Att leda ett PBM i Star Wars-miljö

När jag gick ut till medlemmarna i min förening om att jag hade ett PBM på gång som var inspirerat av Star Wars miljön, så var intresset överväldigande. Efter en kort tids knepande och knåpande så hade jag den första layoten för PBM:et klar och skickade ut den till tio spelare. Spelet innehöll en påhittad sektor i Star Wars galaxen med ett 80-tal påhittade system med välkända namn som Corellia, Endor, Chandrila etcetera.

Efter utskicket trodde jag att jag var räddad för stunden och kunde sätta igång med skeppsritningar, systemlayouter, xenomorfraser och så vidare. Ack så fel jag hade. Två dagar senare ringde den förste spelaren och sade att han var klar och frågade när han fick lämna in draget. Sedan dess har det varit full fart. Intresset för Star Wars är otroligt och ju mer man jobbar med det så får man upp ögonen för hur stort det verkligen är. Internet är fyllt med bra information och bilder om Star Wars. En guldgruva för en moderator helt enkelt.

Två rebeller, fyra neutrala och fyra Imperie-moffar tävlar mot varandra i ett försök att skapa sin egen ordning i Sektor 12A och det är väldigt kul att se hur de tolkar sina uppgifter. Moffarna har haft lite svårt att samarbeta, till rebellernas glädje. Ett par neutrala har försökt skapa en egen allians och rebellerna försöker nosa rätt på ledtrådar som ska hjälpa dem att spränga Imperiet tillbaka till stenåldern eller jaga dem ut ur sektorn för gott. Till deras hjälp finns det en rad hjältar som man kan hyra till olika kostnader. Namnen på dessa är lite en parodi på de riktiga hjältarna som till exempel prisjägaren Blobba Fett, smugglaren Han Coolio och Wookien Chew-and-Hacka, Jedi mästaren Obi-Wan Vadådå (?) med flera. Dessa kan skickas ut på uppdrag för att skaffa information och mycket mer.

Dessutom är spelarna tvungna att forska fram nya skepp, bättre gruvutrustning för att minska gruvspill med mera. Forskningen gör också att de forskar på saker och ting som jag inte hade en tanke på att ha med i PBM:et vilket skapar lite problem. De måste även bygga produktionscentras för att bygga jaktskepp och stridsfordon, rymdvarv till större skepp och träningscentras för att kunna få fram dugliga soldater.

Resultaten av deras försök presenteras i en speciell PBM tidning, Stars & Dragons, som ges ut gratis till spelarna tillsammans med mycket annat Star Wars godis i form av spelarkrönikor, hot och förtal och propaganda mellan spelarnas ledare, saker och ting som händer runt om i sektorn som påverkas av Kejsar Palpatine och Lord Vader med flera, hjältebakgrunder på till exempel Leia, Luke, Vader med flera, och mycket, mycket mer. Spelarna skickar även in material och annonser till denna tidning som kan hjälpa dem i PBM:et. Exempelvis kan man väl nämna om någon har mycket mineraler och kristaller (för skeppsbyggen) att sälja kan han skicka in detta som en annons till tidningen.

En fördel med att leda ett PBM i denna miljö är att man kan utveckla det till det otroliga. Gränslinjer existerar nästan inte och spelarnas egna fantasifulla förslag skapar oanade möjligheter och ibland även en hel del problem som måste lösas kvickt. Spelet är hela tiden under utveckling och spelarna bidrar hela tiden med bra ideer som ger vissa förändringar. Ska bli intressant att se slutresultatet av PBM:et. Ibland blir det nästan mer av ett rollspel emellanåt då diplomati, rymdstrider och beslut måste växlas snabbt mellan spelarna.

För ett par veckor sedan upptäckte jag ett datorspel från LucasArts som var väldigt likt mitt PBM (antagligen Rebellion eller Star Wars Supremacy, red anm). Saker och ting i det spelet var bara för bra för att kunna låta bli att fundera på om man skulle lägga in lite idéer därifrån.

Slutligen: Ska man spelleda ett PBM i Star Wars miljö bör man ha mycket tid, vara flexibel och lyssna på spelarnas ideer. (Jag gör inget av detta men det funkar ändå, he he)

Skämt å sido, PBM:et utvecklas hela tiden och jag tycker att ni läsare som gillar Star Wars bör fundera på att moderera eller spela ett PBM i denna miljö. Ni kommer nog att bli förvånade över resultatet. Man behöver ju inte göra det så avancerat, (vilket jag har gjort och försöker förbättra) men en bra dator, Internet och mycket kreativ mjukvara underlättar. Star Wars är stort och kommer att växa, sanna mina ord. Speciellt när de nya filmerna släpps!

Må kraften vara med er!