Det förlorade paradiset

PDF Ladda ner detta äventyr som pdf

Detta äventyr finns för tillfället enbart tillgängligt i PDF.

Karaktärer

Jägaren Miranda Carmen

Jägaren Miranda Carmen

Bakgrund

Du föddes i Lissabon-plexet för 19 år sedan. Dina föräldrar var ganska högt uppsatta inom administrationen och sprang villigt ärenden åt de byrriska härskarna. Redan vid fjorton års ålder kom du i kontakt med en hemlig maquisardisk motståndsrörelse och de övertalade dig att hjälpa dem. Genom den insyn du hade genom dina föräldrar stal du hemliga datorfiler, dokument, rapporterade om diverse planer etcetera. Snart var du rejält insyltad så du hade inget annat val än att fly när allting avslöjades. I stort sett hela rörelsen utritades och dina föräldrar avrättades offentligt. I en månad levde du i stadens gränder, jagad och hungrig. Snart tog du det allvarliga beslutet att ge dig ut i ödemarken.

Du möttes av plågade, fattiga och hårda människor. Livet här ute handlar om att äta eller ätas. Trots detta fascineras du av invånarnas frihet och individualism. Snart slog du dig ner i en vallby, Porto Rei, och började genast arbeta som lärling hos byns äldsta jägare, Eduardo Rios. Där har du nu bott i drygt ett år.

Alldeles nyligen följde du med din lärare när han skulle resa till Oriola för att deltaga i rådsmötet mellan grannbyarna. Det var då du fann ett brev i din mästares packning som avslöjade att han var quisling. Utan att tänka först dödade du honom i ett vredesutbrott och råkade också tända eld på den förfallna ladan ni övernattade i. Vid dina sinnes fulla bruk insåg du vad du gjort, dödat en respekterad bymedlem och förstört beviset mot honom. Du bestämde dig för att fortsätta till Rio de Salvada och ljuga ihop en berättelse om att han aldrig följde med. Under tiden plågar sanningen dig något oerhört…

Uppträdande

Du är en kvick och snabbtänkt ung kvinna som är väl medveten om hur grym världen är. Du har sett dina föräldrar avrättas och dina vänner slaktas. Du vet dock att livet inte blir bättre än vad man gör det till, och du tar varje chans till att förgylla det. Fester, vackra män och jakt gör alltid gott. Du håller tyst om din bakgrund och undviker att prata om gårdagen, du lever i nuet.

Viktiga kunskaper och färdigheter

Du har goda kunskaper inom datorteknik, säkerhetssystem och förfalskning. Du är liten och smidig och har gjort stora framsteg inom jägaryrket. Du kan spåra, kamouflage, flå och stycka och överlevnadsteknik. Du är även en duktig armborst- och pilbågsskytt, och inom motståndsrörelsen fick du begränsad träning i pistolskytte.

Utrustning

Compoundpilbåge med 20 pilar, avsågat hagelgevär med 3 grova hagelpatroner, machete, vildmarkskniv, tändstickor, 1 L tändvätska, stor ryggsäck, 1 paket med äkta Marborou (du röker dock inte), sovsäck, rep, 12 9mm patroner, snaror, krokar och fiskelina, ett antal konserver (krossade tomater, risotto, köttfärssås), fältkök.

Utseende

Du är en vacker ung kvinna med axellångt brunt hår, klara, gröna ögon och attraktiv kropp. Du är runt 170 cm lång och stark och smidig under de flesta omständigheter. Du går klädd i kläder avsedda för jakt; ett par uppkavlade, gröna militärbyxor, en grå t-shirt med en läderväst över och ett par slitna kängor. I ett brunt vackert broderat pannband som du alltid har på dig sitter tre fasanfjärdrar. Din utstyrsel är smyckad av ben, tomhylsor, patroner och fjädrar.

Tycker om Byrr

Du hatar Byrr över allt annat. De människor som står på Byrrs sida är om möjligt ännu mer smutsiga och förtjänar ingen nåd.

Tycker om Helena

En gammal och vis kvinna som är vida känd i ödemarken för sina kunskaper och färdigheter inom läkekonsten. Du skulle bra gärna vilja veta mer om henne.

