökning 60%, Datorkunnande 60%, Förhörsmetodik 90%, Köra bil 60%, Närkamp 30%, Pistol 50%

Tillgångar och utrustning

Bil saknas – pendlar mellan jobbet och lägenheten på Södermalm.

(Bär på) Pistol, handfängsel, anteckningsblock, penna, polislegitimation, mobiltelefon, fickminne och alltid någon form av sött godis.

Bakgrundshistoria

Johanna växte upp i en välbärgad familj med en fader som var åklagare och en moder som var advokat. Hon är enda barnet och detta har präglat hennes uppväxt. Med tanke på föräldrarnas arbeten hade de sällan tid för henne, men kompenserade detta med materiella ting. Man skulle kanske tro att Johanna skulle bli introvert och blyg i allmänhet pga den missade tiden utan förebilder, men faktum är att hon aldrig har haft problem med sin sociala kompetens. Hon gick igenom skolan med utmärkta betyg och läste vidare för att, inte helt oväntat, bli advokat. Dessa studier hoppade hon dock av som ett reultat av en sen tonårsrevolt. Efter att ha arbetat med diverse restuarangjobb ansökte hon till polisskolan och kom in. Numera är Johanna förhörsledare med flera års erfarenhet och många kollegor ser upp till hennes kompetens och kunnande. Detta trivs Johanna med, men hennes yrkesval är något som föräldrarna har svårt att förstå. Trots detta har de en god kontakt. Johanna bor ensam och har valt att göra detta eftersom hon anser att hon inte har plats för något annat i sitt liv än arbetet. På senare tid har hon dock börjat känna sig ensam och känner dessutom sin biologiska klocka ticka allt fortare. Hon tänker fortsätta något år till, men sedan vill hon finna den rätta och skaffa barn. Nyligen sattes hon in i en utredningsgrupp ledd av den populära Johan Grünwedel, och hon är nöjd med detta. Gruppen arbetar snabbt och effektivt och de timmar hon kunnat sitta med pappersarbete förut är nu förbi…

Tycker om Johan Grünwedel

”En kompetent ledare och chef, som lyssnar på sina medarbetare. Johanna trivs med Johan och anser att de arbetar bra tillsammans. Ibland kan hon dock tycka att han kan vara lite kall, och tänka mer på effektivitet än offrens bästa.”

Tycker om Uno Qvist

”En trevlig man i övre medelåldern som är otroligt hjälpsam. Han besitter mycket kunskap, och är alltid villig att dela med sig av sina teorier. Dessutom verkar han intresserad av Johanna och detta får henne att känna sig yngre än någonsin.”

Tycker om Ali ben Amir

”En riktig hurtbulle som verkligen kan hitta en fråga om precis vad som helst. När han är i närheten får Johanna vara beredd på att attackeras av ungefär fem miljoner frågor om ditt och datt. Han är ju ny och grön, så det får man väl acceptera…”

Tycker om Eva Roos

”En ung tjej med höga ambitioner trots att hon är alldeles färsk i kåren. Hon har i alla fall vett att vara tyst ibland till skillnad från Ali. Man kan märka att Johan Grünwedel är intresserad av henne och det kan Johanna förstå. Kvinnan är verkligen vacker och ibland känner sig Johanna gammal i hennes närhet.”

Ali ben Amir

Kön: Man
Ålder: 25 år
Längd: 169 cm
Vikt: 73 kg
Yrke: Polis (nyutexaminerad)

Utseende & Beteende

Alis pappa kommer från Etiopien och hans mamma från Norrland, och detta har givetvis präglat hans utseende. Han är ganska mörk i hyn med bruna ögon och snaggat svart krulligt hår. Ali utstrålar styrka och attityd och är pigg och hurtig som få. Han har en vältränad kropp efter styrketräning och kampsporter. Ali är en glad typ som är nyfiken på det mesta. Det första någon kommer på att beskriva honom som är frågvis.

Kunskaper och färdigheter

Brottsplatsundersökning 50%, Datorkunnande 60%, Förföra/Manipulera 50%, Köra bil 20%, Närkamp 90%, Pistol 70%

Tillgångar och utrustning

Saknar bil – pendlar till jobbet och bor i familjens lägenhet i Blåkulla, Solna. (Bär på) Pistol, handfängsel, anteckningsblock, penna, polislegitimation, mobiltelefon, teleskopbatong, cigaretter och tändare.