Tycker om Miguel

En beundransvärd, erfaren krigare som verkligen är en del av ödemarken. Han är så fascinerande och trots hans otrevliga utseende skulle du inte tacka nej till lite värme i sovsäcken…

Tycker om Abril

En tråkig idiot som verkar uppenbart intresserad av dig. Han skulle bara våga…

Tycker om José

I José ser du din far som han var när du var ung. Stadig, självsäker och målmedveten. Du känner dig trygg i hans närvaro.

Läraren Abril Lopes

Läraren Abril Lopes

Bakgrund

Du är född och uppvuxen i vallbyn Alvito. Vilka dina föräldrar är vet du ej eftersom alla invånarna dierkt efter födseln inordnas i byns hierarkiska system. Byn är en familjesekt där alla står till svars inför Den Utvalde, byns andlige och världslige ledare. Din uppgift i Familjen (d v s byn) är att undervisa familjemed-lemmar i konsten att odla marken och ta till vara på dess knappa resurser. På senare dagar har du sock börjat ifrågasätta Den Utvalde och sektens budskap. Än så länge har du inget märkts utåt, då vet du var som väntar dig: döden genom halshuggning.

Familjen håller i hemlighet på att köpa stora kvantiteter vapen och ammunition. Det hela har pågått ett par månader och varför vet du inte, även om du har dina aningar. Drakens Dikt (den heliga skriften, Draken är guden i Familjens religion) kan man läsa om ett korståg mot avfällingarna där blod skall gjutas och hedniska skallar krossas. Du är högst inblandad i upprustningen eftersom Den Utvaldes Råd har gett dig uppgiften att åka till grannbyarna och byta till dig allt av värde. Du har precis gett dig av till rådslaget i Oriola och där du även skall möta din vän, jägaren Eduardo Rios. Han har med sig tjugo tunga armborst som du skall byta till dig för sektens räkning.

Uppträdande

Du är en riktig viktigpetter som alltid har en åsikt om allt och alla. Du har alltid rätt och är hopplös att diskutera med. Du försvarar din sekt i alla väder och försöker även få andra att få upp ögonen för din Familj. Dock tvivlar du själv innerst inne och dessa bryderier kan ibland uppsluka dig helt och i dessa stunder är du svår att få kontakt med. Du är självisk och ser aldrig andra människors behov och förstår inte andra åsikter än dina egna. Du är också mycket intresserad av naturen i allmänhet och agrikultur i synnerhet. Du har komplex för din ringa ålder och din barnsliga utseende, om någon påpekar detta blir du mycket upprörd (röd i ansiktet) och skriker argt med din gälla stämma.

Viktiga kunskaper och färdigheter

Du är mycket väl bevandrad inom agrikultur och jordbruksteknik. Du har goda kunskaper inom biologi och övertalning. Du har även bristfälliga kunskaper inom akutvård, medecin och historian efter katastrofen.

Utrustning

Drakens Dikt (sektens heliga skrift), ett par pressade frön från gårdagens lektion, överlevnadskniv, tändstickor, 17 hemrullade cigaretter, fickplunta med rejält stark hembränt, lätt armborst med 10 lod.

Utseende

Du är 23 vintrar gammal men ser mer ut att vara en tonåring. Klent byggd, vita fjun på hakan och barnsliga drag gör att du ser patetisk och oerfaren ut. Du är runt 165 cm lång och går klädd i ett par lappade manchester byxor, en urblekt flottig t-shirt, ett par sandaler och på huvudet har du ständigt en väderbiten filthatt. När du beger dig utanför byns skola drar du på dig en khakifärgad militärväst. Vid ceremoniella sammankomster bär du din Drakkåpa, en blåfärgad kåpa i rent bomull.

Tycker om Byrr

Byrr är Ondskan enligt Drakens Dikt. De är Mörkrets undersåtar som kommit hit till jorden för att förslava och plåga Drakens alla barn (människorna). Fram-för dig ligger en evig kamp mot dessa bestar.

Tycker om Helena

En lärd kvinna som tror hon vet allt. Men du är minsann smartare, det skall du visa henne.

Tycker om Miguel

Miguel verkar vara en farlig krigare och det känns tryggt att ni är på samma sida. Dock har du ett och annat att säga om teoretisk stridsteknik…

Tycker om Miranda

Miranda är ung, vacker och villig. Hon är kvinnan att stilla din lust, det gäller bara för dig att göra klart för henne att du vill ha henne.

Tycker om José

Vattenförsörjare? Om någon kan något om sådant så är det du! Annars verkar han ganska okey.

Läkaren Helena Duarte

Läkaren Helena Duarte

Bakgrund

Du föddes innan katastrofen, innan Byrr underkuvade tellus och ditt vackra Portugal. Du var fortfarande ung men minns ändå hur vackert landskapet var då. Då minns dina föräldrar och er underbara vindslägenhet i Lissabon. Du levde ett bra liv och satsade all energi på din utbildning. Eftersom din far var läkare följde du hans fotspår och när Byrr kom studerade du till doktor i medicin. Du minns hur allt detta togs ifrån dig och hur du skiljdes från dina föräldrar. Du anpassade dig snart till det hårda livet i ödemarken. Dina färdigheter och kunskaper inom läkekonsten var mycket eftertraktade och snart insåg du ditt kall; att hjälpa och vårda de svaga i denna Guds prövning. Du reste runt i ödemarken och med endast mat och husrum som ersättning spred du liv och hopp bland människorna.

De senaste åren har du levt tryggt i en vallby, Rio de Salvada, i öknen. Du är nu gammal och vis och en av de mest respekterade invånarna i trakten. För tre veckor sedan försvann ditt livs kärlek, din man Rui Direito, när han var på besök i grannbyn Oriola. Ingen vet vad som hänt honom sedan han lämnade bykrogen tre fredagar sedan. Nu skall du och resten av byrådet bege er till just Oriola på ett Rådslag med grannbyarna och du skall då undersöka vad som hänt din man. Tyvärr fruktar du det värsta.

Uppträdande

Du lever strikt efter de numera bortglömda kristerliga idealen. Hjälpa de svaga, vända andra kinden till och behandla sina medmänniskor med respekt är för dig självklarheter. Du är behärskad, lugn och vis. Du har sett mycket och ödemarkens grymhet har för länge sedan slutat förvåna dig.

Viktiga kunskaper och färdigheter

Du har mycket goda kunskaper inom medecin, botanik, kirurgi, första förband och biologi. Du har goda kunskaper inom zoologi, teologi och geografi. Du är väl införstådd i hur människor fungerar och brukar se på människor om de ljuger och hur de känner.

Utseende

Du är i 50-årsåldern och sålunda väderbiten och sliten. Dina ögon är dock fortfarande klara och din hållning reslig. Ditt gråsprängda bruna hår är uppsatt i en hästsvans och du går klädd i en gammal, sliten labb-rock. Dina tillhörigheter förvarar du i en vandrarryggsäck med ett Röda korset emblem på. Du har en prästkrage.

Utrustning

Första förbandslåda, läkeörter, sprutor, mediciner, kirurgiska instrument, böcker, kartor, Bibel, krucifix, papper och penna, filtar, ett rött upphittat krucifix som du har i innerfickan på rocken.

Tycker om Byrr

Trots att dessa bär ansvaret för den hemska tillvaro ni nu lever i vet du att ni måste förlåta även dem. Hat är en djävulsk egenskap och förlåtelse en dygd.

Tycker om Miguel

En hård och ärrad krigare. Han verkar kämpa mot sitt grymma inre och behöver i denna kamp hjälp av Gud genom dig.

Tycker om Abril

Han är medlem i en kättersk sekt som förvridigt Gud och Jesus lära. Du försöker vara förlåtande med har ibland svårt att behärska dig när han lägger fram sina gudsförgätna teorier. Det oroar dig eftersom han är den första männsika du mött som fått dig så upprörd. Han verkar dock inom sig bära på ett tvivel av något slag.

Tycker om Miranda

En ung och duktig flicka som du skulle vilja lära känna bättre. Du tror dock att hon döljer något, något som smärtar henne djupt. Inget är dock för plågsamt för att berätta för dig.