Bakgrundshistoria

Ali ben Amir föddes i en fattig men lycklig familj i Stockholm. Hans far är sportfanatiker och drog med Ali redan på barnsben på allehanda sporter och evenemang. Han blev bättre och bättre i friidrott och efter skolan hade han ambitioner att komma med i landslaget och OS. Han ratades dock, antagligen på rasistiska grunder, från en plats och fann sig själv vilse. Efter detta gjorde han sin värnplikt i Boden och det år detta tog i anspråk gjorde att han definitift inte längre var aktuell för något landslag. Vad skulle han göra nu? Ett tag arbetade han på McDonalds, men fann jobbet trist och ostimulerande. När så hans mor blev rånad och illa misshandlad tog han lagen i egna händer. Han sökte upp förövarna och misshandlade dem till den grad att de var nära att mista livet. Efter detta tvingade mer eller mindre hans fader in honom i polisskolan, eftersom han var rädd att det nu skulle börja gå utför med sonen. Ali fann dock polishögskolan mycket intressant och synnerligen stimulerande. Han slutade som en av de bästa eleverna i årskullen och började arbeta hos Norrmalmspolisen. Han är fortfarande färsk och grön, men har trots detta blivit förflyttad till en välkänd utredningsgrupp ledd av Johan Grünwedel.

Tycker om Johan Grünwedel

”En mycket duktig chef och ledare, som Ali ofta frågar om allt han kan komma på. Ali ser upp till Johan och gör alltid det han ber honom om, gärna innan Grünwedel hunnit fråga. Johan är även han vältränad och verkar träna någon form av kampsport och Ali skulle gärna sparra med honom.”

Tycker om Johanna Skogslund

”En gumma som verkar kunna det mesta och Ali frågar även henne om allt möjligt. Han kan ibland märka att hon suckar när han närmar sig, men han vet att hon gillar honom. Det är väl bara hans frågvisa natur som kan störa henne ibland.”

Tycker om Uno Qvist

”En genomhygglig gubbe som kan allt, och Ali frågar givetvis även honom om allt. Till skillnad från Johan och Johanna är Uno mer än villig att ständigt svara på frågor och komma med förslag. Ali gillar gubben.”

Tycker om Eva Roos

”En jättesnygg tjej, men hon verkar inte intresserad av Ali. Trots hans oemotståndliga charm? Nåväl, de gick i polishögskolan tillsammans och hon är ok. Väldigt ambitiös och målinriktad, men verkar ha svårt för att fråga om hon är osäker på något.”

Eva Roos

Kön: Kvinna
Ålder: 24 år
Längd: 172 cm
Vikt: 60 kg
Yrke: Polis (nyutexaminerad)

Beskrivning

Eva är vacker och utstrålar ungdomlighet. Hon kan vara lite tystlåten, men är inte särskilt blyg. Hon är ambitiös och målinriktad och många skulle kalla henne för kylig, men hon är en trevlig och rolig tjej om man lär känna henne.

Kunskaper och färdigheter

Brottsplatsundersökning 60%, Datorkunnande 60%, Förföra/Manipulera 50%, Köra bil 60%, Närkamp 50%, Pistol 50%

Tillgångar och utrustning

Bil (Ford escort) och lägenhet i Sundbyberg.

(Bär på) Pistol, handfängsel, anteckningsblock, penna, polislegitimation, mobiltelefon.

Bakgrundshistoria

Eva föddes och växte upp i Umeå i en medeklassfamilj. Fadern erbjöds snart ett bättre arbete i Stockholm och familjen flyttade ner till Sundbyberg. Eva har alltid varit målinriktad och alltid deltagit i sporter för att vinna. När föräldrarna skildes under hennes tonår bodde hon ensam kvar i lägenheten medan modern flyttade tillbaka till Umeå. Numera har hon bara kontakt med sin far. Eva nådde till slut åldern då det är dags att välja vad man vill göra här i livet och hon kände sig aldrig osäker. Hon ville redan som barn bli polis och efter att ha blivit antagen på polisghögskolan ansträngde hon sig hårdare än någonsin. Hon lyckades bli kursetta och efter utexamineringen placerades hon i en känd utredningsgrupp under ledning av Johan Grünwedel. Hon stortrivs, men försöker hålla distans till gruppen. Hon vill inte sluta som de arbetsnarkomaner som tar arbetet med sig hem…

Tycker om Johan Grünwedel

”En duktig ledare och chef, som ser rätt bra ut. Eva märker att han gillar henne och hon vet inte riktigt hur hon ska hantera det. Visserligen är hon intresserad av honom, men en relation på arbetet är mot hennes principer…”

Tycker om Johanna Skogslund

”En medelålders kvinna med mycket erfarenhet, Eva tycker om henne. Det känns skönt att de i alla fall är två kvinnor i gruppen. Samtidigt kan det ibland kännas som Johanna är lite avundsjuk för … ja vadå, undrar Eva.”

Tycker om Ali ben Amir

”En ungtupp som tror han är bäst i allt, och är han inte det så ställer han ungefär sju miljoner frågor tills öronen blöder på den olycksalige läraren. Men killen är väl ok, han försöker ju i alla fall – fast ödmjuk är han inte…”

Tycker om Uno Qvist

”En äldre man som är himla trevlig. Han verkar se det som sitt livs mål att lära upp Eva och Ali, och det känns bara bra att han bryr sig om dem så mycket. Han verkar dessutom lite pojkaktigt kär i Johanna, och Eva brukar sitta och småle när hon ser hur de gör sig till…”