Tycker om José

En plågad man som har allvarliga personliga problem. Något mycket hemskt har inträffat det senaste året, och José verkar gå i självmordstankar. Du måste prata med honom om detta.

Bykrigaren Miguel Vicente

Bykrigaren Miguel Vicente

Bakgrund

Du föddes efter katastrofen i en ruinstad vid Havet i söder. Redan vid födeln fick du kämpa och din mor dog. Eftersom du var missbildad lämnades du åt ditt öde i gatstenen. Tack vare en ung flickas förbarmande överlevde du och hon tog hand om dig. Tio år gammal blev din forstermor brutalt våldtagen och mördad av ett rivaliserande gäng och återigen stod du ensam. Med ett brinnande hat mot allt och alla växte du upp till en av stadens mest fruktade gängkrigare. Snart lärde du dig älska ditt gäng, din nya familj, och bekämpade era fiender med dödsföraktande entusiasm.

Vid 19 vintrars ålder tvingades du på flykt ut ur staden då ditt gäng blivit slaktat av rivaler. I åratal drog du runt i ödemarken och livnärde dig som marodör, tjuv, legoknekt, lönnmördare, karavanvakt och gud vet vad. Det var först när du nådde vallbyn Oriola som du stannade en längre tid. Man mottog dig med respekt och erbjöd dig fast anställning som vakt och snart var du en fullvärdig medlem i byn. Här fann du en annan sida av det hårda livet i ödemarken; vänner, respekt, solidaritet och snart även kärleken. Du är sedan två år tillbaka gift med den förtjusande Susana och ni har en nyfödd son tillsammans.

För tre veckor sedan var du på otroligt dåligt humör efter ett gräl med din fru. Full och arg stötte du på en av karlarna från grannbyn, den gamla gubben Rui Direito från Rio de Salvada. När Rui krävde igen en gammal skuld blev du upprörd och råkade slå ihjäl honom. I ren desperation och rädsla för vad du gjort drog du honom ut ur byn och begravde Rui under en gammal korkek. Sedan dess har du haft hemska mardrömmar; ditt samvete kanske är rymligt men rädslan för att mista ditt trygga liv och din familj överstiger allt annat.

Uppträdande

Du försöker leva efter de regler som gäller i byn, de regler du älskar. Du försöker vara godtrogen, vänlig, lojal och rättvis. Dock brinner det fortfarande en intensiv eld inom dig, ett hat som måste få utlopp. Du blir ofta reslig, ond och arg, tillsynes utan anledning. Och om någon skulle lägga hand på Susana eller dina fränder skulle inget kunna stoppa din blodtörst.

Viktiga kunskaper och färdigheter

Du är i grunden en dödlig krigare och bemästrar de flesta stridstekniker till fullo. Du är en mästare på armborst, pistol, obeväpnad närstrid och kniv. Du kan också överlevnadskonst, kamouflage och köra diverse fordon.

Utrustning

Tungt armborst, koger med 20 lod, 4 kastknivar i bältet, stridskniv, Magnum 45 med fjorton patroner, 2 splitterhandgranater, vapenfett, vandrarsäck, sovutrustning, kikare, Zippo, konserver (grönsakssoppa, champinjoner, kokad potatis, sparris).

Utseende

Du är i 30-årsåldern, senigt byggd och runt 180 cm lång. Vänstra delen av ansiktet är missbildat med otäcka bölder och vävnadsutväxter. Din hjässa är rakad och dina ögon iskalla som stål. Din kropp har ärr likt få och du haltar lätt på vänster ben. Du går klädd i ett par khaki-uniformsbyxor, ett smutsigt, ursprungligen vitt linne, ett par rediga militärkängor och en gammal plåthjälm.

Tycker om Byrr

Trots att du aldrig kommit i direkt kontakt med dem hatar du dem likt de flesta i ödemarken. Du har ju hört berättelser från livet före katastrofen och om hur underbart det var.

Tycker om Helena

En god och kärleksfull kvinna som påminner om din fru. Dock är hon lite för vek och förlåtande. Eftersom hon även är en Guds kvinna tänker du bikta dig inför henne om ditt dråp.

Tycker om Abril

Han tror han vet och kan allt. Påstår sig vara lärare men ser ut som en barnunge.

Tycker om Miranda

En ung, vacker och beundransvärd flicka som har vad som krävs för att överleva i ödemarken. Abril verkar intresserad av henne men går han för långt skall du sätta stopp.

Tycker om José

Du vet inte vad det är men José bara går dig på nerverna. Du vet att det inte är hans fel men så fort ni diskutterar något så slutar det med att du skriker och gapar på honom.

När du föddes, skar ingen av din navelsträng, och du blev icke rentvagen med vatten, ej heller ingniden med salt och lindad. Ingen såg på dig med mycken ömkan, att han ville göra något sådant med dig eller visa dig någon misskund, utan man kastade ut dig på öppna fältet den dag du föddes; så ringa aktade man ditt liv.

[Hes 16:4-5]

Vattenförsörjaren José Vieira

Vattenförsörjaren José Vieira

Bakgrund

Du föddes i Rio de Salvada och bodde i byn upp till 14 års ålder. Då dog din mor i lunginflammation och din far bestämde sig för att flytta till grannbyn Cabeça Gorda. Du lämnade många goda vänner bakom dig och kom aldrig riktigt över vare sig det, din mors död eller din fars svek. I flera år var du bitter och ensam. När du var 18 år gammal insjuknade din far i en otrevlig böldpest. När allt verkade som mest hopplöst blev du kontaktad av Paz Gertrudes i din födelseby. Han erbjöd sig att bota din far. Från den dagen har du varit Paz spion i Cabeça Gorda, ni förser nämligen byrr i Lossabon-plexet med information via en sändare i Rio de Salvada.

Du avancerade till högste ansvarig för vattenförsörjningen i byn och har sedan dess haft en plats i byrådet och mycket god insyn i områdets politik. Med extra bidrag från byrr genom Paz har ditt liv varit så mycket bekvämare än alla andras, och det är inte förrän på senare dagar du börjat fundera över de moraliska aspekterna.

En dag för snart ett år sedan bestämde du dig för att nu fick det vara nog, du klarade dig utan att förråda dina vänner. När Paz fick höra ditt beslut blev han ursinnig och snart fick du veta vad hans vrede kunde innebära. Ett par dagar senare omkom båda dina söner i ett överfall av marodörer ute på fälten, och din fru försvann spårlöst dagen efter. Paz kontaktade dig och du fick veta att han låg bakom. Han gav dig inget val, om du inte fortsatte skulle han mörda även din fru. Med svald vrede bestämde du dig för att inte offra din frus liv.

Uppträdande

Världen består av två slags människor, onda och goda. Du är god, de flesta andra är onda. Du har en mycket svartvit syn på livet och omgivningen. Du dömer också människor efter första intrycket och uppfattningen du bildar du kan sitta i sig länge. De människor som är goda öppnar du dig dock för och känner dig mycket nära med. Du har den senaste tiden visat allt mindre respekt för faror och döden, p g a den senaste tidens hemska händelser. Du har t o m funderat på att ta ditt liv med annu inte samlat tillräckligt med mod.

Viktiga kunskaper och färdigheter

Du har mycket goda kunskaper inom vattenförsörjning. Du vet en hel del om telegrafi och radioteknik, efter läsning av böcker tilldelade av Paz. Du kan prata engelska förutom portugisiska och kan lite schifferteknik, också det kunskap handahållen genom Paz. Du är en hejare på att spela kort, vilket du gör så ofta du kan. Som en plikttrogen bymedlem har du fått lite vapenträning i armborst.

Utseende

Du är snart 30 år och ditt intensiva liv börja ta ut sin rätt. Rynkor och grånat hår gör åldern sig påmind. Dock är du fortfarande lång (runt 185 cm) och välbyggd. Ärr över hela kroppen lämnar spår efter en smittkoppsepidemi som du överlevde. Du är solbränd, har tunnt, kortklippt hår och en tatuering föreställande en varg på vänster kind. Du går klädd i ett par ingångna skinnbyxor, en illaluktande gammal rutig skjorta med uppkavlade ärmar, ett par avklippta läderhanskar, ett par trasiga niohåls-kängor och en bredbrättad hatt.

Utrustning

Handarmborst med 15 pilar i benkoger, gammal rostig S&W Model 19 (tung revolver) med 5 patroner, knogjärn, kortlek, solljusdriven miniräknare, 5 tändare, stor ryggsäck, 14 tjocka ciggarer, sovsäck, konserver (köttgryta och fruktsallad), frystorkad mat (grytor och soppor), fältkök, 5 vattenskinn, extra strumpor, 2 gamla serietidningar (Asterix och Tintin), 48 patroner av varierande kaliber.

Tycker om Byrr

Du är intresserad av Byrr, du tror de är goda med vet inte riktigt. Antagligen är de det eftersom de övervann mänskligheten. Du är dock rädd för dem.

Tycker om Helena

Hon är en god människa, gammal och erfaren. Hon skulle inte göra en fluga förnär.

Tycker om Miguel

Miguel verkar vara en hård man präglad av livet i ödemarken. Du har ännu inte riktig fattat var han står någonstans.

Tycker om Abril

Stor i orden men liten på jorden. En ganska miserabel typ, förvånansvärt att han överlevt i ödemarken hittills. Det är faktiskt synd om honom.

Tycker om Miranda

En ung och vacker kvinna som vet vad hon vill. Trots sitt glada lynne är hon säkert ond innerst inne.

Handouts

Lappen hos Häxan

Nu vill jag bryta upp, nu vill jag hädanfara och komma till det land, där mig är gott att vara. Jag kämpat länge nog med brister och besvär; nu längtar jag till ro – och Gud mig ro beskär.

Blinda gubben i vallbyn

Den som har öra, han höre vad Anden säger till församlingarna. Den som vinner seger, åt honom skall jag giva att äta av livets träd, som står i Guds paradis.

[Upp 2:7]

Solkvinnans bibelstycke

Jag skall församla eder ifrån folkslagen och hämta eder tillhopa från de länder dit I haven blivit förströdda, och skall give eder Israels land. Och när de hava kommit dit skola de skaffa bort därifrån alla de skändliga och styggeliga avgudar som nu finnas där. Och jag skall giva dem alla ett och samma hjärta, och en ny ande skall jag låta komma i deras bröst; jag skall taga bort stenhjärtat ur deras kropp och giva dem ett hjärta av kött, så att de vandra efter mina stadgar och hålla mina rätter och göra efter dem; och de skola vara mitt folk, och jag skall vara deras Gud.

[Hes 11:17-20]

Galna gubbens predikan

Du människobarn, vänd ditt ansikte mot Israels berg och profetera mot dem och säg: I Israels berg, hören Herren, HERRENS ord: Så säger Herren, HERREN till bergen och höjderna, till bäckarna och dalarna: Se, jag skall låta svärd komma över eder och förstöra eder offerhöjder. Och edra altaren skola varda förödda och edra solstoder sönderkrossade, och dem av eder, som bliva slagna, skall jag låta bliva kastade inför edra eländiga avgudar. Och jag skall låta Israels barns döda kroppar ligga där inför deras eländiga avgudar; och jag skall förströ edra ben runt omkring edra altaren.

Och om jag låter några leva kvar, så att somliga av eder, när I bliven förströdda i länderna, räddas undan svärdet ute bland folken, så skola dessa edra räddade ute bland folken, där de äro i fångenskap, tänka på mig, när jag har krossat deras trolösa hjärtan, som veko ifrån mig, och deras ögon, som i trolös avfällighet skådade efter deras eländiga avgudar; och de skola känna leda vid sig själva för det onda som de hava gjort med sina styggelser. Och de skola förnimma att jag är HERREN.

Det är icke ett tomt ord att jag skall låta denna olycka komma över dem. Och jag skall uträcka min hand mot dem och göra landet mer öde och tomt än öknen vid Dibla, var de än äro bosatta; och de skola förnimma att jag är HERREN.

[Hesekiel 6:2-5, 8-10, 14]

Galna gubbens biblestycke

Och Herren Gud drev ut mannen, och satte öster om Edens lustgård keruberna jämte det ljungande svärdets lågor, för att bevaka vägen till livets träd och Guds paradis.

[1 Mos 3:24]